Μέσα σε ένα περιβάλλον απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, σε ένα μέρος απόλυτης γαλήνης και ηρεμίας στην Ήπειρο βρίσκεται η Μονή Στομίου.

Το μοναστήρι όπου ασκήθηκε για τέσσερα χρόνια ο Άγιος Παΐσιος, βρίσκεται στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, μέσα στη χαράδρα του ποταμού Αώου. Θεωρείται μάλιστα ο ανακαινιστής της Μονής, αφού ο ίδιος με προσωπικό κόπο και εργασία κατάφερε και την αναστήλωσε.

Σε μια επιβλητική τοποθεσία, στον εθνικό δρυμό Βίκου – Αώου μπορεί να φτάσει κανείς εκεί κάνοντας πεζοπορία περίπου μιάμισης με δύο ώρες, αλλά η τοποθεσία και η διαδρομή θα τον ανταμείψει. Ξεκινώντας από το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας και σε μια διαδρομή δίπλα στο ποτάμι, ο επισκέπτης περνά μέσα από ένα τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους και φτάνει στη μονή.

Τρεχούμενα νερά και ο ήχος από τα πουλιά συνοδεύουν τον επισκέπτη σε όλη τη διαδρομή. Αν και τα πρώτα τρία χιλιόμετρα είναι πιο εύκολα, τα επόμενα δύο είναι μεγαλύτερης δυσκολίας λόγω της απότομης ανάβασης μέχρι την είσοδο του μοναστηριού. Η θέα όμως από εκεί κόβει την ανάσα και αποζημιώνει για την όποια κούραση.

Η Μονή Στομίου που είναι αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο ήταν αρχικά σε ένα άλλο σημείο χτισμένη, απέναντι από το σημερινό αλλά μεταφέρθηκε στη σημερινή της τοποθεσία το 1774. Το 1943 είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές από το γερμανικό στρατό και είχε διασωθεί μόνο ο ναός.

Σήμερα αποτελεί ένα ενεργό ανδρικό μοναστήρι και εκατοντάδες επισκέπτες φτάνουν κάθε χρόνο εκεί όχι μόνο από την Κόνιτσα, αλλά κι όλην την Ελλάδα. Ένας μεγάλος σταυρός δεσπόζει πάνω από τη μονή, ενώ μπορεί κανείς να δει και το κελί του Αγίου Παϊσίου.

Παρά τη διαδρομή για να φτάσει κάποιος εκεί, είναι ένα από τα μοναστήρια της Ελλάδας που πολλοί επισκέπτες επιστρέφουν ξανά και ξανά για να βιώσουν την απόλυτη κατάνυξη σε αυτό το μοναδικό φυσικό τοπίο.

monh8 monh2 monh3 monh4 monh5 monh6 monh7