Καλή ευκαιρία για επίδειξη ισχύος αλλά και στρατολόγηση νέων μελών σε υπερεθνικιστικές δυνάμεις χαρακτηρίζει η «Deutsche Welle» την παρουσία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Τουρκίας στο Euro 2024, που πραγματοποιείται στα γήπεδα της Γερμανίας.

Το βράδυ της Τρίτης, οι τούρκοι οπαδοί ήταν ενθουσιασμένοι για τη νίκη της εθνικής τους κόντρα στη Γεωργία και το εκδήλωναν με τις κόρνες των αυτοκινήτων τους. Δεν είναι, άλλωστε, κάτι το ασυνήθιστο. Οι Τούρκοι της Γερμανίας βλέπουν την ομάδα τους ως «πρέσβη» της χώρας και πανηγυρίζουν πάντα τις επιτυχίες της.

Ένας φωτογράφος στη Φρανκφούρτη κατέγραψε αρκετούς από τους Τούρκους, που είχαν κατέβει ενθουσιασμένοι στους δρόμους, να χαιρετούν με τη γνωστή χειρονομία των εθνικιστών Γκρίζων Λύκων, προσθέτοντας ένα ακόμα επεισόδιο στη συζήτηση για τη δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης στη χώρα και δίνοντας αφορμή στον γερμανικό Τύπο να εστιάσει σε ένα πολύ σοβαρό θέμα.

Ισχυροί στο Ντόρτμουντ

Η δράση της συγκεκριμένης ομάδας είναι γνωστή και αποτελεί έτσι κι αλλιώς αντικείμενο παρακολούθησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ειδικά στην περιοχή του Ρουρ, κάποτε την καρδιά της γερμανικής βιομηχανίας, όπου υπάρχει πολυάριθμη τουρκική κοινότητα, οι Γκρίζοι Λύκοι είναι εξαιρετικά δικτυωμένοι.

Κατά σύμπτωση ο πρώτος αγώνας εναντίον της Γεωργίας έγινε σε αυτήν ακριβώς την περιοχή στο γήπεδο της Ντόρτμουντ, όπως και ένας ακόμα από τους συνολικά τρεις του γύρου των ομίλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή ήταν μια καλή ευκαιρία να συνδυαστεί ο ποδοσφαιρικός πατριωτισμός με τη στρατολόγηση νέων μελών ή έστω με την επίδειξη ισχύος της οργάνωσης. Μπορεί όσοι χρησιμοποιούν τον συγκεκριμένο χαιρετισμό να μην είναι μέλη της οργάνωσης, αλλά ως έναν βαθμό προβαίνουν σε αυτή την κίνηση ως μια πρόκληση απέναντι στη γερμανική κοινωνία και το γερμανικό κράτος.

«Το ποδόσφαιρο είναι μια πλατφόρμα στρατολόγησης για τους Γκρίζους Λύκους για δεκαετίες», έλεγε προ ημερών, μιλώντας στην ελβετική «Neue Zürcher Zeitung» ο εκπαιδευτικός Μπουράκ Γιλμάζ, ο οποίος ερευνά αυτή την ιδεολογία. «Υποθέτω ότι θα αξιοποιηθεί εντατικά αυτό το καλοκαίρι». Ήδη στην υποδοχή της τουρκικής ομάδας στο κέντρο, όπου θα παραμείνει κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, πολλοί νεαροί οπαδοί κρατούσαν σημαίες με τα σύμβολα των Γκρίζων Λύκων.

Η εθνικιστική οργάνωση άρχισε να «απλώνει τα πλοκάμια της» στη Γερμανία ήδη από τη δεκαετία του 1960. Σήμερα υπολογίζεται ότι έχει στη χώρα 18.000 ενεργά μέλη. Ειδικά σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο, έδειξε να εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι ακόμα και στη δεκαετία του ’70 ήταν δύσκολο για νεαρούς Τούρκους να γίνουν δεκτοί σε γερμανικές ομάδες. Το επιχείρημα ήταν ότι ως επισκέπτες εργάτες (Gastarbeiter) κάποια στιγμή θα γυρνούσαν έτσι κι αλλιώς στην πατρίδα τους. Οι εθνικιστές εκμεταλλεύτηκαν την έλλειψη μιας πραγματικής πολιτικής ενσωμάτωσης από το γερμανικό κράτος, φτιάχνοντας δικούς τους συλλόγους. Τα ονόματα και η σημειολογία ήταν χαρακτηριστικά: «Τουρανσπόρ» είναι ένα ενδεικτικό όνομα συλλόγου, και το “1453”, η χρονιά της «νίκης απέναντι στους Χριστιανούς» με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, ένας αριθμός που εμφανίζεται συχνά. Σταδιακά το σύνθημα έγινε: «Γίνε Γερμανός. Μείνε Τούρκος».

Η περίπτωση του Μεσούτ Οζίλ

Ο Μεσούτ Οζίλ μπορεί να επέλεξε να αγωνιστεί με τα χρώματα της Εθνικής Γερμανίας, είναι, όμως, όπως δείχνει και το όνομά του, τουρκικής καταγωγής. Παράλληλα, στήριζε ανοιχτά τον Ερντογάν, με τον οποίο δεν είχε διστάσει να φωτογραφηθεί το 2018, ενώ λίγο αργότερα είχαν δημοσιευτεί φωτογραφίες του με τατουάζ τριών ημισελήνων και του λύκου που βρυχάται, από τα πιο κλασικά μοτίβα της οργάνωσης.

«Εάν υπάρχουν πολωτικές συζητήσεις στην Τουρκία, τότε η κατάσταση απειλής αυξάνεται και εδώ στην περιοχή του Ρουρ», λέει χαρακτηριστικά ο Μεχμέτ Τανλί. Για παράδειγμα, το 2016, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, κουρδικά ιδρύματα και καταστήματα δέχθηκαν επιθέσεις στο Βερολίνο, το Αμβούργο και τη Στουτγάρδη. Απειλές και επιθέσεις υπήρξαν και κατά οργανώσεων και συλλόγων, που φέρονται να έχουν σχέση με τον άλλοτε σύμμαχο και αργότερα ορκισμένο εχθρό του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, που ο τούρκος πρόεδρος «είδε» πίσω από την απόπειρα.

Ο Τανλί, όπως και πολλοί πολιτικοί επιστήμονες, εκτιμούν πως η αστυνομία και η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος υποτίμησαν τη δράση των τούρκων υπερεθνικιστών και κάποια στιγμή θα βρεθούν προ εκπλήξεων. Ανεξαρτήτως της πορείας που θα έχει τελικά η Εθνική ποδοσφαίρου της Τουρκίας στη διοργάνωση, ο φόβος είναι ότι οι Γκρίζοι Λύκοι θα είναι σε κάθε περίπτωση κερδισμένοι.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle