Ξεκίνησε σήμερα η επιχείρηση για την ανέλκυση των σορών των επιβατών του αεροσκάφους της Air France, που εκτελούσε την πτήση Ρίο ντε Τζανέιρο-Παρίσι και κατέπεσε στον Ατλαντικό Ωκεανό με 228 επιβαίνοντες το 2009.
Πηγή προσκείμενη στις έρευνες ανέφερε ότι μέχρι στιγμής «σύμφωνα με όσα γνωρίζει» δεν έχει ανασυρθεί καμιά σορός.

Η επιχείρηση ξεκινά μετά τον εντοπισμό και ανέλκυση, την Κυριακή και τη Δευτέρα, των δύο μαύρων κουτιών του αεροσκάφους της πτήσης ΑF447, τα οποία θα συμβάλλουν στην κατανόηση των συνθηκών και αιτιών του δυστυχήματος.

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους Α330 είχαν εντοπισθεί στις αρχές Απριλίου σε βάθος 3.900 μ.

Τότε, η γαλλίδα υπουργός Μεταφορών Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ είχε δηλώσει πως «η φάση ανέλκυσης του αεροσκάφους» μπορεί να ξεκινήσει «μέσα σε τρεις εβδομάδες, έναν μήνα», όπως επίσης και η «ανέλκυση των σορών».

Οι οικογένειες των Βραζιλιάνων που έπεσαν θύματα του δυστυχήματος ανακοίνωσαν σήμερα πως επιθυμούν να ανασυρθούν στην επιφάνεια όλες οι σοροί των επιβατών και να γίνει η αποκρυπτογράφηση των μαύρων κουτιών σε περιοχή εκτός της Γαλλίας.

«Θα πρέπει να ανασυρθούν όλες οι σοροί», όποια κι εάν είναι η κατάστασή τους, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης των Βραζιλιάνων Θυμάτων Νέλσον Φαρία Μαρίνιου.

Σε δικαστικό επίπεδο, η Αίρμπας και η Air France πρόσφατα εκλήθησαν να δώσουν εξηγήσεις σε έρευνα για φόνο εξ αμελείας.