Οι Αιγύπτιοι πολίτες κατηγορούν την Ουάσινγκτον για το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η πολιτική ζωή στη χώρα τους, φέρεται πως είπε ο πρωθυπουργός του Κατάρ σε αξιωματούχους των ΗΠΑ στις αρχές του 2010.

Σύμφωνα με αμερικάνικο διπλωματικό τηλεγράφημα που έδωσε στην δημοσιότητα ο ιστότοπος WikiLeaks ο πρωθυπουργός του Κατάρ Χαμάντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι και ο γερουσιαστής Τζον Κέρι είχαν επικεντρωθεί στη διάρκεια της συνάντησης τους στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη και εξέτασαν μεταξύ άλλων την αντιπαλότητα Χαμάς-Φάταχ.

Ο Τζάσιμ αναφέρθηκε απαξιωτικά στον πρόεδρο της Αιγύπτου Μουμπάρακ χαρακτηρίζοντάς τον πολιτικό χωρίς σχέδιο λέγοντας ότι η διαμεσολάβηση στις συνομιλίες της Αιγύπτου μεταξύ των Παλαιστινιακών παρατάξεων έγιναν μόνο για να εξυπηρετήσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Αιγύπτου με τις ΗΠΑ.

Ο ιστότοπος WikiLeaks έχει αρχίσει να δημοσιοποιεί μια σειρά διπλωματικών τηλεγραφημάτων που αφορούν την Αίγυπτο ή συνδέονται με τη χώρα αυτή, είτε νέα ή ήδη δημοσιευμένα, την ώρα που μαίνονται οι διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Μουμπάρακ.