Αν ήρθε η ώρα να αναβαθμίσετε τον φωτογραφικό σας εξοπλισμό αλλά έχετε χαθεί και δεν ξέρετε τι να επιλέξετε, να τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας…

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να σκεφτείτε τις φωτογραφικές σας ανάγκες. Το μέγα ερώτημα που χρήζει απάντησης είναι αν αξίζει η αγορά μιας ψηφιακής SLR αντί μιας compact μηχανής.

Από τι εξαρτάται; Μα από τη χρήση που θέλετε να κάνετε: αν σας πιάνουν τα φωτογραφικά σας δαιμόνια μόνο στις διακοπές, τότε μια compact είναι ό,τι πρέπει για σας. Αν όμως θέλετε το κάτι παραπάνω και την «ψάχνετε» φωτογραφικώς, τότε η DSLR είναι μονόδρομος.

Το κόστος μιας (ημιεπαγγελματικής) DSLR δεν είναι πλέον απαγορευτικό, κάτι που σίγουρα πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Πες μου τις ανάγκες σου λοιπόν να σου πω τι μηχανή χρειάζεσαι, αυτό είναι το concept…

Τι κερδίζετε με μια DSLR

Καλύτερη ποιότητα φωτογραφίας

Φυσικά! Οι DSLR διαθέτουν μεγαλύτερους αισθητήρες εικόνας από τις compact, συνεπώς τα pixels καταγραφής σε μια DSLR είναι μεγαλύτερα σε σχέση με αυτά της compact. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια φωτογραφία 5 megapixel μιας DSLR έχει σημαντικά καλύτερη ποιότητα από μια φωτογραφία επίσης 5 megapixel που προέρχεται όμως από μηχανή compact.

Περισσότερες λειτουργίες

Οι DSLR προσφέρουν περισσότερες επιλογές λήψης φωτογραφιών, αυξάνοντας φυσικά κατακόρυφα τις δημιουργικές δυνατότητές μας. Είπαμε, αν σας ενδιαφέρει να τραβάτε γρήγορα και εύκολα, η DSLR δεν είναι για σας. Αν και, μεταξύ μας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την DSLR με τον ίδιο τρόπο όπως μια compact, ως αυτόματη μηχανή υψηλής ποιότητας δηλαδή. Τις περισσότερες λειτουργίες θα τις εκτιμήσετε άλλωστε μόνο αν αναζητάτε καλύτερα αποτελέσματα από τη μηχανή σας.

Βελτιωμένη ευχρηστία

Θα περίμενε κανείς ότι με τόσες πολλές «έξτρα» λειτουργίες η χρηστικότητα της DSLR θα πήγαινε περίπατο. Έλα όμως που συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: οι DSLR είναι αρκετά απλές στη χρήση, πολλές φορές μάλιστα απλούστερες και από τις compact. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο έλεγχος και οι ρυθμίσεις μιας DSLR γίνονται από χειριστήρια στο σώμα της μηχανής και όχι από menu που εμφανίζονται στην οθόνη LCD. Κι εκεί που σε μια compact μηχανή θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις δυο και τρία menu για να αλλάξεις μια ρύθμιση, στην DSLR γίνεται «με το πάτημα ενός κουμπιού», που λένε και στις διαφημίσεις. Ε, εδώ έχουν δίκιο!

Μικρότερους χρόνους καθυστέρησης

Οι compact ψηφιακές είναι «αργές», παρουσιάζουν δηλαδή καθυστερήσεις κατά την αρχική ενεργοποίηση της μηχανής, μεταξύ πατήματος του κουμπιού και λήψης της φωτογραφίας, ενώ και ο χρόνος ετοιμότητας μεταξύ δύο διαδοχικών λήψεων είναι σημαντικά μεγαλύτερος. Οι DSLR, από την άλλη, είναι πανέτοιμες για λήψη με την ενεργοποίησή τους, η χρονική καθυστέρηση είναι πολύ μικρότερη, ενώ διαθέτουν σύστημα προσωρινής αποθήκευσης (buffer) που επιτρέπει τη λήψη της επόμενης φωτογραφίας ενώ γίνεται αποθήκευση αυτής που μόλις τραβήξατε.

Μεγαλύτερη ευελιξία

Στις DSLR μπορείτε να αλλάζετε φακούς (η σημαντικότερη διαφορά τους), γι’ αυτό και οι δυνατότητες για ποιοτικές και δημιουργικές φωτογραφίες είναι πραγματικά ανεξάντλητες. Οι compact, από την άλλη, δεν επιτρέπουν τέτοια «τσαλιμάκια» και πρέπει πάντα να τη βγάζετε με τον στάνταρ φακό τους. Και ξέρετε πόσο σημαντικός είναι ο φακός σε μια μηχανή;

Η DSLR φωτογραφική δεν απευθύνεται σε όλους, αν όμως ενδιαφέρεστε πραγματικά για τη φωτογραφία και θέλετε να αναπτύξετε τις ικανότητές σας στο «σπορ», τότε αξίζει να τη συμπεριλάβετε στις επιλογές σας.