Τα τελευταία χρόνια η Φολέγανδρος «ακούγεται» όλο και περισσότερο, με τους ταξιδιώτες, τόσο ξένους όσο και Έλληνες, να την επιλέγουν για την σχετικά ήρεμη και πιο χαλαρή και ανεπιτήδευτη διάθεση που την χαρακτηρίζει. Στο μποέμ νησί των Κυκλάδων ο επισκέπτης ανακαλύπτει όμορφα μέρη και γωνιές -η Χώρα της Φολεγάνδρου συγκαταλέγεται σίγουρα ανάμεσα σε αυτές- που του μένουν για πάντα αξέχαστες.

Ωστόσο, ένα από τα χαρακτηριστικά του νησιού είναι και οι απόκρημνες ακτές και τα κατακόρυφα βράχια, τα εντυπωσιακά ακρωτήρια και οι παραλίες σκέτη απόλαυση, που στην κυριολεξία γοητεύουν τους πάντες.

Ανάμεσά τους και μια ακτή που, παρόλο το σχετικά παραπλανητικό της όνομα, καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις του κοινού από την πρώτη κιόλας στιγμή. Ο λόγος για το Κάτεργο, στο νότιο τμήμα του νησιού, που αρκετοί είναι εκείνοι που την αποκαλούν και ως το «Κλέφτικο» της Φολεγάνδρου, εμπνεόμενοι από το Κλέφτικο της Μήλου, εξαιτίας του πέτρινου περιβάλλοντος ολόγυρα αλλά και της μικρής νησίδας της Παναγίας στην υδάτινη αγκαλιά του Αιγαίου, πολύ κοντά στην ακρογιαλιά.

Η παραλία με τα γαλαζοπράσινα νερά, τη λευκή άμμο και το ψιλό βοτσαλάκι «αγκαλιάζεται» από απόκρημνα και επιβλητικά βράχια που φτάνουν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα, προσθέτοντας στο ήδη εντυπωσιακό τοπίο επιπλέον δραματικότητα.

Όποιος την επιλέξει θα πρέπει να έχει στο νου του ότι ο ήλιος την «βλέπει» όλη μέρα, με τη θερμοκρασία να σημειώνει υψηλούς βαθμούς, λόγω κυρίως του βραχώδους τοπίου ολόγυρα της ακτής. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη και ο απαραίτητος εξοπλισμός πρέπει να υπάρχει σίγουρα.

Για να την προσεγγίσει κανείς παίρνει το καραβάκι από το λιμάνι Καραβοστάση ή μέσω 30λεπτης πεζοπορίας στο ειδικά διαμορφωμένο μονοπάτι που ξεκινάει από το Λιβάδι. Όποιον τρόπο και να επιλέξει κανείς το σίγουρο είναι ότι η παραλία Κάτεργο με την άκρως επιβλητική της όψη θα του προκαλέσει τόση εντύπωση που σίγουρα θα ξεχάσει ακόμη και το πώς βρέθηκε εδώ!