Ο κύριος ύποπτος για την επίθεση της 28ης Απριλίου στο Μαρακές φέρεται ότι χρησιμοποίησε δύο βόμβες συνολικού βάρους 15 κιλών, τις οποίες πυροδότησε εξ αποστάσεως με ένα κινητό τηλέφωνο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών του Μαρόκου Τάγιεμπ Σερκάουϊ.

Ο μαροκινός υπουργός Εσωτερικών δεν έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του κύριου υπόπτου, το οποίο, σύμφωνα με πηγή της ασφάλειας, είναι Άντιλ Ελ Ατμάνι. Ο άνδρας αυτός, ο οποίος είναι ένας Μαροκινός οπαδός της Αλ Κάιντα, σχεδίαζε να μεταβεί στην Τσετσενία και το Ιράκ για την πραγματοποίηση επιθέσεων, προσέθεσε ο Σερκάουϊ.

Ωστόσο, δεν είχε καταφέρει να πάει σε κανένα από τα δύο μέρη, αλλά είχε οδηγηθεί πίσω στο Μαρόκο μετά τη σύλληψή του στην Πορτογαλία το 2004 και στη Συρία το 2007.

Ο άνδρας αυτός είχε βρει δουλειά στο λιμάνι της πόλης Σάφι και είχε δημιουργήσει στενές σχέσεις με τους δύο άλλους υπόπτους που έχουν συλληφθεί, μαζί με τους οποίους έκανε μια μάταιη προσπάθεια να μεταβεί στο Ιράκ μέσω Λιβύης το 2008. Ο κύριος ύποπτος αποφάσισε τότε να δράσει στο Μαρόκο, επιλέγοντας το τουριστικό Μαρακές.

Την επίθεση αυτή την προετοίμαζε για έξι μήνες, μελετώντας τρόπους κατασκευής εκρηκτικών σε βιβλία και στο Ίντερνετ, και έφτιαξε δύο βόμβες βάρους 6 και 9 κιλών αντίστοιχα, τις οποίες φυλούσε στο σπίτι του.

Παράλληλα άλλο ένα θύμα της επίθεσης, μια Ελβετή, που είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά την επίθεση, υπέκυψε στα τραύματά της, ανεβάζοντας σε 17 το συνολικό αριθμό των νεκρών από την επίθεση στο δημοφιλές καφέ του Μαρακές Argana. Η νεαρή Ελβετή, ηλικίας 25 ετών, η οποία έκανε μαζί με μία φίλη της διακοπές στο Μαρόκο, υπέκυψε σε νοσοκομείο της Ζυρίχης στο οποίο είχε διακομιστεί μετά την επίθεση.