Τα νησιά των Κυκλάδων είναι άρρηκτα συνδεδεμένα στη συνείδηση όλων με την πληθώρα των ονειρικών παραλιών που συναντά κανείς σε αυτά. Ωστόσο, εκτός από τις υπέροχες ακρογιαλιές στις Κυκλάδες βρίσκονται και κάποια από τα πιο όμορφα χωριά στις ενδοχώρες των νησιών της χώρας, τα οποία σίγουρα αξίζει κανείς να ανακαλύψει.

Πάρος, Λεύκες

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα από τα ομορφότερα χωριά όχι μόνο της Πάρου, αλλά όλων των Κυκλάδων. Αυτό που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του χωριού, εκτός από την απαράμιλλου κάλους κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του, η ηρεμία και η γαλήνη που συναντά κανείς, ακόμη κι αν βρίσκεται σε κάποιο από τα πιο δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων.

Γραφικά στενά σοκάκια με ασπρισμένους αρμούς, πάλλευκα χαμηλά σπίτια με ολάνθιστες αυλές και αρκετές εκκλησίες -οι περισσότερες χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα- στα όσα θα αντικρίσει κανείς στις βόλτες του στο χωριό.

Η διαδρομή από την κεντρική πλατεία καταλήγει στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, η πιο χαρακτηριστική του χωριού, στην πλατεία της οποίας λειτουργεί παραδοσιακό καφενείο- σήμα κατατεθέν την περιοχής.

Χαλκί, Νάξος

Σε απόσταση μόλις 15 χλμ. από την Χώρα, το Χαλκί συναντάται απλωμένο στο οροπέδιο της Τραγαίας, περιτριγυρισμένο από ελαιόδεντρα, στο κεντρικό τμήμα του νησιού, και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ομορφότερους και γραφικότερους προορισμούς της Νάξου.

Η ιδιαίτερη, μεγαλοπρεπής αρχιτεκτονική των κτιρίων του, χαρακτηριστικό δείγμα του νεοκλασικισμού, μαρτυρά την οικονομική ευρωστία που γνώρισε κάποτε το χωριό.

Πρόκειται για το παλιό διοικητικό κέντρο και εμπορική πρωτεύουσα του νησιού, το οποίο τα τελευταία χρόνια δείχνει να αποκτά και πάλι κάτι από την παλιά του αίγλη. Τόσο ο κεντρικός πεζόδρομος, όσο και τα δρομάκια που τον πλαισιώνουν κρύβουν μικρές εκπλήξεις που ενθουσιάζουν τον επισκέπτη.

Κυκλαδίτικα καλντερίμια με εντυπωσιακά αρχοντικά, κουκλίστικα σπίτια με ολάνθιστες αυλές, παραδοσιακούς καφενέδες και μικρά μαγαζάκια συνθέτουν το όμορφο παζλ του Χαλκί.

Πύργος, Σαντορίνη

Χωριό- κόσμημα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από πολλούς, καθώς πρόκειται για έναν από τους πιο όμορφους οικισμούς στη Σαντορίνη. Ο Πύργος είναι ένα από τα πιο αγαπητά χωριά στη Σαντορίνη, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 5-10 λεπτών οδικώς από τα Φηρά. Το 1800 υπήρξε πρωτεύουσα της Σαντορίνης, ενώ σήμερα κατορθώνει, μέσα από την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, τις καμπύλες και τα πανέμορφα σοκάκια, τα ασβεστωμένα στενά και τα άπειρα εκκλησάκια με τους «ζωγραφιστούς» τρούλους, να διατηρήσει αναλλοίωτη την αίγλη του παρελθόντος.