Μετά από σειρά αναβολών από τις 25 Νοεμβρίου, η εταιρεία Space Exploration Technologies Corporation (SpaceX) εκτόξευσε χθες, Τρίτη, το βράδυ (τοπική ώρα) με επιτυχία έναν τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο του ομίλου SES του Λουξεμβούργου, τον πρώτο αυτής της αμερικανικής διαστημικής εταιρείας.

Ο πύραυλος Falcon 9 δύο ορόφων εκτοξεύθηκε όπως προβλεπόταν στις 00:41 σήμερα (ώρα Ελλάδας) από το σταθμό της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας του Κέιπ Κανάβεραλ στη Φλόριντα.

Ο γεωστατικός δορυφόρος SES-8, βάρους 2,9 τόνων και αξίας 100 εκατ. δολαρίων, μπήκε με επιτυχία σε τροχιά σε ύψος 80.000 χλμ., επιβεβαίωσε στο Twitter ο Ίλον Μασκ, πρόεδρος και γενικός διευθυντής της SpaceX.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εκτόξευση αυτή σηματοδοτεί την είσοδο της SpaceX, με τις πολύ ανταγωνιστικές τιμές της, στην αγορά της εκτόξευσης εμπορικών δορυφόρων, η οποία υπολογίζεται σε 190 δισεκ. δολάρια.

Ο SES είχε συνάψει με τη SpaceX το 2011 αυτό το πρώτο συμβόλαιο για την εκτόξευση αυτού του δορυφόρου. Ακολούθησε το 2012 ένα δεύτερο συμβόλαιο που προβλέπει την εκτόξευση άλλων τριών δορυφόρων.

Ο όμιλος αυτός του Λουξεμβούργου, ο οποίος είναι ο δεύτερος στον κόσμο διαχειριστής δορυφόρων, κατέφευγε ως τώρα αποκλειστικά στις υπηρεσίες του ευρωπαϊκού πυραύλου Ariane και του ρωσικού Proton, που είναι πιο ακριβοί από τα 55 εκατ. δολάρια που χρέωσε η SpaceX, σύμφωνα με τον Μάρτιον Χάλιγουελ, τεχνολογικό διευθυντή του ομίλου SES.