Σημαντική αύξηση κατά 27,4% σημείωσε η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας και το Νοέμβριο, ενώ ξεπέρασε για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια το 1 εκατομμύριο, φθάνοντας συνολικά το 1,04 εκατομμύρια επιβάτες.

Παράλληλα, εντυπωσιακή αύξηση κατά 38,7% καταγράφηκε το Νοέμβριο στους επιβάτες εσωτερικού, ενώ η αύξηση στους ξένους επιβάτες ήταν 21,4%, με τους ξένους επισκέπτες με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα να καταγράφουν σημαντική άνοδο της τάξης του 28%, αντικατοπτρίζοντας την ελκυστικότητας της Αθήνας ως προορισμού και εκτός της τουριστικής περιόδου αιχμής.

Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου οι Έλληνες ταξιδιώτες παρουσίασαν σημαντική άνοδο κατά 30%, με παράλληλη εντυπωσιακή αύξηση (43%) στο σκέλος του εγχώριου ταξιδιού.

Η ανοδική εξέλιξη της κίνησης κατά της διάρκεια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου σηματοδοτεί τη συνέχιση της δυναμικής ανόδου της ταξιδιωτικής ζήτησης και κατά τη χειμερινή περίοδο.

Συνολικά για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2014 η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξης του 20,8% και έφτασε τα 14,14 εκατομμύρια, ξεπερνώντας την αντίστοιχη επίδοση του 2013, κατά 2,4 εκατ. επιβάτες.

Στη συνολική αυτή αύξηση της κίνησης συνέβαλε μια σειρά παραγόντων:

  • Η ανάκαμψη της οικονομίας, που αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες ταξιδιώτες παρουσίασαν θετική πορεία, σημειώνοντας συνολικά αύξηση 13,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο – εξέλιξη που κυρίως αποδίδεται στην σημαντική αύξηση κατά της περίοδο Ιουνίου – Νοεμβρίου (23%)
  • Η τόνωση της ελκυστικότητας της Αθήνας ως προορισμού, που σηματοδοτείται από το γεγονός ότι οι ξένοι επισκέπτες με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα παρουσίασαν ιδιαίτερα εντυπωσιακή αύξηση κατά 31% από την αρχή του έτους
  • Η ενίσχυση της προσφοράς πτήσεων και θέσεων από μεγάλο βαθμό αεροπορικών εταιρειών.