«Σε μερικές μέρες θα έχουμε στα χέρια μας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για τη χημική σύσταση του κομήτη», δηλώνει ο αστροφυσικός Θανάσης Οικονόμου, που βρίσκεται στο Κέντρο Ελέγχου της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

Ο Θανάσης Οικονόμου, αστροφυσικός στο πανεπιστήμιο του Σικάγο, δεν θα μπορούσε να λείψει από την ιστορική αυτή αποστολή. Ένα από τα 10 επιστημονικά όργανα που διαθέτει η διαστημοσυσκευή Philae, η οποία κατεδαφίστηκε με επιτυχία στον κομήτη, είναι δικό του δημιούργημα.

Αυτό το όργανο που με ορισμένες τροποποιήσεις δοκιμάστηκε στο παρελθόν τόσο στον Άρη όσο και στη Σελήνη, θα προσπαθήσει να δώσει οριστική απάντηση στο ερώτημα που απασχολεί εδώ και δεκαετίες του αστροφυσικούς: «Από τι είναι φτιαγμένοι οι κομήτες, οι οποίοι θεωρούνται απομεινάρια της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος και περιφέρονται μέσα και έξω από αυτό, αδιάλειπτα εδώ και 4,5 δισ. χρόνια;».

«Το όργανο που φτιάξαμε λέγεται APXS (Alpha X-ray Spectrometer) και μοιάζει με μικρό κύλινδρο, ύψους μερικών εκατοστών», εξηγεί στα «Νέα», ο κ. Οικονόμου. «Τις επόμενες ώρες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και να ανιχνεύσει ακτίνες Χ και σωματίδια τύπου άλφα, τα οποία μεταφέρουν πληροφορίες για τη σύσταση του κομήτη», σημειώνει.