Αδιαμφισβήτητα η Εύβοια αποτέλεσε μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές του φετινού καλοκαιριού. Κάτι που σίγουρα θα επαναληφθεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς όσοι την επέλεξαν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους λόγω της εύκολης πρόσβασης με το αυτοκίνητο, ανακάλυψαν σε αυτή παραλίες πραγματικά διαμαντάκια, οι οποίες αποτελούν και τον κρυφό «άσο» στο μανίκι της.

Ακολουθούν κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές ακρογιαλιές με κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά με φόντο το υπέροχο φυσικό τοπίο του νησιού, για ήσυχες βουτιές μακριά από την βουή του κόσμου.

Θαψά

Μία από τις ονειρικές παραλίες που συναντάται στην κεντρική Εύβοια, είναι η Θαψά, η οποία μαγεύει τον επισκέπτη με τα γαλαζοπράσινα, σαν πισίνας νερά, και την πλούσια βλάστηση του νησιού να αγγίζει σχεδόν την υδάτινη αγκαλιά της.

Πρόκειται για μία από τις πιο δύσβατες παραλίες του νησιού, καθώς για να την προσεγγίσει κανείς θα πρέπει να διασχίσει έναν αρκετά κακοτράχολο χωματόδρομο (περίπου 10 χλμ.), ωστόσο, η εικόνα της ακρογιαλιάς και η εμπειριά που βιώνει κανείς εδώ ανταμείβει και με το παραπάνω την όποια ταλαιπωρία.

Άγιος Βασίλειος

Μία άγνωστη και ερημική παραλία στη Βόρεια Εύβοια αποτελεί το μυστικό καταφύγιο των ερωτευμένων, καθώς για να την προσεγγίσει κανείς θα πρέπει να μπει σε αρκετό κόπο. Ο λόγος για την ακρογιαλιά του Αγίου Βασιλείου, πολύ κοντά στην τεράστια και δημοφιλή παραλία της Αγίας Άννας στη Βόρεια Εύβοια. Προσβάσιμη από χωματόδρομο και περπάτημα περίπου 15 λεπτών από την κοντινότερη άσφαλτο ή 30 λεπτών από το λιμανάκι της Αγκάλης, δεν είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί αποτελεί καταφύγιο.

Πρόκειται για μια διπλή, μικροσκοπική παραλία, με το θετικό χαρακτηριστικό ότι όταν στη μία πλευρά έχει κύμα, στην άλλη επικρατεί νηνεμία. Το ερημικό τοπίο της εντυπωσιάζει τον επισκέπτη που θα καταφέρει να την προσεγγίσει, ενώ τα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας αποζημιώνουν και με το παραπάνω όσους φτάσουν μέχρι εδώ.

Γρεγολίμανο

Στις παραλίες, που οι περισσότεροι που έχουν επισκεφτεί το νησί συγκαταλέγουν στις πιο εντυπωσιακές, το Γρεγολίμανο στη Βόρεια Εύβοια, μετά την Αιδηψό και με κατεύθυνση προς Άγιο Γεώργιο Λιχάδος.

Μια χρυσαφένια αμμόγλωσσα που λαμπιρίζει, «σκίζει» τα γαλαζοπράσινα νερά της θάλασσας, δημιουργώντας εξωτικές εικόνες που παραπέμπουν σε μέρη μακρινά.

Το όλο ονειρικό σκηνικό ολοκληρώνεται με τα αμέτρητα και φουντωτά καταπράσινα πεύκα που αγγίζουν, σχεδόν, τη θάλασσα. Η παραλία είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ αποτελεί τμήμα διεθνούς αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων.

Κάλαμος

Ακόμη μία υπέροχη παραλία μπορεί να ανακαλύψει ο επισκέπτης της Εύβοιας, σε απόσταση 65 χλμ. περίπου από την Χαλκίδα. Ο λόγος για το Κάλαμο, έναν ήσυχο παραθαλάσσιο οικισμό στο νότιο τμήμα του νησιού, με μια ακτή όνειρο που σίγουρα θα σας πάρει το μυαλό.

Με γαλαζοπράσινα, διαυγή νερά, χρυσαφένια αμμουδιά και εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς, το τοπίο που αντικρίζει κανείς φτάνοντας εδώ σίγουρα συναρπάζει. Στην ουσία πρόκειται για μια διπλή παραλία, με τις δύο διαδοχικές ακτές να χωρίζονται μεταξύ τους με ένα βράχο με μια χαρακτηριστική τρύπα που δημιουργεί μια εντυπωσιακή καμάρα.

Η πρώτη ακρογιαλιά είναι πιο οργανωμένη, διαθέτει καφετέριες, ταβέρνες και δυνατότητες θαλάσσιων δραστηριοτήτων, και από τους ντόπιους αποκαλείται «Καλή», καθώς τα νερά εδώ είναι συνήθως πιο ήρεμα. Η δεύτερη, με λίγα μόλις μέτρα απόστασης από την πρώτη, ονομάζεται «Κακιά», με τα νερά της συγκριτικά με την πρώτη να είναι πιο άγρια. Εδώ η ακτή είναι πιο ήρεμη, αποτελώντας ιδανική επιλογή για απομονωμένα μακροβούτια.

Στενό Λινάρι

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα της συγκεκριμένης ακτής είναι ότι μοιάζει με φυσική πισίνα, καθώς τα βράχια και το πράσινο που την πειβάλλουν δημιουργούν μια μικρή και απάνεμη λίμνη με κρυστάλλινα και πολύ καθαρά νερά. Το υπέροχο φυσικό τοπίο με τα καταπράσινα δέντρα που φτάνουν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα και τα κάθετα επιβλητικά βράχια συναρπάζει.

Το γεγονός ότι η πρόσβασή της δεν είναι και τόσο εύκολη, συνιστά και ένα από τα ατού της. Για να την προσεγγίσει κανείς οδικώς κατευθύνεται προς Πηλί και Βλαχιά στο βορειοανατολικό τμήμα της Εύβοιας. Μόλις περάσει τη Βλαχιά υπάρχει σημείο για τα αυτοκίνητα και από εκεί ξεκινάει μονοπάτι που οδηγεί στην μικρή παραλία. Πιο εύκολα προσεγγίζεται από θαλάσσης, με αφετηρία την παραλία του Μακρύ Γιαλού.

Οι ντόπιοι αποκαλούν την μικροσκοπική αυτή ακτή Στενό Λινάρι ή Βαθυχάντακο.