Χτισμένη πάνω σε λόφο, με τον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου, ή αλλιώς τον Σαν Τζώρτζη, στην κορυφή του, η Άνω Σύρος συναρπάζει τον ταξιδιώτη με τις ιστορίες και τους μύθους που την περιβάλλουν και παραμένουν ζωντανοί ακόμη και σήμερα.

Έχονας συμπεριληφθεί ανάμεσα στα 17 ομορφότερα χωριά της Ελλάδας από το CNN Travel «βλέπει» από ψηλά την Ερμούπολη, πρωτεύουσα των Κυκλάδων και μεγαλύτερο οικισμό του νησιού, από την οποία απέχει περίπου 3,5 χλμ.

Η Άνω Σύρος είναι ο παλαιότερος οικισμός της «Αρχόντισσας» των Κυκλάδων, ενώ κατοικείται ακατάπαυστα από την ίδρυσή τους από τους Βενετούς, η οποία τοποθετείται στο 1.200.

Από τα βασικά χαρακτηριστικά της στοιχεία το γεγονός ότι οι περισσότεροι κάτοικοί της είναι Καθολικοί, καθώς διατηρούν τις παραδόσεις του χωριού οι οποίες συναντάνε τις ρίζες τους στην ίδρυση του χωριού.

Ο μεσαιωνικός χαρακτήρας της Άνω Σύρου διατηρείται αναλλοίωτος στο πέρασμα των αιώνων, με μικρά σπιτάκια κολλητά το ένα με το άλλο με λιλιπούτεια μπαλκόνια, εντυπωσιακές καμάρες και αμέτρητα σκαλοπάτια να συνθέτουν μέχρι σήμερα την εντυπωσιακή εικόνα της Άνω Σύρου.

Μερικά από τα βασικά αξιοθέατα του οικισμού είναι η Μονή των Καπουτσίνων με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, η εκκλησία της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Νικολάου του Φτωχού –που αποτελούν μάλιστα τις μοναδικές ορθόδοξες της Άνω Σύρου– η Μονή των Ιησουιτών με την εκκλησία της Παναγίας της Καρμήλου και φυσικά το Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη που συνδέεται με την περιοχή λόγω καταγωγής.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.