Ο χρόνος για τον ελληνοελβετό τραπεζίτη Φάνη Λυγινό και τον αντιπρόεδρο της γερμανικής εταιρείας Wegmann Όλαφ Έσλερ, πρόσωπα κλειδιά στην υπόθεση των εξοπλιστικών, έληξε. Οι ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση προχώρησαν στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος τους αφού κανείς τους δεν εμφανίστηκε παρά τις κλήσεις που είχαν λάβει πριν από περίπου δυο μήνες και την πολυήμερη προθεσμία για να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους.

Οι δυο κατηγορούμενοι, οι οποίοι βρέθηκαν στο προσκήνιο μετά την απολογία του ήδη προφυλακισμένου πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλιστικών Αντώνη Κάντα, είχαν κληθεί από τους ανακριτές διαφθοράς να δώσουν εξηγήσεις για τη ροή της μίζας που συνδέεται με τα εξοπλιστικά προγράμματα αφού φέρονται να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Φέρονται να εμπλέκονται σε μίζες για την προμήθεια 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη Γερμανική εταιρία. Ο μεν Λυγινός κατονομάζεται ως πρόσωπο που αναλάμβανε να εξαφανίσει το μαύρο χρήμα και να το ξεπλύνει. Ο δε Εσλερ , αντιπρόεδρος της εταιρίας φέρεται να κράτησε για τον εαυτό του 1 εκατομμύριο ευρώ από τα χρήματα που είχε φέρεται να είχε δώσει στον Δημ. Παπαχρήστο, εκπρόσωπο της Wegmann στην Ελλάδα , προκειμένου να «λαδώσει» Έλληνες αξιωματούχους.

Οι δικαστικές αρχές εκτιμούν πως πρόκειται για πρόσωπα τα οποία αν επέλεγαν το δρόμο των αποκαλύψεων θα έδιναν άλλη ώθηση στην ανάκριση.

Ωστόσο, η απόφαση τους να μην εμφανιστούν ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης δείχνει ξεκάθαρα, όπως έλεγε αρμόδια πηγή, πως έχουν αποφασίσει- τουλάχιστον προς το παρόν- να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό.

Ο ελληνοελβετός τραπεζίτης και ο συνάδελφός του Ζαν Κλόντ Όσβαλντ – και οι δυο πρώην στελέχη της DRESDEN BANK στη Γενεύη από το 2000 ως το 2005 – θεωρούνται πρόσωπα «κλειδιά» για τις διαδρομές του μαύρου χρήματος καθώς φέρονται να βοήθησαν στο στήσιμο του μηχανισμού νομιμοποίησης των χρημάτων που προέρχονταν από δωροδοκίες για εξοπλιστικά προγράμματα. Και οι δυο μπαίνουν στο στόχαστρο και του ανακριτή διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλής, ο οποίος τους καλεί σε απολογία. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μαλλής ερευνά και την υπόθεση προμήθειας των υποβρυχίων από την HDW-FERROSTAAL. Για τους δυο τραπεζίτες έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον κλιμάκιο της εισαγγελίας της Ελβετίας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Ο Όσβαλντ απασχολεί και τη γερμανική δικαιοσύνη καθώς εμπλέκεται στο σκάνδαλο της SIEMENS. Μάλιστα είχε κληθεί από τους εφέτες ανακριτές που ερευνούν την υπόθεση στη χώρα μας αλλά δεν εμφανίστηκε.