Παρά το γεγονός ότι η Google έχει απαγορεύσει τη λειτουργία αναγνώρισης προσώπου από τα Google Glass, μέσα σε θύελλα αντιδράσεων και κατακραυγής, μια τρίτη εταιρία αψηφά τους περιορισμούς του κολοσσού και κάνει το δικό της.

Με «τυράκι» φυσικά ότι η εφαρμογή δεν «διαβάζει» το πρόσωπο όποιου να ‘ναι, αλλά μόνο των καταδικασμένων για σεξουαλικά εγκλήματα, προς γνώση και προστασία του κοινού πάντα!

Η NameTag λοιπόν, φίρμα με έδρα το Λας Βέγκας της Νεβάδα, ανέπτυξε πρόσφατα την εφαρμογή για τα Glass που αναγνωρίζει και τους 450.000 δράστες σεξουαλικής βίας της πολιτείας, αντλώντας φωτογραφικά δεδομένα από το διαβόητο FacialΝetwork.com.

«Πιστεύω ότι αυτό θα κάνει το online dating αλλά και την offline κοινωνική συναναστροφή σαφώς ασφαλέστερη, δίνοντάς μας καλύτερη κατανόηση των ανθρώπων που μας περιβάλλουν», δηλώνει ο ιδρυτής της NameTag, Kevin Tussy. «Είναι πολύ πιο εύκολο να γνωρίσουμε ενδιαφέροντες ανθρώπους αν έχουμε τη δυνατότητα, κοιτώντας τον απλώς, να δούμε το Facebook του, να διαβάσουμε τη σελίδα του στο LinkedIn και να δούμε και το προφίλ του σε ιστοσελίδες dating».

Και βέβαια αν κάποιος έχει ποινικό μητρώο, η εφαρμογή είναι εδώ για να ενημερώσει τον χρήστη να κόψει λάσπη όσο είναι ακόμα νωρίς, παρά το γεγονός ότι αυτό παραβιάζει κατάφωρα κάθε έννοια ιδιωτικότητας και απορρήτου.

Κι ενώ το κέρδος του να ξέρεις αν ο άνθρωπος που γνώρισες μόλις στο μπαρ είναι δράστης σεξουαλικού εγκλήματος ή όχι δεν είναι αμελητέο (σε πραγματικό μάλιστα χρόνο), ο κοινωνικός εφιάλτης από την αμφιλεγόμενη τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου που καταστρατηγεί την ανωνυμία και την ιδιωτικότητα δεν μπορεί να περάσει στα «ψιλά».

Κι αν αναρωτιέστε πώς η NameTag είναι σε θέση να παρέχει την υπηρεσία στα Glass παρά το γεγονός ότι η Google την έχει θέσει εκτός λειτουργίας, είναι μέσω του «σπασίματος» της συσκευής που τα πράγματα γίνονται φιλικά στον χρήστη. Η ίδια η Google άλλωστε έχει δημοσιοποιήσει ακριβείς οδηγίες για το jailbreak των Glass!