Φωτιές άναψε στο ΣΥΡΙΖΑ μια ανάρτηση του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων Κώστα Ζαχαριάδη. Ο νεαρός πολιτικός, πήγε στο ματς των προκριματικών του Champions League στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας μεταξύ Παναθηναϊκού και Μαρσέιγ. Τι έκανε; Εν μέσω του κλίματος πένθους για την δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ και ενώ η χώρα συγκλονίζεται από τις αποκαλύψεις για την εισβολή των Κροατών οπαδών, ο Κ. Ζαχαριάδης έγραψε στο διαδίκτυο: «Ένα χαλαρό καλοκαιρινό απόγευμα με ευρωπαϊκό αγώνα στο Απόστολος Νικολαΐδης. Παναθηναϊκός – Μαρσέιγ 1-0. Ωραίο παιχνίδι δίκαιο αποτέλεσμα. Με τον καλό φίλο και δημοτικό σύμβουλο Κώστα Αλεξίου». Τι άκουσε; Δε λέγεται. Το πιο ήπιο: Το τελευταίο διάστημα δε φημίζεται για τα πολλά χαλαρά καλοκαιρινά απογεύματα του. Το χθεσινό σίγουρα δεν ήταν ένα από αυτά. Αναγκάστηκε να το μαζέψει με νέο μήνυμα αλλά ό,τι έγινε, έγινε.

Ο πολυσυλλεκτικός Δούκας

Από την άλλη πλευρά ο συνδυασμός «Αθήνα ΤΩΡΑ» με επικεφαλής τον Χάρη Δούκα ανακοίνωσε χθες τα πρώτα 50 ονόματα που θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιό του. Στους υποψήφιους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους του συνδυασμού συγκαταλέγονται εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη της δημοτικής παράταξης ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ του Παύλου Γερουλάνου. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται εκπρόσωποι κομμάτων και κινήσεων που υποστηρίζουν το συνδυασμό «Αθήνα ΤΩΡΑ» όπως: Βολτ Ελλάδος, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, Δημοτική Κίνηση Πράσινη Αθήνα, Κόμμα Πειρατών Ελλάδος.

Πρωτοβουλία Μπακογιάννη

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τη Δευτέρα θα είναι στην Χειμάρρα και θα μιλήσει στην συγκέντρωση συμπαράστασης στον παράνομα κρατούμενο Δήμαρχο Χειμαρρας, Φρέντυ Μπελέρη. Αξιέπαινη η ορθότατη πρωτοβουλία του.

Κωμικοτραγικά πράγματα, για ένα σοβαρό θέμα, στη Θήβα

Στη Θήβα βρέθηκε ο Απόστολος Γκλέτσος υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με το ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί γίνονταν κινητοποίηση μεγάλη κατά του πλειστηριασμού σπιτιού, πρώτης κατοικίας, μιας λαικής οικογένειας. Ο Απόστολος Γκλέτσος πήρε το μικρόφωνο και ουσιαστικά κατήγγειλε το σχετικό νόμο, μόνο που αυτόν τον ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απίστευτη η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης

Σας έγραφα χθες για το τι συμβαίνει στο ΣΥΡΙΖΑ Κομοτηνής και σήμερα έχω συνέχεια αφού δέχτηκα πολλά μηνύματα. Δύο ομάδες που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Δύο κόμματα σε ένα κόμμα. Απ’ τη μια η ομάδα της συντονίστριας της Νομαρχιακής Επιτροπής του νομού κι απ’ την άλλη η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Γύρω απ’ τη «συντονίστρια» οι γνωστές τάσεις, 53, Ομπρέλα, ΡΕΝΕ, 6+6,… οι υποστηρικτές του Οζγκιούρ Φερχάτ και στην άλλη ομάδα ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ, οι ένθερμοι υποστηρικτές του Αλέξη Τσίπρα. Ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο στρατόπεδα δεν υπάρχει κανενός είδους επικοινωνία. Εννοείται πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η διάσπαση αναπόφευκτη.

Το ανάλαφρο μήνυμα Βουλγαράκη

Πάμε σε κάτι πιο ανάλαφρο που όμως παρά το χιούμορ δείχνει και την δυσκολία των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών αλλά και των συμβούλων στον προεκλογικό τους αγώνα. Έγραψε στο Facebook ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης που είναι υποψήφιος με τον Κώστα Μπακογιάννη στο Δήμο Αθηναίων. «Όπως γνωρίζετε στις 8 Οκτωβρίου διεξάγονται οι Δημοτικές εκλογές. Επειδή όλοι σχεδόν “την έχουν κάνει” με ελαφρά πηδηματάκια για τα χωριά τους η αλλού και μένουν λίγες βδομάδας για προεκλογικό αγώνα, κάντε κανένα τηλέφωνο στους φίλους σας να πάει η “Αθήνα Ψηλά” και να εκλέγουμε και ‘μείς δημοτικοί σύμβουλοι μην μας σηκωθεί η πίεση και έχουμε άλλα…».

Περί ιδιωτικών ΑΕΙ

«Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα η οποία δεν έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πρόκειται για τον απόλυτο παραλογισμό και για μια εμμονή της Αριστεράς η οποία δεν έχει πλέον κανένα έρεισμα» έλεγε χθες ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Αυθόρμητα ρώτησα κυβερνητικό παράγοντα εάν έρχεται σχετική νομοθετική πρωτοβουλία με δεδομένο ότι πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα. Τι έμαθα; Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη το θεσμικό πλαίσιο για την ενεργοποίηση διακρατικών συμφωνιών όπου θα επιτρέψουν τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Τι ταμείο έκαναν τα καταστήματα Attica στο εξάμηνο

Κι ενώ επίκειται η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά της Attica Department Stores από τον όμιλο Ideal, η εταιρεία που διαχειρίζεται τα γνωστά πολυκαταστήματα και το εμπορικό κέντρο Cosmos στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζει να γεμίζει με ικανοποίηση και κέρδη τους μετόχους της. Στην πράξη, αυτό που πέτυχε η Attica στο πρώτο μισό του 2023 ήταν η αύξηση των εσόδων κατά 17% στα 92,0 εκατ. ευρώ και των καθαρών κερδών μετά από τους φόρους στα 3 εκατομμύρια ευρώ. Αποτελεί μάλιστα αυτή τη στιγμή το πιο ισχυρό χαρτί για την Ideal, καθώς από τα περίπου 370 εκατομμύρια που θα είναι ο τζίρος της το 2023, τα 200 και πλέον εκατομμύρια θα προέρχονται από τα Attica. Εάν τώρα «σπάσει» κανείς τις πωλήσεις των Attica, οι άντρες είναι αυτοί που φέρνουν τα μεγαλύτερα έσοδα στα ταμεία της, με το 25% να προέρχεται από τα ανδρικά είδη, ενώ οι γυναίκες το 19% και τα προϊόντα ομορφιάς και καλλυντικά το 24%. Οι πωλήσεις που κάνει ανά τετραγωνικό μέτρο διαθέσιμου χώρου πώλησης – συνολικά 69.000 τ.μ. έχει στη διάθεσή της – είναι 3.000 ευρώ όπως αυτό αποτυπώθηκε στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Πρωτιά Αγγελικούση στην Κίνα

Η Pavilion Energy και η CNOOC Gas and Power Group έφεραν εις πέρας την εναρκτήρια επιχείρηση ανεφοδιασμού LNG Ship-to-Ship (από πλοίο σε πλοίο) στο Maran Dione, το νεόδμητο και πολύ μεγάλο πλοίο μεταφοράς διπλού καυσίμου (DF) της Maran Tankers Management στην Κίνα. Η MTM, ο ναυτιλιακός βραχίονας πετρελαιοφόρων του Ομίλου Αγγελικούση, απέκτησε πρόσφατα το συγκεκριμένο πλοίο ως το τέταρτο και νεότερο πλοίο αυτού του τύπου στον στόλο του. H συγκεκριμένη εξέλιξη αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική ναυτιλία καθότι αποτέλεσε τον πρώτο ανεφοδιασμό καυσίμου LNG σε κινέζικο λιμάνι και την πρώτη προμήθεια LNG από πλοίο σε πλοίο (STS) στην Κίνα, σηματοδοτώντας ένα ορόσημο για τη χώρα. Η επιτυχία αυτής της επιχείρησης ανοίγει δυνητικά – και σύμφωνα με τους ανθρώπους της διεθνούς ναυτιλίας – τις πόρτες για περισσότερα πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου και δεξαμενοπλοίων για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων ανεφοδιασμού LNG στα κινεζικά λιμάνια.

Προς πώληση το σπίτι των 18 εκατομμυρίων ευρώ στη Σκιάθο

Με τιμή πώλησης στα 18 εκατομμύρια ευρώ, τρέχει την σχετική διαδικασία συγκέντρωσης ενδιαφέροντος ο βραχίονας real estate του διεθνούς οίκου, Sotheby’s στη Σκιάθο. Το συγκεκριμένο ακίνητο, είναι από τα ακριβότερα προς πώληση ακίνητα – εξοχικές κατοικίες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, διαθέτει 11 υπνοδωμάτια και 9 μπάνια για τους ενοίκους του, πισίνα και η συνολική δομημένου του επιφάνεια είναι 22.431 τετραγωνικά μέτρα. Το υψηλής αξίας ακίνητο που πουλάει η Sotheby’s Realty, έχει την ονομασία Mediterannean Treasure(Μεσογειακός Θησαυρός), κάτι που δικαιολογείται τόσο από την τιμή του όσο και από τις υποδομές που διαθέτει.

Πώς χάθηκε το στοίχημα της μπύρας στο μισό 2023

Οι αυξήσεις τιμών από τη μία αλλά και οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες σε αρκετές χώρες ιδίως κατά την περίοδο του Ιουνίου αλλά και του Μαΐου που προηγήθηκαν, ήταν η αιτία που πολλές από τις μεγαλύτερες ζυθοποιίες στον κόσμο όπως η Heineken, η ABIn Bev (Corona, Budweiser) αλλά και μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου, έχασαν ποσότητες από τις πωλήσεις τους. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν και συναφείς κλάδοι όπως αυτός της συσκευασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι εταιρείες του ομίλου Ideal που παράγουν καπάκια, τόσο η Αστήρ Βυτόγιαννης όσο και η Coleus Packaging, έχασαν τόσο σε τζίρο όσο και σε όγκο πωλήσεων στο ίδιο διάστημα, καθώς μειώθηκε ο αριθμός των μπουκαλιών που έκαναν παραγωγή οι ζυθοποιίες και κατ’ επέκταση χρειάστηκαν καπάκια. Οι δύο αυτές εταιρείες συμφερόντων του ελληνικού ομίλου συμμετοχών παρουσίασαν μείωση κατά 10% σε όγκο πωλήσεων από 7 δισεκατομμύρια καπάκια στο πρώτο εξάμηνο του 2022 σε 6,3 δισεκατομμύρια καπάκια φέτος. Αλλά και ο τζίρος τους συρρικνώθηκε από τα 45,1 εκατομμύρια ευρώ στα 41,7 εκατομμύρια ευρώ στο εξάμηνο του 2023.

Τουριστική απόβαση από το Ντουμπάι στην Αθήνα

Απόβαση στη χώρα μας κάνει όπως μαθαίνω η Tez Tour, ο tour operator και ένας από τους σημαντικούς παίκτες του κλάδου διεθνώς, ο οποίος έκανε τη δική του εταιρεία στην Ελλάδα. Ενδιαφέρον όμως έχει το γεγονός ότι πρόεδρος της εταιρείας είναι ο Δημήτρης Χαριτίδης, ένα από τα πιο γνωστά και αναγνωρισμένα στελέχη στον ελληνικό τουρισμό με θητεία στον όμιλο εταιρειών Καρατζή. Η σχέση του με την Tez Tour δεν είναι καινούργια καθώς ο ίδιος έχει διατελέσει πρόεδρος των γραφείων της DMC, η οποία ανήκει στον όμιλο Tez Tour. H νεοσύστατη εταιρεία στην Ελλάδα έχει την ονομασία Amara World Ξενοδοχειακή με αντικείμενο μεταξύ άλλων την ανέγερση και εκμετάλλευση ξενοδοχείων.