Στο «μικροσκόπιο» του Αρείου Πάγου μπήκε η 5μηνη καταδίκη επιχειρηματία στον χώρο των τροφίμων για 12 ληγμένες «σαλάτες του Καίσαρα» υπό το πρίσμα των ρυθμίσεων που προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας σχετικά με τους κανόνες που ρυθμίζουν την αγορά προϊόντων αλλά και την παροχή υπηρεσιών.

Ο επιχειρηματίας καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών σε φυλάκιση 5 μηνών, με τριετή αναστολή, καθώς μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι διέθεσε στην κατανάλωση 12 συσκευασμένες  «σαλάτες του Καίσαρα» 400gr των οποίων είχε παρέλθει η ημερομηνία λήξης.

Ο επιχειρηματίας προσέφυγε στον Άρειο Πάγο ζητώντας την αναίρεση της δικαστικής απόφασης και το αίτημα του έγινε δεκτό.

Οι αρεοπαγίτες σημειώνουν, στην απόφαση τους, ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας, στην επίμαχη περίπτωση, προβλέπει ευμενέστερη ποινική μεταχείριση καθώς εκτός από την φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών προβλέπεται διαζευκτικά και η χρηματική ποινή, η οποία είναι ηπιότερη.

Έτσι, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου κατέληξε ότι πρέπει να εφαρμοστούν αυτεπαγγέλτως οι ευμενέστερες διατάξεις και ανέπεμψε την υπόθεση  για νέα συζήτηση στο  Τριμελές Πλημμελειοδικείο.