Έλεγχος ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων διέψευσε τους ισχυρισμούς, βάσει των οποίων χρησιμοποιήθηκε επανεπεξεργασμένο ουράνιο στον πυρηνικό σταθμό Κοζλοντούι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας.

Από τον έλεγχο προέκυψε ότι ο πυρηνικός σταθμός χρησιμοποιεί ως ύλη καύσιμο, που βασίζεται στο εμπλουτισμένο ουράνιο.

Ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, Τράιτσο Τράικοφ, έδωσε εντολή για τη διενέργεια ελέγχου, έπειτα από τους ισχυρισμούς του φυσικού Γκεόργκι Κότεφ βάσει των οποίων στους πυρηνικούς αντιδραστήρες 5 και 6 του Κοζλοντούι χρησιμοποιήθηκε επανεπεξεργασμένο ουράνιο.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων που διεξήγαγε τον έλεγχο αποτελείται από φυσικούς του πανεπιστημίου της Σόφιας, καθηγητές με ειδίκευση σε θέματα πυρηνικής ενέργειας, καθώς και μέλη της Ένωσης Φυσικών της Βουλγαρίας, τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο Γκεόργκι Κότεφ, πρώην υπάλληλος του σταθμού Κοζλοντούι, υποστήριξε το 2008 ότι ο πυρηνικός σταθμός χρησιμοποιεί μη πιστοποιημένο καύσιμο, το οποίο δεν διαθέτει τη σχετική άδεια χρήσης. Ο ίδιος πραγματοποίησε τον Ιούλιο του 2010 απεργία πείνας έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερώσει τις ευρωπαϊκές αρχές για τις θέσεις τους.

Στον πυρηνικό σταθμό Κοζλοντούι πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια έλεγχοι, σε τακτά χρονικά διαστήματα, από εμπειρογνώμονες του εσωτερικού, αλλά και χωρών του εξωτερικού, καθώς και με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών, τη σουηδική εταιρεία Studsvik Nuclear AB, την Παγκόσμια Ένωση Πυρηνικών και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Από όλους τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, πιστοποιήθηκε πως η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού είναι σύμφωνη με τα προβλεπόμενα πρότυπα ασφάλειας, τα οποία είναι υψηλά, προστίθεται στο τηλεγράφημα, το οποίο επικαλείται την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού.