Δίωξη σε βάρος των δύο φοιτητριών που συνελήφθησαν χθες, μετά από καταγγελίες γιατρού, ότι απαγορεύουν στους απεργούς πείνας που νοσηλεύονταν στον Ερυθρό Σταυρό, άσκησε ο εισαγγελέας. Συγκεκριμένα, οι δύο αλληλέγγυες φοιτήτριες που μετέφεραν τους απεργούς από το Μέγαρο Υπατία στο νοσοκομείο κατηγορούνται για επικίνδυνη σωματική βλάβη δια παραλείψεως και παράνομη βία. Οι δύο φοιτήτριες παραπέμπονται στο Αυτόφωρο Μονομελές, όπου αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία.

Πάντως, η δικηγόρος τους, Ιωάννα Κούρτοβικ, χαρακτήρισε πρωτοποριακές τις διώξεις που τους ασκήθηκαν, λέγοντας ότι το μόνο που έχει απασχολήσει μέχρι τώρα τη Δικαιοσύνη στο θέμα των απεργών πείνας, είναι η ποινικοποίηση του κινήματος της αλληλεγγύης σε αυτούς.

Οι δύο κατηγορούμενες ωστόσο, επικαλούνται τις μαρτυρίες της νοσηλεύτριας και της τραπεζοκόμου του νοσοκομείου και υποστηρίζουν ότι από τις καταθέσεις τους δεν προκύπτει ότι οι δύο αλληλέγγυες κοπέλες με οποιονδήποτε τρόπο ενεπλάκησαν, προσπαθώντας να πείσουν τους απεργούς να μην λάβουν τροφή. Και ότι μόνοι τους οι απεργοί αρνήθηκαν να πάρουν τροφή.

Το μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, Θανάσης Κούρκουλας, που βρέθηκε στα δικαστήρια της Ευελπίδων, ανέφερε για το θέμα, ότι ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής, είπε στους απεργούς που λάμβαναν ένα διάλυμα με νερό και ζάχαρη ότι μπορούσαν να πάρουν και ένα άλλο διάλυμα με άμυλο, χωρίς να τους εξηγήσει περισσότερα πράγματα. Και έκπληκτοι οι απεργοί πείνας στη συνέχεια είδαν να τους πηγαίνουν ένα μπολάκι με φιδέ και ζελέ. Κι ότι επιχειρήθηκε με αυτό τον τρόπο να παραπλανηθούν και να εκμαιευθεί η δήλωσή τους ότι θέλουν να φάνε.

Στο μεταξύ οι δύο φοιτήτριες πήραν προθεσμία για να δικαστούν την Παρασκευή και αφέθηκαν ελεύθερες.