Βράδυ Πρωτοχρονιάς. Στο ήσυχο στενάκι της οδού Ταξιαρχών στο Μοσχάτο, ένα καλό προάστιο στα νότια των Αθηνών, τα πολύχρωμα λαμπάκια δίνουν το στίγμα της ημέρας. Τίποτα δεν προμηνύει ότι λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ ο δρόμος θα γεμίσει περιπολικά και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Μία «σκιά» κρυμμένη σε κάποιο σκοτεινό σημείο εμφανίζεται μπροστά σε έναν 41χρονο Γεωργιανό και τον πυροβολεί πέντε φορές. Μπροστά στα μάτια της συζύγου και της ανήλικης κόρης τους. Ο «Σότικο» είναι νεκρός. Η γεωργιανή μαφία έχει μόλις εκτελέσει ένα ακόμη «συμβόλαιο θανάτου», με θύμα αυτή τη φορά ένα διαβόητο μέλος της…

Το πληροφοριακό δελτίο της Ασφάλειας Αττικής κάνει λόγο για περίπου 100 Γεωργιανούς «φαντάσματα», οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ζουν και κινούνται στη χώρα μας. Κάποιοι συμμετέχουν ενεργά σε εγκληματικές οργανώσεις, κάποιοι απλά έχουν βρει «καταφύγιο», δηλώνουν εισοδηματίες και πιστεύουν ότι οι παλιοί τους… φίλοι έχουν ξεχάσει την ύπαρξη τους. Δυστυχώς, η νύχτα -πολλώ δε μάλλον η σκληρή γεωργιανή μαφία- δεν ξεχνά, δεν χαρίζει, δεν συγχωρεί… Κάπως έτσι άλλωστε αποφασίστηκε και η δολοφονία του «Σότικο», σε μία συμβολική ημέρα και μπροστά στην οικογένεια του, σπάζοντας έναν «άγραφο νόμο» ότι οι δολοφονίες δεν γίνονταν μπροστά σε γυναικόπαιδα.

Ο 41χρονος Γεωργιανός, Σότικο

Οι δραστηριότητες και ο εν εξελίξει πόλεμος της γεωργιανής μαφίας ξεπερνούν τα στενά γεωγραφικά όρια της χώρας των 69.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων, καθώς απλώνονται σε αρκετά σημεία στην Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι τα περίπου 100 «φαντάσματα» της γεωργιανής μαφίας την επιλέγουν, επιχειρώντας να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι μπορούν να αναμειχθούν με τους χιλιάδες παλιννοστούντες. Πρόκειται για σκληροτράχηλους κακοποιούς, πολλοί εκ των οποίων είχαν περάσει στην παρανομία ακόμη στα πρώτα χρόνια της πτώσης της ΕΣΣΔ.

Η γεωργιανή μαφία, σύμφωνα με την χαρτογράφηση που έχει γίνει από τους αξιωματικούς της Ασφάλειας, δραστηριοποιείται κυρίως σε ληστείες – κλοπές – διαρρήξεις, διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, χαρτοπαικτικές λέσχες και πορνεία…

Η διαμάχη Τιφλίδας – Κουταΐσι

Οι μαφίες της Τιφλίδας και του Κουταΐσι θεωρούνται από τις πιο σκληρές στην Ευρώπη, ενώ έχουν στις τάξεις εκατοντάδες στελέχη διαφορετικής διαβάθμισης. Οι δύο συμμορίες έχουν αυστηρή ιεραρχική δομή και χωρίζονται σε υποομάδες με αρχηγό ένα σημαίνον στέλεχος της γεωργιανής μαφίας. Πρόκειται για άνδρα ο οποίος έχει κάνει φυλακή και δεν συνεργάστηκε ποτέ με τις Αρχές ή με αντίπαλη μαφία. Παράλληλα, θα πρέπει να έχει αποδείξει εκτός από την πίστη του και τις ηγετικές του ικανότητες στην παρανομία. Τότε και μόνο τότε μπορεί να ονομαστεί «Vor V Zakone» που σημαίνει «κλέφτης του νόμου»

Τον χαρακτηρισμό «Vor V Zakone» τον συναντάμε για πρώτη φορά την περίοδο κυριαρχίας του Ιωσήφ Στάλιν στην τότε Σοβιετική Ένωση. Μία περίοδος που τα περιβόητα «γκούλαγκ» γέμισαν από «κλέφτες του νόμου», οι οποίοι ενώθηκαν τότε ως μια κοινωνία για την κυριαρχία τους εντός των φυλακών. Ο άγραφος νόμος θέλει τους πιο ισχυρούς «Vor V Zakone» να μην κάνουν ποτέ οικογένεια, διότι μοναδική τους οικογένεια είναι η μαφία και η ομάδα τους. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ αρχηγός της μαφίας της Τιφλίδας είναι ο 68χρονος Zakhariy Kalashov, γνωστός και με το ψευδώνυμο «Young Shakro», ενώ ο 70χρονος Tariel Oniani είναι ο αρχηγός της μαφίας του Κουταΐσι.

Τι συμβολίζουν τα τατουάζ

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της γεωργιανής μαφίας είναι τα τατουάζ, τα οποία συμβολίζουν την αποδοχή ενός μέλους και αποτελούν κάτι σαν… παράσημα, προκειμένου ένας «κλέφτης του νόμου» να αναγνωρίζεται αμέσως από τα μέλη του υποκόσμου.

Για παράδειγμα, τα δύο οκτάκτινα αστέρια στους ώμους δείχνουν πως ο «Vor V Zakone» δεν έχει άλλη δουλειά και υποχρεώσεις στους ώμους του, εκτός από την ομάδα που ηγείται και εν γένει της μαφίας στην οποία είναι ενταγμένος. Την ίδια ώρα, τα ίδια αστέρια, «χτυπημένα» στα γόνατα, δείχνουν πως ο άνθρωπος που τα φέρει δεν έχει γονατίσει ποτέ μπροστά σε οποιαδήποτε αστυνομία, φυλακή ή μυστική υπηρεσία, παρά μόνο στη μαφία.

Ωστόσο, τα τατουάζ δεν είναι πάντα τίτλος τιμής. Σε ορισμένες περιπτώσεις συμβολίζουν και την τιμωρία για κάποιος μέλος που παρενέβη τους άγραφους νόμους της γεωργιανής μαφίας. Για παράδειγμα εάν κάποιος «Vor V Zakone» έχει χρέη από τζόγο που δεν μπορεί να αποπληρώσει, στιγματίζεται με το ζόρι. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, η τιμωρία είναι πιο σκληρή: από ακρωτηριασμό, μέχρι θάνατο!