Προσχηματικά χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος τα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας του δημοψηφίσματος.

Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, ανέφερε πως τα επιχειρήματα αυτά δεν αφορούν τη συνταγματικότητα αλλά προβλήθηκαν για να συσκοτιστεί η ουσία του δημοψηφίσματος.

«Κανείς δεν έχει ποτέ αμφισβητήσει πως ζήτημα της οικονομίας είναι εθνικό ζήτημα», ανέφερε σχετικά με την ουσία του ερωτήματος του δημοψηφίσματος, τονίζοντας πως το ζήτημα του χρέους συναρτάται αναπόσπαστα με τις προοπτικές τις ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και συνιστά το μείζον εθνικό θέμα των ημερών.

Αναφορικά με τις προθεσμίες τόνισε πως δεν περιλαμβάνονται στο Σύνταγμα αλλά τον σχετικό νόμο και πως η κυβέρνηση θα φροντίσει να τηρηθούν ώστε να διοργανωθεί η διαδικασία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρόσθεσε δε πως τα πρακτικά θέματα που αφορούν το υπουργείο Εσωτερικών θα λυθούν με τον καλύτερο τρόπο

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως η κυβέρνηση θέλει να έχει πρωτογενή πολιτική απόφαση που αφενός να επιβεβαιώσει πως ο λαός λέει όχι στην υποταγή και αφετέρου να απαντά στο ζήτημα της ταυτότητας της Ευρώπης. «Θέλουμε το δημοψήφισμα ακριβώς επειδή θέλουμε δημοκρατία στην Ευρώπη, στις αρχές της χτίστηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Η δημοκρατία να δίνει τον τόνο στην οικονομία και όχι οι αγορές στην πολιτική», πρόσθεσε και χαρακτήρισε εξόχως παραπλανητικό το δίλημμα ευρώ ή όχι, παραμονή στην Ευρώπη ή όχι.

Θέλουμε παραμονή στην κοινωνική Ευρώπη, την Ευρώπη της δημοκρατίας, συνέχισε, επισημαίνοντας: το δημοψήφισμα δεν είναι μόνο υπηρεσία στον ελληνικό λαό, η Ελλάδα είναι ο καθρέφτης του μέλλοντος της Ευρώπης.

«Δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας, προσχηματικά και με συμπεριφορά που δείχνει αλλεργία απέναντι στη δημοκρατική αρχή προβλήθηκαν τα επιχειρήματα», κατέληξε.