Αν ένα μέρος στη Μακεδονία έχει συνδυαστεί άρρηκτα με το χειμώνα, αυτό σίγουρα είναι το Νυμφαίο στη Φλώρινα. Η απίστευτη ομορφιά του χωριού -δεν το αποκαλούν τυχαία ως το «πέτρινο στολίδι της Μακεδονίας»- κάνει τους πάντες να τα χάνουν, με το χιονισμένο τοπίο ολόγυρα να το κάνει να μοιάζει λες κι έχει ξεπηδήσει από σελίδες παραμυθιού.

Ωστόσο, το Νυμφαίο παρουσιάζει εξίσου, ίσως και περισσότερο ενδιαφέρον, και την άνοιξη, καθώς πρόκειται για την περίοδο που οι αρκούδες που φιλοξενούνται στο καταφύγιο του Αρκτούρου βγαίνουν από τη χειμερία νάρκη, προσφέροντας μοναδικές εικόνες στο κοινό.

Λίγα λόγια για το χωριό

Το χωριό θεωρείται ένα από τα ωραιότερα χωριά όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, σύμφωνα με τους περισσότερους ταξιδιωτικούς οδηγούς και βρίσκεται στο ανατολικό κομμάτι του όρους Βίτσι, χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 1.350 μέτρων. Σε απόσταση 57 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, ο παραδοσιακός οικισμός μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από σελίδες παραμυθιού με την άρτια αρχιτεκτονική και το υπέροχο αλπικό τοπίο ολόγυρά του. Μια εικόνα που συγκλονίζει κάθε επισκέπτη.

Πετρόχτιστα σπίτια, εντυπωσιακά αρχοντικά –απομεινάρια της ένδοξης περιόδου μεταξύ του 18ου και των αρχών του 20ου αιώνα– και λιθόστρωτα σοκάκια συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Στο χωριό αξίζει να επισκεφτεί κανείς το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, Λαογραφίας και Ιστορίας, το ναό το προστάτη του Αγίου Νικολάου, καθώς και το Πάρκο Άγριας Φύσης.

Περιβαλλοντικό κέντρο Αρκτούρος

Σημείο αναφοράς του οικισμού αποτελεί το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αρκτούρου, με συνολικά 23 χρόνια λειτουργίας με σημαντική προσφορά, που δημιουργήθηκε από την ομώνυμη μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση, για την προστασία των ορεινών οικοσυστημάτων και της άγριας πανίδας (με έμφαση στα μεγάλα θηλαστικά, κυρίως αρκούδων και λύκων που ζουν στην Ελλάδα) και του φυσικού περιβάλλοντος.

Μάλιστα, το έργο του καταφυγίου είναι τόσο σημαντικό η φήμη του οποίου έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο. Στο βίντεο που ακολουθεί από την ομάδα Up Stories, μπορεί να πάρει κανείς μια εικόνα για την μοναδική εμπειρία που προσφέρει το Νυμφαίο στους επισκέπτες του.