Όσοι έχουν επισκεφτεί τη Χίο γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρόκειται για ένα από τα πιο γοητευτικά νησιά του Αιγαίου. Με τις εικόνες να εναλλάσσονται άρδην αναλόγως από το ποιο σημείο του νησιού βρίσκεται κανείς, η Μυροβόλος Νήσος έχει μια πολύπλευρη προσωπικότητα που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Από τα περίφημα χωριά των καπεταναίων στο βορρά, τον πλούσιο και εύφορο κάμπο με τα ευωδιαστά εσπεριδοειδή στο κέντρο και τα μεσαιωνικά μαστιχοχώρια στο νότο, οι εκπλήξεις που κρύβει στον επισκέπτη της η Χίος είναι ανεξάντλητες. Μία από τις μεγαλύτερες, μάλιστα, και τα Μεστά, το χωριό- λαβύρινθος με άρωμα μαστίχας, μια μεσαιωνική καστροπολιτεία για ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Χίος: Το χωριό- λαβύρινθος με άρωμα μαστίχας

Τα Μεστά, ένα από τα ομορφότερα χωριά στη νότια Χίο, πραγματικό στολίδι για το νησί της μαστίχας, είναι ένα από τα πιο διάσημα μαστιχοχώρια, σε απόσταση 35 χλμ. από την πόλη της Χίου. Ανακηρυγμένο ως διατηρητέο μεσαιωνικό μνημείο, πρόκειται για έναν πέτρινο λαβύρινθο με καμάρες, περάσματα και γραφικές γωνιές από τον οποίο σίγουρα δεν θα θέλετε να απελευθερωθείτε.

Η όλη μαγεία του χωριού κρύβεται στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φρουριακού τύπου που το χαρακτηρίζει, η οποία πηγάζει από την βυζαντινή περίοδο. Τα σπίτια, τα οποία είναι χτισμένα από πέτρα το ένα δίπλα στο άλλο και ενωμένα με τα απέναντί τους με αψίδες, δημιουργούν μια οχυρωματική διάταξη, η οποία είχε σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση επιδρομών. Πέτρινα σοκάκια με εντυπωσιακές καμάρες, συνθέτουν μία από τις πιο καλοδιατηρημένες μεσαιωνικές καστροπολιτείες της χώρας.

Στα όσα σίγουρα αξίζουν την προσοχή του επισκέπτη η πλατεία του χωριού, ο μοναδικός «ανοιχτός» χώρος των Μεστών, η εκκλησία του Παλαιού Ταξιάρχη –το παλαιότερο μνημείο των Μεστών– που χρονολογείται από τη Βυζαντινή περίοδο και διαθέτει ένα υπέροχο ξυλόγλυπτο εικονοστάσιο του 1833 καθώς και ο ναός του Μεγάλου Ταξιάρχη, από τις μεγαλύτερες εκκλησίες ολόκληρου του νησιού.