Ένα από τα ομορφότερα και πιο εντυπωσιακά μέρη που μπορεί να συναντήσει κανείς στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στα Γρεβενά και δεν είναι άλλο από το φαράγγι και το γεφύρι της Πορτίτσας.

Σε κοντινή απόσταση από το χωριό Σπήλαιο του νομού Γρεβενών, το πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας κατασκευάστηκε το 1743 με χρήματα της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στο Σπήλαιο.

Το πλήρες άνοιγμα της μεγάλης καμάρας του στα νότια φτάνει τα 13,80 μέτρα, ενώ αυτό της μικρότερης στα βόρεια στα 5 μέτρα. Το συνολικό του μήκος είναι 34 μέτρα και το πλάτος του 2,70 μέτρα. Το δε συνολικό του ύψος φτάνει τα 7,80 μ.

Δύο πανύψηλοι βράχοι ύψους 150- 200 μέτρων σχηματίζουν το επιβλητικό φαράγγι ακριβώς πίσω από το γεφύρι, ενώ κάτω από αυτό περνάει ο Βενέτικος ποταμός, παραπόταμος του Αλιάκμονα.

Το Γεφύρι της Πορτίτσας δίνει στον επισκέπτη το πράσινο φως για να μπει στο φαράγγι, να περπατήσει ή να κολυμπήσει, ανάλογα βέβαια με την εποχή του χρόνου. Το φαράγγι έχει συνολικό μήκος περίπου πεντακόσια μέτρα και σε κάποιο σημείο τα νερά γίνονται λίγο περισσότερο ορμητικά οπότε και χρειάζεται περισσότερη προσοχή.