Το ακριτικό και γοητευτικό Καστελόριζο βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας και αποτελεί εδώ και χρόνια έναν προορισμό για λίγους.

Ο διατηρητέος του οικισμός με τα πολύχρωμα νεοκλασικά κτίρια, αλλά και η σπουδαία του ιστορική διαδρομή, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που σας καλούν να γνωρίσετε καλύτερα αυτό το διαμάντι του Αιγαίου.

Το Visit Greece μας συστήνει την αρχαία Μεγίστη, που μετονομάστηκε σε Καστελόριζο, λόγω των κόκκινων βράχων του λόφου, όπου είναι κτισμένο το Κάστρο των Ιπποτών, το διάσημο Καστέλο Ρόσο.

Σαν ζωγραφιά στη μέση του πελάγους

Η πρώτη εικόνα που θα αντικρίσετε φτάνοντας στο κουκλίστικο λιμάνι θα σας κάνει να ξεχάσετε μονομιάς το πολύωρο ταξίδι. Τα δίπατα ή τρίπατα νεοκλασικά αρχοντικά, χτισμένα αμφιθεατρικά, ατενίζουν αγέρωχα τη θάλασσα, αντανακλώντας τις πολύχρωμες προσόψεις τους στα διάφανα νερά.

Το βλέμμα σας θα σταθεί στον μιναρέ με τον κόκκινο τρούλο του τζαμιού του 1755, όπου στεγάζεται η Ιστορική Συλλογή Καστελόριζου με σπάνια έγγραφα, κειμήλια και φωτογραφίες από τη νεώτερη ιστορία του νησιού (19ος αι. – 1948). Οι βάρκες «οργώνουν» τη θάλασσα, μεταφέροντας κάθε λογής χρειαζούμενα από τα γειτονικά μικρασιατικά παράλια. Τα ψαροκάικα, κατάφορτα από τη πλούσια σοδειά τους, προμηθεύουν τα ταβερνάκια που βρίσκονται κατά μήκος της προβλήτας του λιμανιού.

Περίπατος στον οικισμό

Η πρώτη σας γνωριμία με το Καστελόριζο ξεκινά με έναν περίπατο στο διατηρητέο οικισμό, αυθεντικό δείγμα της δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής. Κτισμένος στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού αποτελεί ένα γοητευτικό σύνολο από αρχοντόσπιτα, επιβλητικές εκκλησίες, πλακόστρωτα σοκάκια και σκαλιά.

Τα κεντρικά δημόσια κτήρια (το Δημαρχείο και η Νέα Αγορά) είναι δύο αρχιτεκτονικά κοσμήματα με καμάρες, τα οποία ακολουθούν το ρυθμό της ιταλοκρατίας. Το κτήριο της Σαντράπειας Αστικής Σχολής (1903) είναι πιστή απομίμηση του νεοκλασικού κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Προσκυνήστε στο Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (1835) -πολιούχων του νησιού- και θαυμάστε τα γοτθικά στοιχεία στην αρχιτεκτονική του δόμηση. Η στέγη στηρίζεται σε δώδεκα γρανιτένιους κίονες που μεταφέρθηκαν από το ναό του Απόλλωνα, στα Πάταρα της Λυκίας.

Ανεβείτε τα 315 σκαλοπάτια που θα σας οδηγήσουν από το λιμάνι στο καστρομονάστηρο του Αγίου Γεωργίου του Βουνού με την εκπληκτική θέα. Βρίσκεται στην περιοχή του Παλαιόκαστρου και περιστοιχίζεται από τεράστιες φυσικές πλάκες. Μέσα στο μοναστήρι υπάρχει κατακόμβη, καθώς και ναός του Αγίου Χαραλάμπους.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε ακόμα:

• Το κάστρο των Ιωαννιτών Ιπποτών (14ος αι.), στην αριστερή πλευρά του λιμανιού. Βρίσκεται στο Καστέλο Ρόσσο, το λόφο με τα κόκκινα βράχια.

• Το ναόσχημο λυκιακό τάφο του 4ου αι., λαξευμένο κάτω από το κάστρο.

• Το Διαχρονικό – Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγίστης, στο «Κονάκι», όπως ονομάζεται το ιστορικό διατηρητέο κτήριο όπου στεγάζεται. Ξεχωρίζει η αίθουσα που είναι αφιερωμένη στην αρχαία Μεγίστη, ενώ στις υπόλοιπες εκτίθενται αντικείμενα από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια μέχρι τη μεταβυζαντινή περίοδο.

• Το Παλαιόκαστρο, το σημαντικότερο και αρχαιότερο μνημείο του νησιού. Στον περίβολο βρίσκονται οι εκκλησίες της Παναγίας του Kάστρου και του Αγίου Στεφάνου, ενώ ακριβώς από κάτω, οι αχέρες, δέκα δεξαμενές νερού, κατασκευασμένες την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

• Τα Κυκλώπεια Τείχη τα οποία απαντώνται σε διάφορα σημεία του νησιού. Τα μεγαλύτερα τμήματα θα τα δείτε στην περιοχή του Κάμπου, στο Παλαιόκαστρο και στο λόφο Μούντα.

Ένα νησί χωρίς… παραλίες

Μπορεί το Καστελόριζο να μη διαθέτει απλωτές παραλίες και χρυσές αμμουδιές αλλά θα αποζημιωθείτε και με το παραπάνω απολαμβάνοντας δροσερές βουτιές στο Μανδράκι, στις Πλάκες, στο Φάρο, στον Κάβο ή στο λιμάνι. Σε πολλά σημεία υπάρχουν εξέδρες και σκάλες για να χαρείτε με ευκολία την πεντακάθαρη θάλασσα.

Βαρκάκια θα σας μεταφέρουν στα κοντινά νησάκια και τις βραχονησίδες: στη Ρω, με τη μικρή αμμώδη παραλία -επισκεφθείτε και το συγκινητικό μνημείο της Δέσποινας Αχλαδιώτη (Κυρά της Ρω), που επί δεκαετίες ύψωνε καθημερινά την ελληνική σημαία-, στη Στρογγύλη και τον Άγιο Γεώργιο με το ομώνυμο εκκλησάκι.

Το καλύτερο το κρατήσαμε για το τέλος και δεν είναι άλλο παρά μια εκδρομή με καΐκι στο Γαλάζιο Σπήλαιο, το μεγαλύτερο και ωραιότερο από τα ενάλια σπήλαια της Ελλάδας. Βρίσκεται στη ΝΑ πλευρά του νησιού και είναι διεθνώς γνωστό για τον πλούσιο «στολισμό» του με σταλακτίτες που δημιουργούν μοναδικό θέαμα.Το γαλήνιο νερό, καθώς φωτίζεται από τις ανταύγειες των ακτίνων του ήλιου, μοιάζει με έναν τεράστιο γαλαζοπράσινο καθρέφτη με μυριάδες ιριδισμούς.

Το σπήλαιο ονομάζεται και «Σπηλιά του Παραστά» ή Φώκιαλη, καθώς λέγεται πως εδώ φωλιάζουν φώκιες monachus monachus. Ακόμα νοτιότερα θα βρείτε το, επίσης σημαντικό, σπήλαιο Κολώνες.

Πώς θα φτάσετε

Το ταξίδι με καράβι από τον Πειραιά μπορεί να είναι πολύωρο, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. Το Καστελόριζο συνδέεται ακτοπλοϊκά και αεροπορικά με τη Ρόδο.