Ο Νικ Κύργιος είναι το «τρελό» παιδί του τένις και καταβάλει σοβαρή προσπάθεια να αποδεικνύει τον χαρακτηρισμό αυτόν σε κάθε ευκαιρία. Με αντίπαλο τον Ράφα Ναδάλ ήταν ιδανική ευκαιρία να το κάνει για ακόμη μια φορά, παρά το γεγονός ότι αυτήν τη φορά προσπάθησε να βγάλει στο κορτ και το τεράστιο ταλέντο του στο άθλημα, που επίσης δεν αμφισβητείται, αλλά τις περισσότερες φορές επισκιάζεται από τον χαρακτήρα του.

Ο Ελληνοαυστραλός τενίστας ηττήθηκε με 3-1 σετ από τον Ισπανό σταρ, αλλά πάλεψε πάρα πολύ να περάσει στον τρίτο γύρο του Γουίμπλεντεον. Έχασε το πρώτο σετ με 6-3 γκειμ, πήρε το δεύτερο με τον ίδιο τρόπο και έχασε τα άλλα δύο με 7-6. Ωστόσο, για ακόμη μια φορά ο 24χρονος τενίστας απασχόλησε τον κόσμο του αθλήματος για μια κίνησή του: να στείλει με δύναμη το μπαλάκι πάνω στον αντίπαλό του, ο οποίος απόρησε για αυτό που έγινε.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα, ο Κύργιος έδωσε όχι μόνο δεν απολογήθηκε για το smash πάνω στον Ναδάλ, αλλά έδειξε να δυσφορεί όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε γι’ αυτό. «Να απολογηθώ; Για ποιο πράγμα; Πήρα έναν πόντο σύμφωνα με τους κανονισμούς. Είναι μια στρατηγική, όπως όλες οι υπόλοιπες. Τον ενόχλησε; Δεν ξέρω γιατί να τον ενοχλήσει… Πόσα Γκραν Σλαμ έχει; Πόσα εκατομμύρια έχει στον τραπεζικό του λογαριασμό; Πιστεύω πως μπορεί να διαχειριστεί ένα μπαλάκι στο στήθος του χωρίς να θυμώσει. Και ναι, ο στόχος μου ήταν να τον πετύχω στο κέντρο στο στήθος του», ήταν η αποστομωτική απάντηση του Ελληνοαυστραλού αθλητή.

Από την πλευρά του, ο Ναδάλ σχολίασε: «Το θέμα δεν είναι τι αισθάνομαι ή τι δεν αισθάνομαι. Το θέμα είναι ότι είμαστε σε άθλημα που έχει σχέση με τον σεβασμό και με το να παίζεις δίκαια όλη την ώρα. Δεν λέω ότι ο Νικ κάνει πράγματα για να ενοχλήσει τον αντίπαλο, αλλά μερικές φορές είναι επικίνδυνος. Όταν χτυπάει την μπάλα έτσι, είναι επικίνδυνο. Δεν είναι επικίνδυνο για εμένα, αλλά για τον επόπτη, για τον κόσμο…».