Αντικρίζοντας κανείς τα ολόλευκα τοπία καλυμένα από το βελούδινο πέπλο του χιονιού δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει πως ο χειμώνας στην Ελλάδα ταιριάζει πολύ. Τι κι αν το κρύο είναι τσουχτερό; Μια εικόνα είναι αρκετή για να σου φτιάξει τη διάθεση και να σου υπενθυμίσει πόσο όμορφη είναι η ζωή. Και το ταξίδι. Στα χωριά που ακολουθούν, παρόλο που η γραφικότητα αποτελεί το κυρίαρχο και πιο χαρακτηριστικό τους στοιχείο σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, την εποχή που διανύουμε τη σκυτάλη παίρνει το όνειρο και η μαγεία που δημιουργείται στο αντίκρισμα των χιονισμένων τοπίων.

Νυμφαίο, Φλώρινα

Το στολίδι της Φλώρινας, βρίσκεται στο ανατολικό κομμάτι του όρους Βίτσι και συναντάται σε υψόμετρο περίπου 1.350 μέτρων. Σε απόσταση 57 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, ο παραδοσιακός οικισμός μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από σελίδες παραμυθιού με την άρτια αρχιτεκτονική και το υπέροχο αλπικό τοπίο ολόγυρά του. Μια εικόνα που συγκλονίζει κάθε επισκέπτη.

Πετρόχτιστα σπίτια, εντυπωσιακά αρχοντικά –απομεινάρια της ένδοξης περιόδου μεταξύ του 18ου και των αρχών του 20ου αιώνα– και λιθόστρωτα σοκάκια συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Το χειμώνα, με το λευκό πέπλο του χιονιού να έχει σκεπάσει τα πάντα, το τοπίο μοιάζει πραγματικά ονειρικό.

Βοβούσα, Ζαγόρι

Σε ένα παραμυθένιο σκηνικό στην ανατολική πλευρά του Ζαγορίου, η Βοβούσα ή Βωβούσα, είναι ένα μικρό και πανέμορφο χωριό σε απόσταση 77 χλ. από τα Ιωάννινα και 60 χλμ. από τα Γρεβενά. Σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, αποτελεί μία από τις «εισόδους» στον Εθνικό Δρυμό της Βάλιας Κάλντα, ενώ είναι χτισμένη στις δύο όχθες του Αώου, ο οποίος στην ουσία την χωρίζει στα δύο.

Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του χωριού ένα από τα ωραιότερα μονότοξα πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου, το οποίο χτίστηκε το 1748 από τον Αλέξιο Μήσιο και είναι αναγνωρισμένο ως νεότερο αρχαιολογικό μνημείο. Βρίσκεται στη μέση του χωριού και στην ουσία ενώνει τις δύο όχθες και γειτονιές της Βοβούσας. Στα όσα αξίζει, επίσης, να δει κανείς εδώ η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται από το 1814

Φιδάκια, Ευρυτανία

Χτισμένα σε υψόμετρο 1.000 μέτρων τα Φιδάκια υποδέχονται τους επισκέπτες τους στο όμορφο και γραφικό σκηνικό τους, για να τους προσφέρουν αυτό ακριβώς που χρειάζονται: ήρεμες και γαλήνιες στιγμές σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον.

Ο ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός, χαρακτηρίζεται για τις υπέροχες εικόνες που αντικρίζει κανείς εδώ, ενώ πρωταγωνιστής όλων, εκτός από το υπέροχο χιονισμένο τοπίο, θεωρείται η εκπληκτική θέα στο ονειρικό ηλιοβασίλεμα και τη λίμνη των Κρεμαστών.

Λιβάδι, Όλυμπος

Το Λιβάδι συναντάται φωλιασμένο σε υψόμετρο 1.180 μέτρων και είναι ένα από τα όχι και τόσο δημοφιλή χωριά του Ολύμπου. Περιτριγυρισμένο από ένα άγριο και παρθένο δάσος οξιάς, το χωριό που μέχρι σήμερα διατηρεί τη γραφικότητα και τις παραδόσεις που προέρχονται από τη βλάχικη καταγωγή των κατοίκων του, αποτελεί πατρίδα και γενέτειρα του Γεωργάκη Ολύμπιου, αγωνιστή της Επανάστασης του ’21 και μέλους της Φιλικής Εταιρείας.

Λιθόστρωτα σοκάκια που οδηγούν στην πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο και τη βρύση με το κρυστάλλινο νερό από τις πηγές του Ολύμπου, καθώς και το σπίτι του Γεωργάκη Ολύμπιου που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο στα όσα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη του χωριού. Η πανοραμική άποψη του χωριού σκεπασμένο από το λευκό πέπλο χιονιού από τις εικόνες που δύσκολα λησμονεί κανείς.

Μέτσοβο

Τι να πρωτοπεί κανείς γι’ αυτόν τον φανταστικό προορισμό, ο οποίος χιονισμένος μοιάζει πιο ονειρικός από ποτέ; Το Μέτσοβο είναι ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός –με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και την εμβληματική πλατεία του – και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, ανάμεσα στα βουνά της Πίνδου. Ο καλαίσθητος αυτός αρχοντικός οικισμός, με τα επιβλητικά βουνά γύρω του θα σας κλέψει την καρδιά από την πρώτη στιγμή.

Τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα πετρόχτιστα σπίτια του, μα κυρίως ο αναλλοίωτος χαρακτήρας του μαγεύουν και ταξιδεύουν τον επισκέπτη. Το Μέτσοβο διαθέτει και πολλά αξιοθέατα, που συνδέουν το ένδοξο παρελθόν του με το παρόν.

Νεραϊδοχώρι, Τρίκαλα

Ανάμεσα στα βουνά Μαρώσα και Νεράιδα, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από την πόλη των Τρικάλων και δίπλα στο Περτούλι, το Νεραϊδοχώρι επιφυλάσσει μαγευτικές εικόνες για τον επισκέπτη -ιδίως όταν το τοπίο είναι χιονισμένο.

Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.137 μέτρων, στον Κόζιακα, και η παλιά του ονομασία ήταν Βετερνίκ ή Βετορνίκη. Ο θρύλος λέει πως το όνομά του συνδέεται με τα δύο βουνά ανάμεσα στα οποία βρίσκεται. Τα βουνά πήραν τα ονόματά τους από δύο κορίτσια, τη Μάρω και τη Νεραϊδούλα, που έμεναν στο χωριό. Κάποτε, για να γλιτώσουν από κλέφτες ανέβηκαν η μία στο ένα βουνό και η άλλη στο άλλο, και δεν γύρισαν ποτέ. Έτσι τα βουνά ονομάστηκαν Μαρώσα και Νεράιδα και το χωριό Νεραϊδοχώρι.