Την κατασκευή ενός νέου σούπερ-υπολογιστή, του PRIMEHPC FX10, ο οποίος έρχεται να αναβαθμίσει με εντυπωσιακό τρόπο τις δυνατότητες του κορυφαίου ως τώρα ιαπωνικού «τέρατος», του υπολογιστή «Κ», ανακοίνωσε η ιαπωνική εταιρεία Fujitsu. 

Ο «Κ» είναι δημιούργημα της ίδιας εταιρίας και είχε χαρακτηριστεί ισχυρότερος υπολογιστής διεθνώς φέτος τον Ιούνιο.

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί την οριστική εκτόπιση για το 2011 της Κίνας και του δικού της σούπερ-υπολογιστή από την κορυφή της παγκόσμιας λίστας, όπου είχε βρεθεί πέρυσι.

Ενώ ο «Κ» είχε φθάσει αυτόν τον μήνα την υπολογιστική ισχύ των 10,51 petaflops (θεωρητικά μπορεί να φθάσει έως τα 11,28 petaflops), o PRIMEHPC FX10 έχει υπερδιπλάσια ισχύ 23,2 petaflops και μνήμη 6 petabytes (κάθε petaflop αντιστοιχεί σε 1.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο).

Ο νέος «κολοσσός» θα είναι πλήρως έτοιμος από τον Ιανουάριο του 2012 και θα είναι εμπορικά διαθέσιμος όχι μόνο για την ιαπωνική κυβέρνηση, όπως συμβαίνει με τον «Κ», αλλά για κάθε ενδιαφερόμενο ερευνητικό φορέα και εταιρεία εντός και εκτός Ιαπωνίας, που θέλει να κάνει μεγάλης κλίμακας υπολογισμούς και προσομοιώσεις. Οι τομείς της ιατρικής και φαρμακευτικής έρευνας, της ενέργειας, της ανάπτυξης νέων υλικών, της ανάλυσης σεισμών και της μετεωρολογίας-κλιματολογίας είναι κλασσικά παραδείγματα. Η ιαπωνική εταιρία προσδοκά να πουλήσει πέντε τέτοια μηχανήματα μέσα στην επόμενη τριετία.

Ο PRIMEHPC FX10, που χρησιμοποιεί λειτουργικό σύστημα «Linux on Sparc», βασίζεται στο νέο χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης 16πύρηνο επεξεργαστή Sparc64-Ixfx με σχεδόν διπλάσια ισχύ σε σχέση με τον 8πύρηνο επεξεργαστή SparcC64-VIIIfx που χρησιμοποιεί ο «Κ». Κάθε ένας επεξεργαστής Sparc64-Ixfx ξεχωριστά έχει ισχύ 236,5 gigaflops και καταναλώνει ενέργεια ένα βατ ανά 2 gigaflops.

Το νέο επίτευγμα της Fujitsu ρίχνει το γάντι στους άλλους ανταγωνιστές διεθνώς που κατασκευάζουν σούπερ-υπολογιστές. Τρεις εταιρίες (IBM, Cray, Fujitsu) έχουν θέσει ως στόχο το σπάσιμο του φράγματος των 20 petaflop, κάτι που πρώτη το πετυχαίνει η ιαπωνική εταιρία.

Όμως ο κόσμος των υπολογιστικών «τεράτων» είναι σαν την κινούμενη άμμο, καθώς το έπαθλο του ταχύτερου και ισχυρότερου υπολογιστή στον κόσμο οδηγεί πολλές εταιρίες και ερευνητικά κέντρα να ανταγωνίζονται όλο και πιο σκληρά για την επίτευξή του.

Η Fujitsu, με έδρα το Τόκιο, είναι κορυφαία διεθνώς εταιρία στο πεδίο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, απασχολώντας περίπου 170.000 εργαζόμενους σε πάνω από 100 χώρες.