Το «Μεγάλο μοναστήρι» που μοιάζει με φρούριο

Η Μονή Τοπλού στην Κρήτη - Δείτε τις φωτογραφίες


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
7:19
14/03/2019
Το «Μεγάλο μοναστήρι» που μοιάζει με φρούριο
2
loading

Όταν αντικρίζεις στο τραχύ κι ανεμοδαρμένο τοπίο στο βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης την επιβλητική Μονή Τοπλού με το αγέρωχο καμπαναριό της, έχεις την αίσθηση ότι πρόκειται για ένα φρούριο που αναδύεται μέσα από τη σκόνη και τον χρόνο.

Η ονομασία της ήταν Παναγιά Ακρωτηριανή, αλλά το Τοπλού αποδίδεται στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Οι ντόπιοι, όμως, την αποκαλούν «Το μεγάλο μοναστήρι».

Η Μονή Τοπλού χρονολογείται γύρω στον 14ο αιώνα, αν και η σημερινή μορφή της τοποθετείται περίπου στα τέλη του 16ου. Και είναι ο μοναδικός «επιζών» των πολέμων και των πειρατικών επιδρομών, που εξαφάνισαν άλλα μικρά και μεγάλα μοναστήρια της περιοχής της Σητείας.

Η Μονή, που βρίσκεται περίπου 10 χλμ. ανατολικά της Σητείας, στο δρόμο προς το φοινικόδασος του Βάι, λεηλατήθηκε από πειρατές και από τους ιππότες της Μάλτας, καταστράφηκε δύο φορές από τους Τούρκους και στη γερμανική κατοχή ο ηγούμενος και οι μοναχοί συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν.

Οι εικόνες της Μονής παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον καθώς αποτυπώνουν τις φάσεις ανάπτυξης και εξέλιξης της σχολής της Κωνσταντινούπολης, που επηρέασε την κρητική τέχνη. Μεταξύ των εικόνων που κανείς μπορεί να δει σήμερα στη μονή είναι έργα του Ιωάννου Κορνάρου, η εικόνα «Μέγας εί Κύριε και Θαυμαστά τα έργα Σου» του 1770, η εικόνα «Ρόδον το αμάραντο» του 1771 και η Άγια Αναστασία η Φαρμακολύτρια.

Η Μονή Τοπλού αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και ξεχωριστά εκκλησιαστικά μνημεία της Κρήτης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar l.v.

  ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΤΟΥ ΙΟΡΔΑΝΙΤΟΥ.
  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΟΑΣΕΙΣ !!!
  Αξιώθηκα να τα προσκυνήσω.

  1. avatar Ερωτων

   Να προσκυνησεις τι; Και γιατι, βασικα...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει