Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε, στο τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το λαό της χώρας πριν από λίγη ώρα, την διάλυση της κυβέρνησής του και πρόσθεσε ότι θα σχηματιστεί νέα αργότερα σήμερα Σάββατο.

Ο Μουμπάρακ, στην πρώτη του ομιλία προς το έθνος από το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, κάλεσε να υπάρξει ηρεμία και υποσχέθηκε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονταν ενώ μιλούσε–με πολλούς από τους διαδηλωτές να τον καλούν να φύγει.

“Λυπούμαι για τα αθώα θύματα και τις απώλειες και στις δύο πλευρές, πολίτες και προσωπικό της αστυνομίας”, είπε ο Μουμπάρακ, λίγη ώρα αφότου πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς την Παρασκευή και συνολικά τουλάχιστον 27 από την Τρίτη.

Ο 82χρονος Μουμπάρακ, που κυβερνά τη χώρα για σχεδόν 30 χρόνια, απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο στο λαό, υποστήριξε ότι αντιλαμβάνεται πως του ζητά να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, να κάμψει την ανεργία και να προωθήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει “πρόοδος” στην Αίγυπτο.

Λέγοντας ότι υπάρχει μια “λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ελευθερία και το χάος”, σημείωσε ότι μόνο χάρη στις δικές του μεταρρυθμίσεις οι πολίτες “είναι σε θέση” να διαδηλώνουν.

Ακόμα, ο Μουμπάρακ είπε ότι οι Αιγύπτιοι πρέπει να γνωρίζουν “τι βρίσκεται γύρω μας. . . τα παραδείγματα αστάθειας γύρω μας”.