Ο Χόσνι Μουμπάρακ κυβερνά τη χώρα του με σιδηρά πυγμή από το 1981, αμέσως μετά τη δολοφονία του Ανουάρ αλ-Σαντάτ, πολιτικού του μέντορα.

Είναι ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, ήταν επίσης από τους πρώτους που έκανε δεκτό το νεοεκλεγέντα Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπαράκ το Μάιο του 1999, βοηθώντας τον στα πρώτα του βήματα προς την επίτευξη συμφωνίας με την παλαιστινιακή πλευρά.

Η εσωτερική -μη θεσμοθετημένη- αντιπολίτευση που δέχεται ο Αιγύπτιος πρόεδρος γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Τα ακραία στοιχεία από τις τάξεις των Παλαιστινίων που ζουν στη χώρα, αλλά και οι ισλαμιστές Αιγύπτιοι δεν κρύβουν το μίσος τους προς το πρόσωπό του.

Ο ίδιος έχει επιβιώσει από πολλαπλές απόπειρες δολοφονίας εναντίον του, με κυριότερη αυτήν του 1995 στην Αιθιοπία με ηθικό αυτουργό το Σουδάν και δράστες μέλη εξτρεμιστικών ισλαμικών οργανώσεων.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Αιγύπτιος ηγέτης κήρυξε τον πόλεμο στους εξτρεμιστές της Ισλαμικής Αδελφότητας, πολλά από τα μέλη της οποίας συνελήφθησαν.