Ως ένα απομακρυσμένο ελληνικό νησί, με καταγάλανα νερά και φυσικά ιαματικά λουτρά  με τους μακροβιότερους κατοίκους στη γη, παρουσιάζει η βρετανική DailyMirror την Ικαρία σε αφιέρωμα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της πριν λίγες ημέρες.

Μάλιστα, όπως αναφέρει συγκεκριμένα, πρόκειται για το μοναδικό μέρος σε όλο τον κόσμο με τους περισσότερους 90άρηδες από οποιονδήποτε άλλο προορισμό, ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές ένας στους τρεις κατοίκους του γραφικού νησιού φτάνουν τα 90 χρόνια ζωής.

Γι αυτό και δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι οι ερευνητές αναζητούν το «ελιξήριο» ζωής των κατοίκων του νησιού στη Μεσογειακή διατροφή, το μεσημεριανό ύπνο και το σεξ. Οι ανθρωπολόγοι, μάλιστα, έχουν αποδείξει εδώ και πολύ καιρό ότι η υγιής Μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ψάρια και ελαιόλαδο αποτελεί φυσικό ελιξήριο για μακροζωία.

Η λεγόμενη «Μπλε Ζώνη» στην οποία συγκαταλέγεται η Ικαρία, συμπληρώνει το δημοσίευμα, περιγράφει περιοχές ανά τον κόσμο όπου οι κάτοικοί τους αποδεδειγμένα ζουν περισσότερο. Μαζί με την Ικαρία, λοιπόν, σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται το ιαπωνικό νησί Okinawa, ο κόλπος Nicoya στην Κόστα Ρίκα και η ιταλική Σαρδηνία.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα Dan Buettner και τις έρευνες της ομάδας του σχετικά με τα δημογραφικά στοιχεία που έχουν εξερευνήσει σε περιοχές που συγκαταλέγονται στη Μπλε Ζώνη, η περίπτωση και η φήμη της Ικαρίας είναι αυθεντική, ενώ στις έρευνές του ελπίζει ότι θα ξεκλειδώσει τα μυστικά της μακροζωίας των κατοίκων της.

Οι συνεντεύξεις, μάλιστα, του ερευνητή της ομάδας Buettner, αναφέρεται στο δημοσίευμα, έδειξαν ότι οι νησιώτες απολαμβάνουν δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά που προκαλούν καρδιακές παθήσεις και συναντώνται συνήθως σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και πλούσια σε αντιοξειδωτικά και χωρίς φυτοφάρμακα χόρτα που καλλιεργούνται στους δικούς τους κήπους.