Πώς βγήκε η λέξη «σκυλάδικο»;

Οι ιστορικές καταβολές, η ετυμολογία του όρου και οι πρώτες περιπέτειες


WEEKEND
0:09
14/11/2015
Πώς βγήκε η λέξη «σκυλάδικο»;
23
loading

Είναι γεγονός πως τον όρο «σκυλάδικο» τον προσλαμβάνουμε όλοι σχεδόν διαισθητικά, καθώς ξέρουμε από πρώτο χέρι όσα εκτυλίσσονται στο εσωτερικό του.

Κι αν τις περισσότερες φορές δεν εννοούμε το ίδιο πράγμα, ξέρουμε ωστόσο πολύ καλά για ποιο πράγμα μιλάμε.

Κατά την πρεμιέρα των εμφανίσεων της λαϊκής τραγουδίστριας Πάολας, η τηλεπαρουσιάστρια Τατιάνα Στεφανίδου σχολίασε: «Η Πάολα είναι ένα αυθεντικό, λαϊκό πράγμα. Είναι σκυλάδικο το μέρος εκεί». Παλιότερα, μιλώντας για την καριέρα της, η Ζωζώ Σαπουντζάκη είπε: «Εγώ σε σκυλάδικο δεν υπήρχε περίπτωση να πάω να τραγουδήσω». Και βέβαια ο Τζίμης Πανούσης δήλωσε κάποια στιγμή: «Το σκυλάδικο το σέβομαι και το αγαπάω γιατί είναι ένας διαφορετικός τρόπος διασκέδασης και πρέπει να είναι αρχαιοελληνικός».

Είναι πολύ πιθανό όλοι αυτοί να μην εννοούν το ίδιο ακριβώς πράγμα, γνωρίζουν πάντως όλοι καλά για τι μιλάνε. Για το επαρχιακό ή παρακμιακό μπουζουξίδικο τρίτης κατηγορίας, που ο σύγχρονος περιπαικτικός λόγος αποκαλεί πια «γαβγάδικο». Το σκυλάδικο υπάρχει λοιπόν και υπάρχει εδώ και χρόνια, όπως και οι «σκυλούδες» τραγουδίστριες ή τα «σκυλάδικα» καψουροάσματα. Ο Γιάννης Σπανός είχε πει παλιότερα πως το «Ρίξε στο κορμί μου σπίρτο» ήταν το πρώτο σκυλάδικο τραγούδι που γράφτηκε ποτέ.

Κάποιοι συνδέουν σήμερα την επικράτηση της κουλτούρας του σκυλάδικου με την άνοδο του νεόπλουτου και κραυγαλέου υπερκαταναλωτισμού, εκφράζοντας τη δεινοπάθεια της ελληνικής κοινωνίας προς τα κάτω. Αν και το σκυλάδικο ως ένας ιδιαίτερος τύπος λαϊκού κέντρου διασκέδασης αλλά και μια ιδιαίτερη μουσική σκηνή που αναπτύχθηκε γύρω από αυτά τα κέντρα, δεν είναι ένα επιφαινόμενο της δεκαετίας του 70, καθώς τα χρονικά του χάνονται στα βάθη του ιστορικού χρόνου.

sskkailaldikkoos6

Σήμερα είναι ευκολότερο να μιλήσεις για το τι δεν είναι σκυλάδικο παρά για το τι είναι. Προφανώς και δεν εντάσσονται στα σκυλάδικα οι μεγάλες πίστες με τους σύγχρονους λαϊκοπόπ αστέρες, τα μπαλέτα, τους DJs, τις σκηνοθετικές επιμέλειες, τους στιλίστες και το μεικτό ρεπερτόριο. Ούτε είναι οι μικρομεσαίοι χώροι που ακούγεται ρεμπέτικο ή λαϊκό τραγούδι από μικρές ορχήστρες.

Το σκυλάδικο το βρίσκεις στην παραλιακή και την εθνική οδό της πρωτεύουσας αλλά και στην επαρχία και το αναγνωρίζεις από την μπασκλασαρία, τον καπνό που ξεχειλίζει, το γλεντοκόπι που κρατά ως το πρωί και τα γαρύφαλλα (ακόμα και τα πιατικά) που ρέουν άφθονα. Το κοινό τα προτιμά για να κάνει «ζημιά», καθώς ο χώρος ενδείκνυται για ψυχαγωγικές ακρότητες και φιγούρα, μέσα στον άθλιας ποιότητας ήχο, τη συνήθως κακή φωνή των τραγουδιστών και την κονσιομασιόν που ενίοτε παρέχουν.

Είναι σίγουρο ότι το σκυλάδικο εξελίχθηκε στον χρόνο και αν μιλούσαμε με έναν θαμώνα της δεκαετίας του ’30 και του ’40 πιθανότατα δεν θα συμφωνούσαμε σε τίποτα, καθώς όταν γεννήθηκε ήταν κάτι σαφώς διαφορετικό. Δεν ήταν το μπουζουξίδικο που «νομιμοποίησε» ο Μάνος Χατζιδάκις ή διασκέδαζε μέχρι πρωίας ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Δημήτρης Ψαθάς. Δεν ήταν καν το μαγαζί όπου πρωτοεμφανίστηκε το φαινόμενο της λαϊκής μουσικής, ο Στέλιος Καζαντζίδης.

sskkailaldikkoos1

Ήταν ένα παλιότερο είδος μαγαζιού που γεννήθηκε αυθόρμητα και απροσχημάτιστα για να χωρέσει τους ανθρώπους του περιθωρίου εκφράζοντας την απόγνωση και την εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων. Με δικούς του κώδικες τιμής και συμβολισμούς, το σκυλάδικο εμφανίστηκε εν μία νυκτί κατά τη δεκαετία του 1930 για να μπορεί να μεθύσει κάποιος μέχρι λιποθυμίας ή να κάθεται όλο το βράδυ μόνος χωρίς να ενοχλούνται οι υπόλοιποι θαμώνες.

Το σκυλάδικο ήταν ένα καταφύγιο για τους κατατρεγμένους και τους απόκληρους, ένα άβατο γκέτο όπου ακούγονταν λαϊκά που αποθέωναν τη μελαγχολία και απέπνεαν ήττα, θάνατο, καψούρα, σεξουαλικότητα, ναρκωτικά και αλκοόλ. Αυτά τα κέντρα αγνώστου κατηγορίας φιλοξενούσαν τη λούμπεν παρακμιακότητα, πλάι στους μαχαιροβγάλτες, τους χασικλήδες, τις πόρνες και τους ανθρώπους του περιθωρίου.

sskkailaldikkoos10

Ή έτσι θέλει τουλάχιστον η ιστορική ανασυγκρότηση ενός φαινομένου που γεννήθηκε στις παρυφές της κοινωνίας και μέχρι να γίνει mainstream είχε ήδη αλλάξει πολλά πρόσωπα, αν και η αυθεντικότητά του φάνηκε διαχρονική…

Οι εκδοχές για την ετυμολογία του σκυλάδικου

sskkailaldikkoos2

Το «σκυλάδικο» είναι ένας όρος της αργκό που εμφανίζεται πιθανότατα τη δεκαετία του 1930 για να περιγράψει έναν νέο τρόπο διασκέδασης που λάμβανε χώρα στις παρυφές των πόλεων, εκεί που ό,τι γινόταν έμενε για πάντα στο αθέατο της κοινωνίας. Η πρώτη δημοφιλής θεωρία τοποθετεί την ίδρυσή τους στα περίχωρα της Αθήνας και του Πειραιά και δεν ήταν παρά υποτυπώδη μαγαζιά δύο δωματίων: στο ένα προσφερόταν ένα φαΐ της κακιάς ώρας συνοδεία κάποιου μουσικού οργάνου και στο άλλο περίμενε μια ιερόδουλη για τα περαιτέρω. Η πληρωμή γινόταν μάλιστα για όλο το «πακέτο», βραστό κρέας και σεξ δηλαδή.

Τα κακόφημα αυτά χαμαιτυπεία των λαϊκών στρωμάτων άρχισαν κάποια στιγμή να αποκαλούνται «σκυλάδικα» γιατί τα στήνανε όπως είπαμε εκτός αστικού ιστού, στην ερημιά της τότε εξοχής. Όπου ερημιά όμως και αγριόσκυλα, απ’ όπου φαίνεται να έλκει το όνομά του το σκυλάδικο, καθώς για να φτάσεις στο κέντρο της πολύπλευρης διασκέδασης έπρεπε να διαβείς τις ερημιές που έκοβαν βόλτες οι αγέλες των σκυλιών. Εφημερίδα της εποχής, σχολιάζοντας την καριέρα καλλιτέχνιδος του καιρού, διατείνεται ότι η αρτίστα δούλευε σε λαϊκά κέντρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας και ιδιαίτερα στα σκυλάδικα, στις ερημιές δηλαδή.

sskkailaldikkoos3

Η δεύτερη εκδοχή συμφωνεί με την ιδρυτική πράξη του σκυλάδικου, αν και παραλλάσει ελαφρώς τα «βαφτίσια»: τα σκυλάδικα είναι εδώ μαγαζιά που συνήθιζαν να σερβίρουν μόνο ποτό, αν και λόγω της διατίμησης του αλκοόλ αναγκάστηκαν να βάλουν και φαγητό στον κατάλογο, το οποίο φυσικά δεν τρωγόταν με τίποτα. Κι έτσι οι θαμώνες το πάσαραν στα αδέσποτα σκυλιά. Τα μπουζουξίδικα αυτά περιβάλλονταν τώρα από αγέλες σκύλων, καθώς το τάισμά τους με κρέας κακής ποιότητας ήταν καθημερινό, κι αυτό οδήγησε στον χαρακτηρισμό των κέντρων διασκέδασης ως «σκυλάδικα».

Τα σκυλάδικα ήταν αρχικά καλοκαιρινά μαγαζιά, ανοιχτά δηλαδή, και εμφανίστηκαν στις Τζιτζιφιές, πλάι στα γνωστά μπουζουξίδικα όπου τραγουδούσε η αφρόκρεμα της εποχής. Τα αναγνώριζες φυσικά από τις ορδές των σκυλιών που περίμεναν υπομονετικά στις αυλές τους, με τον αριθμό μάλιστα των αδέσποτων να υποδεικνύει την επιτυχία του μαγαζιού: όσο περισσότερα τα τετράποδα, τόσο καλύτερα έτρωγαν, άρα τόσος περισσότερος κόσμος συνωστιζόταν στο εσωτερικό τους!

sskkailaldikkoos5

Μια τρίτη εκδοχή, ευθυγραμμισμένη με τις παραπάνω αν και πιο επεξηγηματική, τοποθετεί τη γέννηση του σκυλάδικου στον προπολεμικό Πειραιά και δη στην περιοχή του Aγίου Διονυσίου. Εκεί υπήρχε λοιπόν ένα ολόκληρο οικοδομικό συγκρότημα που μετατράπηκε αργότερα στη φυλακή των Βούρλων, αν και στα χρόνια της ιστορίας μας λειτουργούσε ως καλός οίκος ανοχής και λεγόταν «Χαμαιτυπείον». Οι ιερόδουλες νοίκιαζαν ένα κλουβάκι που έλεγαν δωμάτιο (το οποίο ήρθε κουτί αργότερα όταν μεταποιήθηκε σε κελί φυλακής) και τα Βούρλα μεταμορφώθηκαν σε πόλο έλξης για άντρες κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης, από στρατιώτες και ναυτεργάτες μέχρι οικογενειάρχες και ευκατάστατους εργένηδες.

Οι πόρνες των Βούρλων, καθώς διέθεταν δική τους στέγη και κρεβάτι, ήταν οι προνομιούχες της πιάτσας του Πειραιά, πλάι σε εκείνες που αναγκάζονταν να εργάζονται στους δρόμους και τα χαμαιτυπεία της περιοχής, χρεώνοντας φτηνότερες τιμές για τις υπηρεσίες τους. Αυτές φαίνεται να είναι οι πρώτες «σκυλούδες», πόρνες δευτέρας και τρίτης κατηγορίας δηλαδή που περιφέρονταν μαζί με την παρακμιακή αντρική πελατεία τους στα κακόφημα σοκάκια του Πειραιά, όμοια με τις αγέλες των αδέσποτων σκύλων. Στην αργκό της εποχής εμφανίζονταν και ως «λαμαρίνες», μιας και η ερωτική συναλλαγή ολοκληρωνόταν στον δρόμο, πίσω από τις λαμαρίνες της γέφυρας του Aγίου Διονυσίου. Πώς περάσαμε όμως από τις σκυλούδες στα σκυλάδικα;

Γι’ αυτό υπεύθυνη φαίνεται να είναι η διαβόητη πειραϊκή Τρούμπα! Εκεί, μεταπολεμικά, άνοιξαν τα πρώτα καμπαρέ με γνωστούς καλλιτέχνες του καιρού και κόσμο της καλής κοινωνίας, γεννώντας μια νέα πιάτσα διασκέδασης στον Πειραιά. Όταν κατέφτασε όμως ο αμερικανικός 6ος Στόλος, η ζήτηση δεν μπορούσε να καλυφθεί από τα ακριβά καμπαρέ, κι έτσι σύντομα εμφανίστηκε μια μακρά σειρά δεύτερων και παρακμιακών νυχτερινών κέντρων, για να εκμεταλλευτούν το δολάριο που έρρεε άφθονο. Οι σκυλούδες μεταφέρθηκαν πια στην πιάτσα της Τρούμπας και οι κράχτες των φτηνών κέντρων διασκέδασης άρχισαν να αποκαλούν στην αργκό τα μαγαζιά σκυλάδικα, μιας και εκεί μαζεύονταν τώρα οι ιερόδουλες της γέφυρας του Aγίου Διονυσίου.

sskkailaldikkoos8

Συνυφασμένο με την παρακμή και την ηθική κατάπτωση, το σκυλάδικο γνώρισε τις δικές του ιστορικές δόξες και είναι σίγουρο ότι στα προπολεμικά χρόνια ήταν κάτι ολότελα διαφορετικό από τη σημερινή παραφθαρμένη εκδοχή του. Ενδεικτικές εδώ είναι οι σύγχρονες ετυμολογικές αναζητήσεις του όρου, που συσχετίζουν τη λέξη με την ποιότητα του μπουζουξίδικου και του ήχου του, αν και αποστερούν από το σκυλάδικο την πλούσια ιστορία του. Σύμφωνα με αυτή τη γραμμή σκέψης, ο τρόπος που τραγουδούσαν οι αοιδοί αλλά και η κακή φωνή τους έκανε να μοιάζουν τα τραγούδια με γάβγισμα, απ’ όπου και βγήκε ο όρος «σκυλάδικο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η εκδοχή που θέλει τους τραγουδιστές να ερμηνεύουν τα τραγούδια πολύ γρήγορα, σχεδόν ασθματικά, μέχρι να βρουν εκείνο που θα είχε αντίκτυπο στο κοινό. Όταν ο κόσμος άρχιζε να πετά λουλούδια και να σπάει πιάτα, ο τραγουδιστής έκοβε ρυθμούς και ερμήνευε το σουξέ κανονικά, για να το απολαύσει το μαγαζί.

Μετά συνεχιζόταν η ίδια διαδικασία με τα απανωτά ρεφρέν, που έκανε τη φωνή των τραγουδιστών να μοιάζει με ασθματικό λυγμό σκύλου, καθώς το λαχάνιασμα στη φωνή τούς εμπόδιζε ακόμα και να πάρουν σωστή αναπνοή. Το αναπνευστικό αυτό «πρόβλημα» γέννησε τα γαβγίσματα και τα τελευταία το «σκυλάδικο», τις «σκυλούδες» τραγουδίστριες αλλά και τους «σκυλάδες» θαμώνες των αντίστοιχων κέντρων.

sskkailaldikkoos9

Οι θεωρίες αυτές είναι ωστόσο πολύ μεταγενέστερες και αφορούν κυρίως στα μπουζούκια της δεκαετίας του 1970, όταν το σκυλάδικο μετρούσε ήδη αρκετές δεκαετίες πλούσιας ζωής. Σήμερα ξέρουμε όλοι καλά τι εννοούμε σκυλάδικα τραγούδια και τι σκυλάδικα μπουζούκια και πιθανότατα εξίσου καλά ήξεραν τι περιλάμβανε ο όρος και οι θαμώνες της προπολεμικής Ελλάδας…

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

23
σχόλια
 1. avatar Κάποιος άγνωστος

  Λιπών δεκαετία 70 80 και ποιο παλιά στα μαγαζιά αυτά γινόταν συχνά, σε όλα φασαρίες, σπάγανε το μαγαζί και φεύγανε γιατί δεν πλήρωνε το αφεντικό προστασία. Και καθιερώθηκε έξω από το μαγαζί να κάθεται ένας με δύο τρία σκυλιά άγρια. Και όταν γίνοταν φασαρίες άφηναν τα σκυλιά μέσα στο μαγαζί. Τα επακόλουθα τα καταλαβαίνετε, και για να σταματήσουν τα σκυλιά έπρεπε να τα σκοτώσουν.! Λοιπόν που θα πάμε εκεί στα σκυλιά, έχει ησυχία..

 2. avatar Γνωστης σκυλαδικων

  Τα λένε σκυλάδικα γιατί οι γυναίκες που είναι εκεί συνουσιάζονται σαν τα σκυλιά.
  Απλά πράγματα,μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας επινοώντας ιστορίες.

 3. avatar Nick

  Προσωπικά πάντα τα αποστρεφόμουν,απο την μουσική και τους στίχους της,μέχρι τον κόσμο που σουλάτσαρε στα μέρη αυτά. Απολιτίκ,λούμπεν,μέσα στις ουσίες να ξεχαστούν απτη φτώχεια και με μοναδικό στόχο καβγά ή πληρωμένο σεξ. Δεν πολυέχει αλλάξει αυτό σήμερα.. Καμμία σχέση με τα ελληνικά παραδοσιακά ή τα ρεμπέτικα χασικλίδικα τραγούδια. Οι οργανοπαίχτες και αηδοί αυτών ίσαν λεβέντες και στην καρδιά της επικαιρότητας και στην καρδιά της τάξης τους. Έπαιζαν μουσικάρα με απίστευτους στίχους,έπιναν το μπάφο τους και δε χρειαζόντουσαν να πληρώσουν για σεξ,είχαν τη λεβεντιά γιαυτό.Και ο κόσμος τους ήταν συνειδητοποιημένος. Για τους ρεμπέτες κάντε αφιέρωμα!

  1. avatar Xountalas

   Επειδή μίλησες για μπάφους, επειδή οι τάξεις θα υπάρχουν πάντα μιας και τα δάχτυλα δεν είναι όλα ίδια και επειδή μας πέταξες τά μάτια έξω με την ανορθογραφια σου, μία αρνητική από εμένα, επώνυμη όμως.Μπραβο για το άρθρο, υπάρχουν και μερικά καλά ,όταν δεν αναλωνεστε στα άρθρα για την ομοφυλοφιλία και την αριστεριλα, ανεξαρτήτως που δεν ακούω σκυλαδικα.

 4. avatar jjimmyk

  Και ο Ε.Α στις δόξες του

 5. avatar Thanatos

  ααααχ...... αααααααχχ...... ααααααααααχ
  τρουμπα, βουρλα, λαμαρινες,πακετο κρεας με κρεας,τσιλικα κοριτσα, ζημιαρικα μωρα, free φιγουρα, 6ος στολος- ηρθε το δολλαριο.. , γαυγατες καταστασεις..... απαγορευεται το πτυειν......
  Αααααααααααχ αρθρογραφε μου ,παν τα καλα τα χρονια, δε τα προλαβαμε.....
  τωρα, κινητα, ψευτοκουλτουριαρες χαζογκομενες , κρεας στα ορθια...και το πτυειν λευτερο στα μουτρα μας.... μνημονιο το λενε οι της παντείου......... τοτε τασπαγες στο σκυλαδικο τωρα που η σταδιου εγινε μαυσωλειο που να τα σπασεις;;;;;

  1. avatar XD

   ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΚΟΥΒΑ ΤΟΥ ΦΙΝΤΕΛ.ΕΚΕΙ ΕΣΥ ΑΝΕΤΑ ΧΩΡΑΣ.ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ.

   1. avatar Thanatos

    Τι μου λες...
    κυστερα ποιους θα εκμεταλευεστε, ποιους θα στελνετε να σκοτωθουν στα ιμια και κυπρο , σε ποιους θα κανετε τον μαυραγοριτη, σε ποιους θα κανετε φαλαγγα στην εατ εσα.... ποιους θα ξεπαστρευετε;;;
    xd τι θασαι χωρις εμενα;;;εγω σου δινω νοημα υπαρξης
    Εσυ σπαρτιατη μου που τοσα προσφερες στη ελλαδα με τους συνεχεις πολεμους κατα ελληνων και εδιωξες τους ρωμαιους...... τι θακανες χωρις τους ειλωτες πουτε να ψαρεψεις δεν ηξερες

    1. avatar XD

     ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΝΕ ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ,ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΡΤΗ ΤΗΣ.ΓΙΑΥΤΟ ΕΙΠΑ ΠΩΣ ΕΣΥ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ.ΚΑΤΙ ΞΕΡΩ.

     1. avatar Thanatos

      μονο τη μπακα σας κοιτατε και πως θα πιειτε το αιμα του διπλανου..... παρασιτα ανθρωποφαγα.... απολιθωματα

     2. avatar XD

      ΛΥΠΑΜΕ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΗΚΩ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ.Ο ΣΥΡΙΖΑ ΒΓΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ,ΟΠΟΥ ΘΑ ΜΙΣΟΥΝ ΟΣΟΥΣ ΠΡΟΚΟΨΑΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΝΤΑ ΦΡΑΓΚΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ.ΕΤΣΙ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΕΣΥ.ΑΝΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΙΣ.

     3. avatar Thanatos

      συριζαιο να πεις τα μουτρα σου στον καθρεφτη , που θα με κανεις εμενα υποτακτικο του γελαστουλη μπομπου και συνεταιρο του καμμενου σπιθα.
      ΚΟΙΤΑ ΦΡΑΓΚΟ ΤΟΥΡΚΟΓΕΝΝΗΜΑ εξορια να στελνεις τη μαυρη φαρα σου . ΑΠΟ ΠΑΠΠΟΥ ΠΡΟΣ ΠΑΠΠΟ ΚΑΤΑΓΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΙΑΙΑ .ΤΡΑΒΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΣΟΥ ΟΥΝΕ.

     4. avatar XD

      ΦΙΛΑΡΑ,ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΕΣ ΜΥΚΗΝΕΣ,ΕΙΜΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΔΕΞΙΟΣ ΚΑΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.ΓΙΑΥΤΟ ΜΕΤΡΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΟΥ.

     5. avatar Thanatos

      γιατι θα μου κανεις τι αυγο;;
      δε τα μαζευεις να πας να κατασκηνωσεις στη γεφυρα του βραδεμβουργου να κανεις καθε μερα παρελαση και να σας παιζει η αγγελω την ερικα...... να φτιαχνεστε
      ειχατε μπολικη τουρκια και φραγκια 1500 χρονια στα μερη σου αυγο απευθειας απογονε του μενελαου..... του γνωστου...
      Και δε μου λες αυγο οταν μεγαλουργουσαν τα φασιστακια της αρχαιοτητας στα μερη σου εσυ ησουν ειλωτας ή απ τους αλλους τους μπελαληδες τους ελληνοφονιαδες, τους των βορειων φύλων που κατεβηκαν και μας βρωμισαν με τη χουντα και τον κανιβαλισμο τους....;;;
      Δωριεις.... τα κελτικα φυλλα που μας χαντακωσαν.... ο πολιτισμος της καλαμιας και της στεπας....
      Eλληναρας με iso..... πω πω πω ανατριχιαστηκα

     6. avatar XD

      ΑΝΤΕ ΠΑΓΑΙΝΕ ΑΠΟ ΔΩ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗ ΤΗΣ [...].ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ,ΕΙΜΑΙ ΤΟΥΡΚΟΦΑΓΟΣ,ΚΑΙ [...] .ΩΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΕΤΣΙ ΜΕ ΦΩΝΑΖΑΝ ΓΙΑΤΙ ΗΞΕΡΑΝ ΤΙ ΕΚΑΝΑ ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΟΥΛΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΝΕ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΤΕ ΝΑ ΖΗΤΕ.

     7. avatar Thanatos

      τουρκοφαγε φαε καμια πιτσα κιοταν ερθει η ωρα να φας και τουρκους σε ποιανης το βρακι θασαι κρυμμενος δε χρειαζεται να μου το πεις, το ξερω. Δε σου φταιν οι πολιτικες αποψεις που εχει ο καθενας, δρακος δεν υπαρχει στο παραμυθι της ζωης απλα τον επινοησες για να βρεις λογο υπαρξης, Ουτε συριζα ουτε κκε ουτε γιουσουφακι κανενος ειμαι .Ειμαι ενας σκλαβος στο κορμι και δραπετης στο μυαλο.καταλαβαινεις τι σου λεω;;
      αντε γεια.

     8. avatar τετραγωνακιας ξερω και εγω να πουλαω τρελα

      βρε τρελαμενοι σε αθρο για σκυλαδικα τρωγοσαστε

     9. avatar Thanatos

      τετραγωνακια
      εγω το τραγουδακι μου ελεγα.... οπως βλεπεις .... μεσα στο θεμα....
      και κει απανω στις στροφες και τις γυρες μου την επεσε το κανις.... γαβ γαβ γαβ situation....
      ξου ρε dog του λεω ... τιποτα αυτο γαβ γαβ γαβ....
      ρε θα σου ριξω φλιτ ....γαβ γαβ γαβ αυτο
      βλεπεις μπερδεψε και αυτα που εγραφε αλλου με αλλο ονομα ....για να φαμε τους τουρκους ...και ο τσιπρας ειναι προδοτης .... και εφτιαξε τουρλου με γκομενες αριστερες που τις τιμωρουσε ...... οπως ο μπαμπας τη μαμα , τουρκους και μυκηνες..... μονο παοκτζηδες δε εβαλε.
      ΡΕ ΣΥ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ ΕΧΑΣΑ ΤΗ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΤΗ ΚΑΤΑΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΡΕ ΤΗ ΜΩΒ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΠΟΥ ΒΡΗΚΑ ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣΟΥΛΗΣΩ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΝΑΒΕΙΣ ΑΛΑΡΜ......
      ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ;;;Ασε με και γω λιγω να ξελαμπικαρω να βρω λιγη χαρα.... απ τα χαραματα τωρα αραξα λιγο...
      χαιρετω

     10. avatar τετραγωνακιας ξερω και εγω να πουλαω τρελα

      η τσουχτρα παει παντρευτηκε χαχαχα την ζορισες και εσυ βρε χαχαχαχα

     11. avatar Thanatos

      ναναι καλα θελω κιας μη μαγαπαει....
      το τι πλακες καναμε στα κρυφα δε προκειται να ξεχασω
      πολυ την εκανα κεφι ρε τετραγωνακια ,μουφτανε που καναμε πλακες, ασ ειναι καλα.... ετσι και σκασει πλοκαμι θανεβω ακροπολη να κανω νουμερα απ τη χαρα μου

 6. avatar lolas

  Αγαπητε κυριε
  Δυστιχως αυτα που γραφετε δεν εκπροσοπουν τιν πραγματικοτητα για τιν ονομασια τοθ σκυλαδικου

 7. avatar ΚΛΕΩΝ

  \'\'Προφανώς και δεν εντάσσονται στα σκυλάδικα οι μεγάλες πίστες με τους σύγχρονους λαϊκοπόπ αστέρες\'\'

  Tι λεει ρε???Αν δεν ειναι αυτα σκυλαδικα,ποια ειναι?Δηλαδη επειδη εμφανιζεται...ο Ρεμος,ο Πλουταρχος κλπ κλπ...δεν ειναι σκυλαδικο και ειναι μπουζουκερι???

  1. avatar innotrading

   Κυνοκομείο

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει