Απέραντο δέος και καθηλωτική ομορφιά στη Μονή Κηπίνας

Το μοναστήρι που λαξεύτηκε στον βράχο - Δείτε τις φωτογραφίες


ΕΛΛΑΔΑ
7:09
16/11/2019
Απέραντο δέος και καθηλωτική ομορφιά στη Μονή Κηπίνας
8
loading

Είναι από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια, που προκαλούν δέος στον προσκυνητή όταν το επισκέπτεται. Η Μονή Κηπίνας λαξεύτηκε στην πλαγιά ενός απόκρημνου κατακόρυφου βράχου, που αποτελεί μέρος ένα μαγευτικού σκηνικού, στην Ήπειρο.

Απόλυτα ενσωματωμένη στο τραχύ και συνάμα συναρπαστικό τοπίο, σμιλεμένη μέσα σε έναν βράχο, σαν να αποτελεί φυσική συνέχειά του, αφήνει τον προσκυνητή άφωνο.

Βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλαρρύτες και πιστεύεται πως χτίστηκε κάπου τον 13ο αιώνα, ενώ είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το όνομα της αποδίδεται στους κήπους που καλλιεργούσαν οι μοναχοί σε κοντινή απόσταση, δίπλα στο ποτάμι.

Στο μοναστήρι θα φτάσετε από ένα σκαλισμένο στον βράχο μονοπάτι και μια ξύλινη γέφυρα, που παλιά ήταν μάλιστα κινητή. Οι μοναχοί την ανέβαζαν και προστατεύονταν έτσι από επιδρομές, απόλυτα απομονωμένοι στο πέτρινο καταφύγιό τους.

Το καθολικό του μικρού ναού, μέσα στο μοναστήρι, είναι σμιλεμένο στο βράχο ενώ οι αγιογραφίες του χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar φωφω

  Επαναλαμβανόμενο. Καλαρρυτες,ορεινός οικισμός στις δυτικές πλαγιές τής πίνδου,νομού ιωαννίνων,56χ απτά ιωάννινα,εντάσσονται γεωγραφικά στη περιοχή των τζουμερκων,κοντά στο ομώνυμο ποταμό,1478 συνθηκολόγηση με τούς οθωμανούς,υποταγή στη βαλιντε σουλτάνα. Μόνη κηπινας,λίγο πριν τον ομώνυμο οικισμό όπως ερχόμαστε προς καλαρρυτες. (λιανά ,για τα λόγια) .

  1. avatar @φωφω

   Τα λιανίζεις, όλα. Λέγεσαι σίγουρα φωφω και όχι λώλα ;

 2. avatar τα άλλα τα νοίκιασαν

  για να στεγάσουν λαθρομετανάστες. Αυτό είναι πολύ μακρυά από τον πολιτισμό και δεν θα πάνε.

 3. avatar ΑΝΑΡΧΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ

  Η δύναμη της πίστης

 4. avatar φωφω

  Χωριό τής επαρχίας δωδώνης τού νομού ιωαννίνων,χτισμένο σε ύψος 1120μ από τη επιφάνεια τής θάλασσας,σε απόκρημνη πλάγια τής πίνδου. Διατήρησε στα χρόνια τής τουρκοκρατίας,τη ανεξαρτησία τού,κ πλήρωνε μόνο συμβολικό φόρο στη βαλιδε σουλτάνα. Το 1803 o αλη πασάς κατάργησε τα προνόμια κ το 1821 οι καλαριται καταστράφηκαν από τον χουρσιτ .

  1. avatar Τζουμέρκα vs Ολύτσικα

   Όχι και Δωδωνοχώρι οι Καλαρρύτες κα Φωφώ μου, μπερδέψεις τα όρη.Μας έκανες την Ολύτσικα, Τζουμέρκα! Θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε με εσένα. Να μας έλεγες πως ανήκουν στα Κατσανοχώρια, να πούμε μικρό το κακό, έπεσε τουλάχιστον κοντά, αλλά να μας κάνεις Δωδωνοχώρι τους Καλαρρύτες, ούτε και που περιμεναμε να το ακούσουμε, πάλι καλά που δεν μας είπες πως είναι και Ζαγοροχώρι.Αυτό είναι από τα Άγραφα (βρε λες κα φωφώ μας να είναι στην Ευρυτανία, εκεί να δεις ομορφιές). Πάρε τα όρη και τα λαγκάδια κα Φωφω, να έχεις άποψη. Ταξίδευε, μην \"σερφαρεις\" και μας κάνεις τον πανεπιστήμονα, γιατί το μόνο που μπορείς να μας περιγράψεις με ακρίβεια είναι τα κοτσανο-χωρια.

 5. avatar Τόνο Μάσας.

  Απίστευτη κατασκευή. Κάποιες μέρες τον χρόνο επιβάλλεται να περνάμε απο κει για περισυλλογή. Καλό θα μας έκανε.
  (Που λέει ο λόγος γιατί είναι αργά πια για να σωθούμε)

  1. avatar Σαούντ από Κυψέλη

   ...«μάσα» λίγο ακόμη, και θα σωθείς!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει