Θα ξεκινήσουμε με ποδόσφαιρο και όσα γίνονται τις τελευταίες ημέρες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από συζήτηση με τους στενούς του συνεργάτες είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν και συμφώνησαν να συναντηθούν την Τετάρτη 16 Αυγούστου στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουν όσα συμβαίνουν στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Τι στάση θα κρατήσουν οι πρόεδροι;

Μετά τη συνάντησή τους, στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του πρόεδρου της UEFA και αρμόδιων υπουργών. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην σύσκεψη έχουν προσκληθεί οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης και ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης. Και το ερώτημα είναι ποιοι θα πάνε. Η κυβέρνηση πάντως έμαθα δίνει μεγάλη σημασία επικοινωνιακά να υπάρξει ένα μήνυμα κατά της βίας. Και αυτό διότι εκείνη την ημέρα γίνεται στο Στάδιο Καραϊσκάκη ο τελικός του Σούπερ Καπ μεταξύ της Μάντσεστερ Σίτι, κατόχου του Champions League, και της Σεβίλλης, κατόχου του Europa League. Όπως έμαθα στον τελικό για τον οποίο υπάρχει αγωνία να κυλήσουν όλα ομαλά, διότι θα έρθουν χιλιάδες κυρίως Άγγλοι οπαδοί και Ισπανοί, θα παραβρεθεί και ο ΚυρΙάκος Μητσοτάκης.

Συνέχεια από τη Θράκη

Στο χωριό Κέχρο της Ροδόπης διεξάγεται κάθε χρόνο ένα πανηγύρι με παλαιστικούς αγώνες, στα πλαίσια ενός εθίμου με παράδοση αρκετών αιώνων πριν. Το παράδοξο αυτής της εκδήλωσης είναι ότι το τιμώμενο πρόσωπο είναι ο τούρκος πρόξενος και τελετάρχης ο ψευδομουφτής, ενώ προσκεκλημένοι παλαιστές ήταν μόνο από Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία. Στην εκδήλωση έγιναν πολλά. Φέτος, λοιπόν, οι διοργανωτές πριν την εκδήλωση επισκέφθηκαν το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Αχμέτ Ιλχάν και απαίτησαν από αυτόν να μην προσέλθει για να μη χαλάσει την εκδήλωση. Όταν ο βουλευτής πήγε τελικά στην εκδήλωση, ο Τούρκος υποπρόξενος απαίτησε να φύγει ο βουλευτής ως ανεπιθύμητος. Ο βουλευτής τελικά αποχώρησε αφού χαιρέτησε τον κόσμο. Στην εκδήλωση προσήλθε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Οζγκιούρ Φερχάτ, τον οποίο, μόνο αυτόν προσφώνησε τόσο ο τελετάρχης όσο και ο ψευδομουφτής, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να χαιρετήσει τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Στη εκδήλωση παρίστατο και ο Αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Τσαλικίδης, με άλλους μουσουλμάνους Αντιπεριφερειάρχες, στον οποίο δε δόθηκε ο λόγος για χαιρετισμό, ενώ όλοι χαιρέτησαν τον ψευδομουφτή ως επίσημο. Το αξιοσημείωτο είναι ότι στο συγκεκριμένο διαμέρισμα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έλαβε το 56% των ψήφων των κατοίκων της περιοχής. Περιστατικά που προβληματίζουν.

Μήνυμα αιχμή Βαρθολομαίου

Μόνο απαρατήρητες δεν πέρασαν από το Μέγαρο Μαξίμου οι «αιχμές» που άφησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την εφαρμογή της συνθήκης της Λωζάνης, φέρνοντας ως παράδειγμα την κλειστή Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αλλά και τον αποδεκατισμό του πληθυσμού της Ίμβρου και της Τενέδου.

Η Χούκλη πρόεδρος

Προς το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή οδεύει η γνωστή δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες. Έτσι η ΕΡΤ θα αποκτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της γυναίκα πρόεδρο την Μ. Χούκλη που από το 2019 ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου στενή συνεργάτης του υπουργού Επικράτειας Άκη Σκέρτσου.

Το φιλέτο του ΤΑΙΠΕΔ στη Σάνη Χαλκιδικής

Σε διαδικασία διαγωνισμού βγάζει όπως μαθαίνω το ΤΑΙΠΕΔ, ένα ακίνητο-φιλέτο στη Σάνη της Χαλκιδικής. Πρόκειται για ένα ακίνητο που θα έχει τουριστικό ενδιαφέρον για την αξιοποίησή του καθώς η συνολική του έκταση ξεπερνάει τα 277 στρέμματα γης. Από αυτά, τα 215 στρέμματα έχουν χαρακτηριστεί ως Περιοχή Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης για ανάπτυξη δραστηριοτήτων τουρισμού και αναψυχής. Τα υπόλοιπα 62 στρέμματα έχουν χαρακτηριστεί ως Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας. Από τα 277 στρέμματα για ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων τα 75 στρέμματα αποτελούν οριοθετημένο αρχαιολογικό χώρο, ενώ από τα 62 στρέμματα Γεωργικής Γης, τα 29 στρέμματα είναι επίσης εντοπισμένος αρχαιολογικός χώρος. Οι ενδιαφερόμενοι που αναμένεται ότι θα είναι αρκετοί, θα έχουν δυνατότητα να υποβάλουν προσφορές έως και τις 8 Νοεμβρίου. Σας θυμίζω ότι μία από τις πιο εμβληματικές τουριστικής μονάδες αυτή του ομίλου Sani/Ikos, βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Το ναυτιλιακό ρεκόρ του εφοπλιστή του Dragon’s Den

Ο sui generis κριτής του γνωστού τηλε-ριάλιτι επιχειρηματικότητας του ANT1, Dragon’s Den, Χάρης Βαφειάς, δε μένει μόνο στο «φαίνεσθαι» του τηλεοπτικού γυαλιού αλλά και στο «είναι». Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύουν οι οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας συμφερόντων του Imperial Petroleum, που είναι εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Κάτι που αποτυπώνεται στα κέρδη που έφερε η εταιρεία στο πρώτο εξάμηνο του 2023, καθώς έφτασαν σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας τα 52,55 εκατομμύρια ευρώ από μόλις 304 χιλιάδες ευρώ που ήταν το 2022. Η εταιρεία διαθέτει στόλο αξίας περί τα 225 εκατομμύρια δολάρια, μηδενικό χρέος και ρευστότητα που ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Έρχονται «κόκκινοι» ισολογισμοί για σούπερ μάρκετ

«Μην απορήσεις», μου έλεγε γνώστης της αγοράς των σούπερ μάρκετ. Και συνέχισε: «είναι αρκετά πιθανό να δεις αλυσίδες ακόμα και μεγάλες, να παρουσιάζουν ζημιογόνα αποτελέσματα στο τέλος του 2023 και να έχουν “κόκκινους” ισολογισμούς». Εξηγώντας το σκεπτικό του, το ίδιο πρόσωπο συνέχισε λέγοντάς μου ότι πολλές αλυσίδες «επιδοτούν» με προσφορές τις τιμές στα προϊόντα, οι οποίες έχουν πάρει την ανιούσα λόγω της κατάστασης που επικρατεί την τελευταία διετία. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται η κερδοφορία που τυχόν είχαν χωρίς να αποκλείεται να δούμε μετά από αρκετά χρόνια σε κάποιους από τους παίκτες της αγοράς, αρνητικά αποτελέσματα στις κάτω γραμμές των οικονομικών τους καταστάσεων. Διότι μπορεί να φαίνεται ότι αυξάνουν το τζίρο, αλλά είναι κάτι που οφείλεται στον πληθωρισμό της περιόδου, με τα τρόφιμα να έχουν τον υψηλότερο πληθωρισμό στο 12,4% τον Ιούλιο και να παραμένουν ιδιαίτερα ψηλά. Από την άλλη, τα σούπερ μάρκετ χάνουν σε όγκους κατανάλωσης προϊόντων, κάτι που δεν φαίνεται να ευχαριστεί ιδιαίτερα τα επιτελεία τους. Άλλωστε τα κέρδη πιέζονται να μετατραπούν σε ζημίες λόγω του ενεργειακού κόστους, του αυξημένου κόστους αγοράς των προϊόντων από τη βιομηχανία αλλά και λόγω της αύξησης της μισθολογικής δαπάνης.

Η νομιμοποίηση αυθαιρέτων καθυστερεί τη Στοά Αρσακείου

Παρά το γεγονός ότι η οικοδομική άδεια για την έναρξη των εργασιών ανακατασκευής και δημιουργίας food hall στο οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται η Στοά Αρσακείου -το Αρσάκειο Μέγαρο αποτελεί διατηρητέο ακίνητο- έχει εκδοθεί από τις αρχές της περασμένης άνοιξης, προς το παρόν επικρατεί στασιμότητα. Το έργο που έχει περάσει από πολλά διαφορετικά στάδια τα τελευταία χρόνια έχει καθυστερήσει σημαντικά και δοκιμάζει διαρκώς την υπομονή των μετόχων της Legendary Food, της εταιρείας που είναι επενδυτής και πρόκειται να δημιουργήσει το πρώτο food hall στα πρότυπα αντίστοιχων του εξωτερικού στο κέντρο της Αθήνας. Νέες καθυστερήσεις έφεραν οι μεταγενέστερες της άδειας διαδικασίες, που απαιτούσαν την νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών με σειρά πράξεων και εγκρίσεων που έπρεπε να ληφθούν. Εάν λοιπόν όλα εξελιχθούν κατ’ ευχήν, οι εργασίες θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο. Πρόκειται για ένα έργο που θα αλλάξει σημαντικά την όψη του κέντρου της Αθήνας σε συνδυασμό με το ξενοδοχείο που ετοιμάζει ακριβώς απέναντι στο διατηρητέο του κινηματογράφου Ideal, ο όμιλος Μήτση.

Και τα funds στο χορό για τον Κωτσόβολο

Μέχρι τώρα αυτό που κυρίως ξέραμε ήταν το ενδιαφέρον από Quest, Πλαίσιο και ΔΕΗ για τον Κωτσόβολο. Όμως από το χορό της διεκδίκησης της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη δεν λείπουν και άλλοι «συνήθεις ύποπτοι». Ο λόγος για τα μεγάλα funds όπως η CVC Capital Partners (Vivartia, Δωδώνη, Hellenic Healthcare Group, Skroutz) και τη Fairfax του Πρεμ Γουάτσα (Eurobank, Μυτιληναίος, Praktiker), ενώ εσχάτως ακούγεται αρκετά έντονα και η BC Partners (Nova, ΙΕΚ Ακμή, Pet City). Το παιχνίδι αναμένεται να παιχτεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ισχυρό ανταγωνισμό ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους το επόμενο διάστημα.

Καλές βουτιές

Επιστροφή Δευτέρα 28 Αυγούστου! Η στήλη από σήμερα σας αποχαιρετά για δυο εβδομάδες. Θα γεμίσει μπαταρίες, θα κάνει βουτιές αλλά θα έχει μονίμως τα αυτιά της ανοιχτά. Καλή ξεκούραση σε όλους!