Τις ποινές για τους παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης και της Παρτιζάν Βελιγραδίου που συμμετείχαν στην πρωτοφανή άγρια συμπλοκή εντός του παρκέ κατά τη διάρκεια του μεταξύ τους αγώνα αναμένεται να ανακοινώσει το πειθαρχικό δικαστήριο στο οποίο παρέπεμψε την υπόθεση η Euroleague.

Τα πρωτοφανή επεισόδια σημειώθηκαν 1 λεπτό και 40 δευτερόλεπτα πριν από τον αγώνα με αποτέλεσμα να διακοπεί ο αγώνας καθώς σχεδόν όλοι οι παίκτες αποβλήθηκαν. Σημειώνεται πως αποβλήθηκαν και αυτοί που προσπάθησαν να χωρίσουν τους εμπλεκόμενους, καθώς η είσοδος στο παρκέ απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση.

Βάσει των επίσημων κανονισμών της EuroLeague, υπάρχουν δύο κατηγορίες παραβάσεων στις οποίες υπέπεσαν οι εμπλεκόμενοι: Οι πιο σοβαρές και οι ηπιότερες.

Οι σοβαρές παραβάσεις, όπως γράφει το basketnews.com, περιλαμβάνουν σωματική επίθεση, διακοπή παιχνιδιού, απειλητική συμπεριφορά και συμπεριφορά που οδηγεί ή ενθαρρύνει τη βία. Αυτό σημαίνει πως οι παίκτες που συμμετείχαν στα επεισόδια βρίσκονται αντιμέτωποι με ποικίλες ποινές, όπως πρόστιμα από 30.000 ευρώ έως 280.000 ευρώ, προσωρινό αποκλεισμό για τρία ή περισσότερα παιχνίδια, αποκλεισμό από τη διοργάνωση της EuroLeague για ένα έως τέσσερα χρόνια, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο της ποινής του οριστικού αποκλεισμού.

Οι μικρότερες παραβάσεις για τις οποίες κατηγορούνται οι εμπλεκόμενοι είναι η προσβολή και η ασέβεια προς τους άλλους, η μη τήρηση των οδηγιών των διαιτητών και η βίαιη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια παιχνιδιού που θέτει σε κίνδυνο άλλους παίκτες. Οι εν λόγω παραβάσεις προβλέπουν πολύ μικρότερες ποινές όπως πρόστιμο έως 30.000 ευρώ, αποκλεισμός για έως και πέντε παιχνίδια ή αποκλεισμός από τη διοργάνωση για έως ένα χρόνο.

Δεν έχει καθοριστεί ακόμη για τον κάθε παίκτη που συμμετείχε στα επεισόδια με ποιες κατηγορίες και ποιες ποινές βρίσκεται αντιμέτωπος. Η Euroleague, που εκτιμάται πως παρά τη σοβαρότητα του επεισοδίου δεν επιθυμεί μια απόφαση που θα αλλοιώσει τη διοργάνωση ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη φάση της, έχει παραπέμψει την υπόθεση στο Ανεξάρτητο Πειθαρχικό Δικαστήριο, το οποίο αναμένεται να αποφασίσει για την τύχη τους.

Βάσει της εμπειρίας του παρελθόντος, στο τελευταίο σημαντικό επεισόδιο που είχε συμβεί στα παρκέ της Euroleague, το 2013, κατά τη διάρκεια του αγώνα του Ολυμπιακού με τη Γαλατασαράι στον Πειραιά, οι εμπλεκόμενοι Μίρζα Μπέγκιτς, Γιώργος Πρίντεζης και Ποπς Μενσά-Μπονσού είχαν τιμωρηθεί: Ο πρώτος με αποκλεισμό τεσσάρων αγώνων και πρόστιμο 15.000 ευρώ και οι άλλοι δύο με αποκλεισμό τριών αγώνων και πρόστιμο 10.000 ευρώ.