Οι περισσότεροι, και όχι άδικα, έχουν συνδυάσει τη Χαβάη -πολιτεία στις Δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό- με εικόνες που παραπέμπουν σε έναν ζεστό και τροπικό παράδεισο, με παραλίες του ονείρου με γαλαζοπράσινα νερά, που μοιάζουν με ψεύτικα. Κανείς στο άκουσμα της λέξης Χαβάη δεν φέρνει στο νου εικόνες με χιόνια.

Αν και πιο σπάνιες, ωστόσο, σίγουρα έχουν καταγραφεί χιονοπτώσεις στον τροπικό παράδεισο σε μόλις τρία συγκεκριμένα σημεία όλα αυτά τα χρόνια. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, μπορεί να αποτελεί έκπληξη για τους επισκέπτες της Χαβάης, ανάλογα με το πότε και πού βρίσκονται στην πολιτεία, το γεγονός ότι μπορεί να παρατηρήσουν ακόμη και χιόνι.

Χιονισμένο τοπίο στη Χαβάη

Σύμφωνα με το grunge.com, οι χιονοπτώσεις και οι χιονοθύελλες στη μοναδική πολιτεία των ΗΠΑ που είναι αρχιπέλαγος και τη μόνη πολιτεία που βρίσκεται στους τροπικούς, πραγματοποιούνται μόνο στα ψηλότερα βουνά και τις ηφαιστειακές κορυφές της.

Το Mauna Kea και το Haleakala, δύο από τα πιο διάσημα ηφαίστεια της πολιτείας, φτάνουν σε ύψη από 3.000 έως 4.000 μέτρα περίπου και ως εκ τούτου είναι οι δύο βασικές τοποθεσίες όπου συνήθως εμφανίζεται το χιόνι στη Χαβάη. Όσοι τολμηροί επιχειρήσουν, μάλιστα, να πεζοπορήσουν προς τις κορυφές τους, μπορεί να αντιμετωπίσουν εξαιρετικά χαμηλή ορατότητα και ανέμους που ξεπερνούν ακόμη και τα τα 100 χλμ./ ώρα.

Χιονισμένο τοπίο στη Χαβάη

Κατά το παρελθόν, το χιόνι στη Χαβάη δεν παρατηρήθηκε πουθενά αλλού πέρα από αυτά τα σημεία, καθιστώντας απίθανο, ωστόσο, το να επηρεαστεί ο μέσος επισκέπτης που βρίσκεται εδώ κυρίως για τις παραλίες του δημοφιλούς προορισμού.

Ωστόσο, μόλις το 2019, ένα κρατικό πάρκο στο Μάουι καλύφθηκε από χιόνι παρά το υψόμετρο των μόλις 1.890 μέτρων, πράγμα που σημαίνει ότι ο χειμώνας στη Χαβάη μπορεί να γίνει μια ανατρεπτική εμπειρία με πολλές εκπλήξεις, πέρα από το τι θα περίμενε ο καθένας από ένα ταξίδι στον τροπικό παράδεισο στον Ειρηνικό Ωκεανό.