«Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες πρωτοφανών λαϊκών εκδηλώσεων οργής κι απελπισίας στον αραβικό κόσμο», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι, «απέναντι σε δεσποτικά και αυταρχικά καθεστώτα, τα οποία τελούν υπό την προστασία δυτικών κυβερνήσεων που κόπτονται για τις δημοκρατικές ελευθερίες».

«Στην Τυνησία η λαϊκή επανάσταση των γιασεμιών, στην Αίγυπτο όσοι αμφισβητούν τον “φαραώ” Μουμπάρακ, καθώς και στην Υεμένη, καθημερινοί άνθρωποι αρνούνται πια να υποφέρουν βλέποντας τις ζωές τους να ποδοπατούνται, το βιοτικό τους επίπεδο να συρρικνώνεται και το μέλλον τους να διαγράφεται πιο αβέβαιο παρά ποτέ. Την ίδια στιγμή οι εκλεκτοί του διεθνούς συστήματος γεμίζουν τα προσωπικά τους θησαυροφυλάκια», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι μιλούν για «εκκωφαντική σιωπή» του διεθνούς παράγοντα σε ό,τι αφορά την  ανάληψη πρωτοβουλιών εξεύρεσης δημοκρατικών λύσεων. «Ο φόβος κυριαρχίας του πολιτικού Ισλάμ δεν προσφέρει άλλοθι σε όσους διατείνονται ότι υποστηρίζουν τις δημοκρατικές αξίες», λένε.

Στην ανακοίνωσή τους καλούν την ελληνική κυβέρνηση «να απαιτήσει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες αυτές και την τήρηση όλων των διεθνών συμβάσεων περί προστασίας τους, τις οποίες έχουν υπογράψει και οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών».