Έπεσε από τη στρατόσφαιρα, διέσχισε 39.045 μέτρα σε κάθετη πτώση, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην Ιστορία που έσπασε το φράγμα του ήχου κατεβαίνοντας στη Γη με 1.343 χλμ/ώρα(!), μέτρησε μια σειρά ακόμα από απίστευτα ρεκόρ και έζησε φυσικά για να το διηγηθεί.

Αυτός είναι ο Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ, ο άνθρωπος που ήθελε να δει τον κόσμο από ψηλά, όπως λέει συχνά, και πραγματοποίησε περισσότερες από 2.500 βουτιές στη 43χρονη ζωή του για να το απολαύσει ως το μεδούλι του.

Στο δεξί του χέρι φιγουράρει το σλόγκαν που συνοψίζει τον παράτολμο βίο του, «Born to fly», ενώ παρά το γεγονός ότι ο άθλος που τον έκανε δημοφιλή στα πέρατα της οικουμένης δεν ήταν άλλος από τη διαστημική πτώση(!), ο ίδιος μετρά μια ζωή ακραίων κόλπων και κατορθωμάτων.

Η ιδιαιτέρως παράτολμη φύση του Μπαουμγκάρτνερ, αλεξιπτωτιστής άλλοτε του αυστριακού στρατού, του έχει φέρει τον τίτλο του ανθρώπου που δεν νιώθει φόβο, κάτι που όπως θα δούμε είναι πέρα για πέρα αληθές…

Πρώτα χρόνια

Ο Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ γεννιέται στις 20 Απριλίου 1969 στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας και περνά τα παιδικά του χρόνια ονειρευόμενος τους αιθέρες. Την ώρα που τα άλλα παιδιά παίζουν ποδόσφαιρο και μπάσκετ, αυτός σκαρφαλώνει και πηδά από δέντρα, επιδίδεται σε παράτολμα άλματα από κτίρια, γεγονός που θα του φέρει ήδη από νωρίς στη ζωή του το παρατσούκλι «ατρόμητος Φέλιξ». Σε ηλικία μάλιστα 5 ετών ζωγραφίζει τι θα ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει…

Δεν θα μπορούσε λοιπόν να μη δοκιμάσει το απόλυτο όνειρό του, την ελεύθερη πτώση, ήδη από νεαρή ηλικία: 16 χρονών επιχειρεί το πρώτο του άλμα και μαγεύεται μια για πάντα από τον αέρα. Ο παιδικός του ήρωας είναι μάλιστα ο Τζόζεφ Κίτινγκερ, ο αμερικανός πιλότος που έθεσε το 1960 το παγκόσμιο ρεκόρ για το ψηλότερο άλμα που έγινε ποτέ, πηδώντας από αεροπλάνο που πετούσε λίγο πάνω από τα 31 χιλιόμετρα!

Τελειώνοντας το σχολείο, θα βρεθεί να δουλεύει ως μαθητευόμενος μηχανικός, κατόπιν θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο μοτοκρός, ακόμα και στα ρινγκ της πυγμαχίας θα βρεθεί, αποζητώντας συνεχώς νέες προκλήσεις που θα έκαναν την αδρεναλίνη του να σκαρφαλώσει στα ύψη.

Μεγάλο του πάθος παρέμενε ωστόσο το base jump (άλμα με αλεξίπτωτο από σταθερή βάση δηλαδή), του φάνηκε λοιπόν κατάλληλο να ενταχθεί στις τάξεις του αυστριακού στρατού και να γίνει αλεξιπτωτιστής. Δεν ήταν βέβαια άλλος ένας ειδικοδυναμίτης με την πουλάδα στο πέτο του, καθώς αυτός ο νεαρός είχε μεγάλα όνειρα, θέλοντας από τότε να σπάσει όλα τα ρεκόρ που είχαν να κάνουν με άλματα και ελεύθερες πτώσεις.

Αφού γίνει λοιπόν μέλος της αντίστοιχης στρατιωτικής ομάδας επιδείξεων, αποφασίζει ότι είναι ώρα να πάει γι’ άλλα. Αποστρατεύεται και βάζει στόχο να καταρρίψει ένα-ένα τα παγκόσμια ρεκόρ. Πριν το κάνει βέβαια αυτό, θα πάρει δίπλωμα πιλότου ελικοπτέρου και χειριστή αερόστατου, ενώ θα εκπαιδευτεί και στην ορειβασία, για να σκαρφαλώνει στα κορφοβούνια που επέλεγε για τις πτώσεις του.

Το 1988 θα ξεκινήσει τα περίφημα κασκαντερικά του άλματα, που σύντομα θα τον κάνουν δημοφιλή στον χώρο των extreme sports, προσελκύοντας κοντά του την επίσης αυστριακή εταιρία ισοτονικών αναψυκτικών Red Bull, η οποία αποφασίζει να συνεργαστεί μαζί του και από κοινού να κάνουν μεγάλα πράγματα στον εναέριο χώρο…

Κατορθώματα

Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 όταν ο δαιμόνιος αλεξιπτωτιστής θα προσθέσει το «base» στα κασκαντεριλίκια του, ένα ακρωνύμιο δηλαδή που συνοψίζει τις τέσσερις σταθερές πλατφόρμες που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας αλεξιπτωτιστής ως βάση εκκίνησης για την ελεύθερη πτώση: κτίριο (building), κεραία (antenna), γέφυρα (spans) και γη (earth, βράχοι και βουνά δηλαδή).

Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει πια ακραίες δοκιμασίες που κάνουν τον ατρόμητο Φέλιξ ιδιαιτέρως γνωστό και περιβόητο στον χώρο. Το πρώτο του ρεκόρ θα έρθει τον Απρίλιο του 1999, όταν θα πηδήξει από τους φημισμένους -και πανύψηλους!- ουρανοξύστες της Κουάλα Λουμπούρ, Petronas Towers, θέτοντας νέο ορόσημο στα άλματα με αλεξίπτωτο. Ο 88ος όροφος του ουρανοξύστη του χαρίζει την κορυφαία επίδοση στην κατηγορία, με τον ίδιο να προσποιείται τον επιχειρηματία για να εισέλθει στο κτίριο, έχοντας τη στολή του σε μια βαλίτσα, καθώς του είχε ήδη απαγορευτεί η απόπειρα!

Μετά την ελεύθερη πτώση στη Μαλαισία, ήταν πια ένας παγκόσμιος ρέκορντμαν! Δεν επαναπαύεται ωστόσο στις δάφνες του και την ίδια χρονιά βάζει στο στόχαστρο τον ουρανοξύστη της Pirelli στο Μιλάνο…

Επόμενος μεγάλος σταθμός, ο Ιούλιος του 2003, όταν ο ατρόμητος Φέλιξ πετά πάνω από τα Στενά της Μάγχης με την ειδική πτητική στολή του. Γίνεται έτσι ο πρώτος άνθρωπος που πέρασε από πάνω τα φημισμένα στενά χωρίς μηχανικό μέσο!

Και βέβαια το 2007 θα αναμετρηθεί με άλλον ένα ουρανοξύστη, τον Taipei 101, πηδώντας από τον 91ο όροφο του τότε ψηλότερου κτιρίου του πλανήτη…

Και αλλάζοντας δραστικά τους όρους των αλμάτων του, θα βρεθεί το 1999 στο χέρι του περίφημου αγάλματος «Χριστός Λυτρωτής» του βραζιλιάνικου Ρίο, επιχειρώντας το πιο σύντομο Base jump του κόσμου: παγκόσμιο ρεκόρ πτώσης με αλεξίπτωτο από τη χαμηλότερη σταθερή βάση, μόλις από 29 μέτρα ύψος…

Αν πρέπει να μνημονεύσουμε μερικά ακόμα από τα ρεκόρ και τις ακραίες δοκιμασίες του παράτολμου Αυστριακού, θα στεκόμασταν στο άλμα από το όρος Σάσο Πορντόι (ύψος 2.950 μέτρα), στην ελεύθερη πτώση από την ψηλότερη γέφυρα του κόσμου στη Γαλλία (343 μέτρα), αλλά και τις ελληνικές περιπέτειές του στα Μετέωρα…



Το άλμα που άλλαξε την ιστορία της ελεύθερης πτώσης

Το ημερολόγιο έδειχνε 14 Οκτωβρίου 2012 όταν ο Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ θα έκανε το πιο ριψοκίνδυνο άλμα που είχε ποτέ επιχειρήσει, που ήταν ταυτοχρόνως και ό,τι πιο παράτολμο έχει γίνει ποτέ από άνθρωπο στον χώρο των extreme sports: την πτώση από τη στρατόσφαιρα!

Ο ίδιος, με την ομάδα της Red Bull Stratos στο πλευρό του, προετοιμαζόταν για το μοναδικό στα χρονικά γεγονός περισσότερο από 5 χρόνια, έχοντας μάλιστα εκπαιδευτή τον παιδικό του ήρωα, τον Τζόζεφ Κίτινγκερ, τον ρέκορντμαν που ήθελε από μικρός να ξεπεράσει!

Τα χαρακτηριστικά του παγκόσμιου ρεκόρ είναι λίγο-πολύ γνωστά: ο Φέλιξ σπάει το φράγμα του ήχου χωρίς μηχανικά μέσα, αγγίζοντας ταχύτητες της τάξης των 1.342,8 χλμ/ώρα (1,24 Mach), υποβάλλοντας έτσι τον οργανισμό του σε ασύλληπτη δοκιμασία, που κομίζει ταυτοχρόνως πολύτιμα δεδομένα για τις μελλοντικές επανδρωμένες εξερευνήσεις του Διαστήματος!

Σκαρφαλωμένος σε ύψος 39.045 μέτρων, με τη βοήθεια του μπαλονιού από ήλιο, 65 ακριβώς χρόνια από τη μέρα που ο Chuck Yeager έσπασε το φράγμα του ήχου με το πρώτο υπερηχητικό αεροσκάφος της Ιστορίας, ο Φέλιξ καταρρίπτει άλλα δύο ρεκόρ, της ψηλότερης ελεύθερης πτώσης και της ψηλότερης πτήσης ανθρώπου με μπαλόνι.

Τα 9:09 λεπτά της τρομερής πτώσης αναμεταδίδονται ζωντανά και εκατομμύρια άνθρωποι καθηλώνονται στους δέκτες τους: οι στιγμές είναι ιστορικές…

Τη μέρα του άλματος, η ομάδα της Red Bull Stratos που παρακολουθεί τον Φέλιξ υπερβαίνει τα 300 άτομα, ανάμεσά τους μηχανικοί, επιστήμονες και γιατροί, που βλέπουν με κομμένη την ανάσα τον Αυστριακό να πέφτει από τη στρατόσφαιρα (το δεύτερο στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας) από τον αεροδιάδρομο στο Ρόζγουελ του Νέου Μεξικού των ΗΠΑ…

Κατοπινές δραστηριότητες και προσωπική ζωή

Μετά το νέο και ασύλληπτο ρεκόρ, που έθεσε δυσθεώρητα στάνταρ στον χώρο των extreme sports, ο Μπαουμγκάρτνερ περιδιαβαίνει τον κόσμο απολαμβάνοντας την επιτυχία του και εξαργυρώνοντας την παγκόσμια συγκίνηση για τον υπερηχητικό άθλο του.

Στα άμεσα σχέδιά του περιλαμβάνονται πτώσεις και άλλες πτώσεις και μερικές ακόμα πτώσεις, με τον ίδιο ωστόσο να δηλώνει με νόημα ότι σκοπεύει πια να τις κρατά πιο κοντά στο έδαφος! Ταυτόχρονα, ως πιλότος ελικοπτέρων, δουλεύει περιστασιακά σε εμπορικές εταιρίες, θέλοντας πια να περάσει και αυτό του το χόμπι σε νέα ύψη. Και πιθανότατα κάτι θα δούμε εδώ στο μέλλον.

Ο ίδιος είναι εξάλλου ασταμάτητος: το 2014 αποφάσισε να προσχωρήσει στην Audi Motorsport και να βρεθεί πίσω από το αγωνιστικό βολάν του Audi R8 LMS για τον 24χρονο αγώνα αντοχής της διαβόητης πίστας Nurburgring!

Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που θα βρεθεί σε σιρκουί, καθώς το 2013 έτρεχε στο πρωτάθλημα των Volkswagen Polo, με την αδρεναλίνη να είναι για τον Φέλιξ καλοδεχούμενη απ’ όπου κι αν προέρχεται!

Στην προσωπική του ζωή, μετά τις φορολογικές περιπέτειες με την αυστριακή κυβέρνηση, η οποία θα του κατάσχει το σπίτι του στο Σάλτσμπουργκ και το ελικόπτερό του, ο Φέλιξ μετακόμισε μόνιμα στην Ελβετία και μοιράζει πια τον χρόνο του μεταξύ Ελβετίας και Αμερικής.

Στους γνωστούς δεσμούς του ορκισμένου 45χρονου εργένη συμπεριλαμβάνονται η γερμανίδα Playmate, Gitta Saxx, αλλά και ο αρραβώνας του με τη μις Αυστρία Nicole Οttl…

Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr