Τα χωριά των μαστόρων της πέτρας στην Ήπειρο

Παραδοσιακή τοπική αρχιτεκτονική μέσα στην καταπράσινη φύση των ορεινών όγκων της περιοχής


ΕΛΛΑΔΑ
7:00
10/11/2019
Τα χωριά των μαστόρων της πέτρας στην Ήπειρο
8
loading

Πρόκειται για μια συστάδα μικρών και γραφικών χωριών στο βορειότερο τμήμα του νομού Ιωαννίνων, που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τους δημοφιλείς προορισμούς της Ηπείρου, όπως τα Ζαγοροχώρια και τα Τζουμέρκα.

Τα Μαστοροχώρια, λοιπόν, αποτελούν πατρίδα των φημισμένων μαστόρων της πέτρας που έχουν αφήσει εντυπωσιακά μνημεία (γεφύρια, μοναστήρια, αρχοντικά κ.α.) σε διάφορα σημεία της χώρας μας αλλά και των Βαλκανίων, καθώς και αρκετών καλλιτεχνών –κυρίως αγιογράφων, ξυλογλυπτών κ.α.

Πέτρινες κρήνες στην Πυρσόγιαννη

Περιβάλλονται από κατάφυτες και πανέμορφες εκτάσεις στους ορεινούς όγκους των Γράμμου, Σμόλικα και Τύμφης, που διασχίζονται από τους ποταμούς Αώο, Σαραντάπορο και Βοϊδομάτη. Σε απόσταση περίπου 20 λεπτών και με βόρεια κατεύθυνση με ορμητήριο την Κόνιτσα, συναντώνται τα πρώτα χωριουδάκια.

Πιο γνωστό απ' όλα η Πυρσόγιαννη, όπου βρίσκεται και το Μουσείο Ηπειρωτών Μαστόρων, με τα παλιά σπίτια που χρονολογούνται από τον 17ο αι., τα πέτρινα καλντερίμια και τις εντυπωσιακές, πέτρινες βρύσες.

Ο ναός του Αγίου Αθανασίου στους Χιονάδες

Αξίζει να επισκεφτείτε, επίσης, και την Καστάνιανη, ένα από τα πιο ιδιαίτερα από άποψη αρχιτεκτονικής χωριά των Μαστοροχωρίων, καθώς οι τεχνίτες του ήταν γνωστοί για το πελέκημα και χτίσιμο της πέτρας, με έργα τους να υπάρχουν ακόμη «ζωντανά» σε διάφορα σημεία της χώρας. Η περιοχή ενδείκνυται και για διάφορες δραστηριότητες όπως ορειβασία, αναρρίχηση, καγιάκ, ράφτινγκ, αιωροπτερισμό κ.α.

Πλαγιά, ένα χωριό- φάντασμα
Πανοραμική άποψη της Πυρσόγιαννης
Παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι στη Δροσοπηγή
Κτίριο παραδοσιακής, τοπικής αρχιτεκτονικής στην Πυρσόγιαννη

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Τόνο Μάσας.

  Δεν είμαι ειδικός σ αυτά τα θέματα αλλά δεν μιλάω ειρωνικά για τα υλικά της αστικής αρχιτεκτονικής.Η χρήση τους εξυπηρετούσε συγκεκριμένες ανάγκες στέγασης και δημόσιων κτιρίων τελείως διαφορετικές απο της ανάγκες της αγροτικής ζωής. Το "πρόβλημα αισθητικής" εντοπίζεται περισσότερο στην ημιαστική ανάπτυξη και στις επαρχιακές πόλεις οπου ο συνδυασμός των δύο τάσεων δεν είναι πάντα και ο πιο επιτυχημένος...:)
  Τα νεοκλασικά ήταν εφήμερη τάση αποικιακού ρυθμού (της Βαυαροκρατίας ) που στόχευε στον εντυπωσιασμό του ντόπιου πληθυσμού και να αναδείξει την ανωτερότητα των αποικιοκρατών . Συνεχίστηκε από την ντόπια μεγαλοαστική τάξη που υπηρέτησε τους Βαβαρούς αλλά καθώς δεν εξυπηρετούσε οικιστικές ανάγκες είχε φυσικό αποτέλεσμα την παρακμή. και την κατάρρευση..

  1. avatar ΠΡΟΚΩΣΤ

   Σε όλα εκφέρεις γνώμη και συνήθως μπούρδες λές

  2. avatar @Σανο Μάσας

   Δεν υπάρχουν νεοκλασικά της εποχής της Βαυαροκρατίας στην Ήπειρο!!!!!! Άλλωστε, την εποχή της Βαυαροκρατίας, η Ήπειρος δεν είχε απελευθερωθεί και δεν είχε προσδεθεί στον ελληνικό κορμό. Επειδή δεν είσαι ειδικός, καλύτερα να μην μιλάς. Όπως πάντα, άστοχος.

   1. avatar Τόνο Μάσας.

    Εχεις μπερδέψει την βούρτσα με το κλαρίνο.Απαντάω στο Σαλάχι πιο κάτω αλλά βιάστηκες να πεταχτείς σαν την π....ή. Τέλος πάντων ο καθένας οσο φτάνει.

 2. avatar Hector1955

  Τυχερός που πέρασα μια φορά από την πλατεία της Πυρσόγιαννης.

 3. avatar Τόνο Μάσας.

  Να ένα ωραίο παράδειγμα γιατί στο φυσικό τοπίο οι κατασκευές πρέπει ν βασίζονται σε υλικά που ταιριάζουν σ αυτό. Στην πέτρα στο ξύλο και στο χώμα. Στο αστικό τοπίο ταιριάζει το μέταλλο το γυαλί και το τσιμέντο. Το αντίθετο πάντα θα είναι παραφωνία.

  1. avatar ΣΑΛΑΧΙ

   Συμφωνώ στην χρήση ταιριαστών υλικών στο φυσικό τοπίο, όμως διαφωνώ με το "γυαλί-μέταλλο-τσιμέντο" εκτός κι αν το λες ειρωνικά. Στο αστικό τοπίο λοιπόν έχουμε δει στο παρελθόν νεοκλασικά αριστουργήματα, όμως φαίνεται ότι οι σύγχρονοι αρχι-τέκτονες αρέσκονται στο να δημιουργούν τερατουργήματα από τσιμεντόπλακες, ίσως γιατί δεν έχουν το απαιτούμενο ταλέντο ή την έμπνευση για κάτι καλύτερο. Και αυτό το ονομάζουν σύγχρονο και προοδευτικό. Θαυμάστε λοιπόν τις τσιμεντουπόλεις μας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει