Ο ορισμός των «ονειρεμένων διακοπών» ή της «τέλειας απόδρασης» διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα του καθενός.

Για αυτούς που στην ερώτηση «πώς φαντάζεσαι τις τέλειες διακοπές;» απαντούν «σε κάποιο απομακρυσμένο μέρος, μακριά από όλους και απ’ όλα», έχουμε μερικές πολύ ιδιαίτερες προτάσεις.

Από αφιλόξενες ερήμους σε επιβλητικές βουνοπλαγιές και από παγωμένα τοπία μέχρι εξωτικές παραλίες της Καραϊβικής, δείτε παρακάτω μερικούς ιδανικούς προορισμούς για… απομόνωση.

1. Loch Hourn, βορειοδυτικά Highlands της Σκωτίας

Ο ξενώνας Skiary έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο «συναρπαστικούς ξενώνες της Σκωτίας». Πρόκειται για ένα απομακρυσμένο, παραδοσιακό, πέτρινο σπιτάκι, για να φτάσει κανείς στο οποίο χρειάζεται είτε να περπατήσει, είτε να μπει σε βάρκα για το τελευταίο 1,5 χιλιόμετρο της διαδρομής.

Είναι το τελευταίο σωζόμενο κτίριο ενός αρχαίου, ορεινού χωριού. Περιβάλλεται από βουνά, θάλασσα και… ουρανό και φυσικά, ξεχάστε το σήμα στο κινητό σας.

Όπως και οτιδήποτε που να χρειάζεται φόρτιση, καθώς δεν υπάρχει καν ηλεκτρικό.

Αποτελεί ένα δημοφιλή προορισμό για περιπατητές και φυσιολάτρες, καθώς επίσης και για όσους θέλουν ένα απομακρυσμένο καταφύγιο για να αποσυνδεθούν από τη σύγχρονη ζωή.

2. Three Camel Lodge, Μογγολία

Η πτήση από την πρωτεύουσα της Μογγολίας, Ουλάν Μπατόρ, στο κατάλυμα Three Camel Lodge στην περιοχή Dalanzadgad στην έρημο Γκόμπι διαρκεί μία ώρα. Από εκεί η διαδρομή συνεχίζεται για ακόμη 1,5 ώρα με αυτοκίνητο –εκτός δρόμου- μέχρι να φτάσει κανείς σε έναν μικρό «οικισμό» από 20 παραδοσιακές σκηνές (gers).

Παρότι όμως βρίσκεται στη μέση της ερήμου, ο οικισμός προσφέρει μοναδικές υπηρεσίες «πολυτελείας» στους επισκέπτες του: εσωτερικές υδραυλικές εγκαταστάσεις, ηλεκτρική ενέργεια, κουζίνα με φρέσκα υλικά μέσα σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό.

Κάθε σκηνή (ger) διαθέτει μια ξυλόσομπα στο κέντρο της και προσφέρει μοναδική θέα σε ένα… καθόλα ερημικό τοπίο. Η έρημος Γκόμπι είναι η 5η μεγαλύτερη στον κόσμο και η μεγαλύτερη έρημος της Ασίας.

3. Amangiri, Γκραν Κάνυον

Η λέξη «Amangiri» σημαίνει ειρηνικό/ήρεμο βουνό. Αυτό το όνομα έχει ένα πολυτελές θέρετρο που χτίστηκε μέσα σε 600 στρέμματα ενός γαλήνιου τοπίου στο Canyon Point.

Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται μετά από 25 λεπτά οδήγησης από την κοντινότερη πόλη Page της Αριζόνα και οι μόνοι άνθρωποι που θα συναντήσετε θα είναι όσοι θα μένουν –όπως εσείς- εκεί.

Η περιοχή αυτή ήταν για αιώνες το «σπίτι» των ιθαγενών φυλών Ναβάχο και Χόπι. Η προστατευόμενη κοιλάδα οριοθετείται από βαθιά φαράγγια και πανύψηλα οροπέδια.

Το σπα του ξενοδοχείου προσφέρει μοναδικές θεραπείες, σάουνα, χαμάμ, γυμναστήριο και μαθήματα γιόγκα.

4. Winterlake lodges, Αλάσκα

Το Winterlake Lodge βρίσκεται στη δυτική άκρη της οροσειράς της Αλάσκας (Alaska Range) και προσφέρει… υψηλό επίπεδο απομόνωσης σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό.

Βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν 320 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Άνκορατζ, κατά μήκος του ιστορικού Iditarod Trail. Το οίκημα αποτελείται από πέντε ξενώνες και ένα κύριο κατάλυμα που έχουν αναπτυχθεί μέσα σε 15 στρέμματα γης.

Οι επισκέπτες μεταφέρονται εκεί με υδροπλάνα, τα οποία προσθαλασσώνονται στη λίμνη, η οποία προσφέρει και την ευκαιρία για δραστηριότητες στη φύση με καγιάκ και σκάφη.

5. Petit St.Vincent, Καραϊβική

Η πρόσβαση στο ιδιωτικό αυτό νησάκι της Καραϊβικής γίνεται μόνο με αεροσκάφος. Το μικρό νησί Petit St.Vincent βρίσκεται στα «μισά της διαδρομής» μεταξύ των νησιών Saint Vincent και Saint Georges.

Το νησί, γνωστό στους ντόπιους ως PSV, αποτελείται από 113 στρέμματα γης, πανέμορφες παραλίες με λευκή άμμο και 22 διακριτικά, αλλά πολυτελή εξοχικά για εξωτικές αποδράσεις.

Δε χρειάζονται κλειδιά για τα δωμάτια, δεν υπάρχουν τηλεοράσεις και σήμα για κινητά τηλέφωνα… παρά μόνο το μπλε της θάλασσας να σας περιβάλλει.

6. Dunton Hot Springs, Κολοράντο

«Κρυμμένο» ανάμεσα στα βουνά San Juan στο νοτιοδυτικό Κολοράντο, μια παλιά πόλη ορυχείων έχει μετατραπεί σε ένα ειδυλλιακό απομακρυσμένο καταφύγιο, ιδανικό για ρομαντικά διαλείμματα από τη σκληρή καθημερινότητα.