Εξερράγη το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη αργά το βράδυ της Τετάρτης (29/9), όπως ανακοινώθηκε από το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ (USGS), ενώ τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η έκρηξη δεν δημιουργεί άμεσο κίνδυνο για τους κατοίκους.

«Αυτό που ήταν άλλοτε μια λίμνη από λάβα που κρύωνε, είναι τώρα ένα νέο ρήγμα που εκρήγνυται», ανέφερε η αρμόδια για τα ηφαίστεια υπηρεσία του USGS.

Το επίπεδο συναγερμού για το Κιλαουέα αυξήθηκε από «Παρακολούθηση» σε «Προειδοποίηση» και ο χρωματικός κώδικας για την αεροπορία από «Πορτοκαλί» σε «Κόκκινο», καθώς αξιολογούνται αυτή η νέα έκρηξη και οι κίνδυνοι που ενδεχομένως δημιουργεί, ανακοίνωσε το USGS σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ηφαίστειο Χαβάης

Το αυξημένο επίπεδο συναγερμού και του χρωματικού κώδικα σημαίνει ότι μια επικίνδυνη έκρηξη «είναι επικείμενη, αναμένεται ή είναι ενδεχόμενη», σύμφωνα με τον ιστότοπο του USGS.

Η έκρηξη δεν σημειώθηκε σε περιοχή με κατοικίες και είναι πλήρως περιορισμένη μέσα στο Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Hawaii News Now, που επικαλείται αξιωματούχους.