Ελπίδες για έναρξη του πρωταθλήματος στο ΝΒΑ φέρνουν οι τελευταίες εξελίξεις. Ιδιοκτήτες και ένωση παικτών ύστερα από δεκαπέντε και πλέον ώρες διαπραγματεύσεων ήρθαν πιο κοντά σε βασικά ζητήματα όπου υπήρξε διαφωνία και η υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας είναι πλέον αρκετά πιθανή.

Παρότι δεν υπήρξαν ανακοινώσεις, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο ύψος του salary cap (που επηρεάζει προφανώς και τις αποδοχές των παικτών), ενώ δεν τέθηκε επί τάπητος το θέμα της κατανομής των αμιγώς αθλητικών εσόδων, με την ένωση να ζητεί «μοιρασιά» 50-50 και την ένωση παικτών να μη δέχεται να… πέσει κάτω από το 52,5%, τη στιγμή που ως πέρυσι οι παίκτες εισέπρατταν το 57% των κερδών.

Οι δύο πλευρές θα συναντηθούν ξανά το βράδυ, μετά από λίγες ώρες ξεκούρασης, δείγμα ενθαρρυντικό για την κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων. Σε αυτές συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο κομισάριος του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν, ο αναπληρωτής Άνταμ Σίλβερ, αλλά και από την ένωση παικτών ο πρόεδρος (και γκαρντ των Λέικερς) Ντέρεκ Φίσερ και ο εκτελεστικός διευθυντής Μπίλι Χάντερ.

«Συζητήσαμε μία σειρά από διαφορετικά ζητήματα που αφορούν το όλο σύστημα. Δεν μπορούμε να πούμε πως έγινε τεράστια πρόοδος, αλλά έγιναν κάποια βήματα και προφανώς αυτά είναι αρκετά για να επανέλθουμε σε λίγες ώρες ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βρούμε λύση με όλες μας τις δυνάμεις», δήλωσε ο Ντέρεκ Φίσερ.

Ο Μπίλι Χάντερ τόνισε πως «… αν μπορέσουμε να έρθουμε σε συμφωνία μέχρι την Κυριακή ή τη Δευτέρα, πιστεύω πως είναι εφικτό να γίνει ολόκληρη η σεζόν, με 82 παιχνίδια», ενώ μαζί του συμφώνησε και ο Ντέρεκ Φίσερ.

Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει ακυρωθεί η προετοιμασία και οι δύο πρώτες εβδομάδες της κανονικής περιόδου (1-14/11), ενώ αν δεν υπογραφεί σύντομα νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, αναμένεται να ακυρωθούν σε πρώτη φάση άλλες δύο εβδομάδες της κανονικής περιόδου.

Πηγή: sport-fm.gr