Μία εφαρμογή, η οποία με τη βοήθεια ενός πρόσθετου φακού επιτρέπει στο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο να προχωρήσει σε ανάλυση αίματος, κατόρθωσε να αναπτύξει ομάδα ερευνητών, σύμφωνα με το BBC.

Η εφαρμογή ονομάζεται Athelas και η ομάδα ισχυρίζεται ότι η ανάλυση αίματος μπορεί να εντοπίσει ασθένειες, όπως ελονοσία και καρκίνος. Ωστόσο, ειδικοί επισημαίνουν ότι οι συνθήκες που επικρατούν σε ένα εργαστήριο αναλύσεων είναι σαφώς πιο ασφαλείς για τέτοιες σημαντικές διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, οι χρήστες αξιοποιούν τον πρόσθετο φακό προκειμένου να τραβήξουν μία φωτογραφία όπου απεικονίζεται το δείγμα αίματός τους. Ακολούθως, η φωτογραφία αποστέλλεται ηλεκτρονικά στους σέρβερς της εφαρμογής και στη συνέχεια τα αποτελέσματα των αναλύσεων στέλνονται πίσω στην «έξυπνη» συσκευή.

«Για περισσότερους από δύο αιώνες, η μορφολογία των κυττάρων και οι τεχνικές ανάλυσης αυτών δεν έχουν αλλάξει δραματικά. Και τούτο παρότι η ανάλυση αίματος για τους γιατρούς είναι εξαιρετικής σημασίας» δήλωσε ο Τανάι Ταντόν, επικεφαλής των ερευνητών που δημιούργησαν το Athelas. «Σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές η τεχνολογία θα λάμψει. Θα προσφέρει έγκαιρη διάγνωση και θα σώσει ζωές» πρόσθεσε ο κ. Ταντόν.