Το έμαθα, το καταθέτω και δεν δέχομαι καμία αμφισβήτηση επ’ αυτού. Ο πρωθυπουργός έγινε έξαλλος με όσα έγιναν στη Νέα Φιλαδέλφεια με τη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ, του Μιχάλη Κατσούρη. Και όχι μόνο για όσα έγιναν πέριξ του γηπέδου, αλλά και για όσα προηγήθηκαν που έδωσε εικόνα μπάχαλου στο λεγόμενο επιτελικό Κράτος. Την είδηση του θανάτου του οπαδού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την έμαθε ξημερώματα της Τρίτης και ενώ βρίσκεται στα Χανιά. Αμέσως άνοιξε ένας κύκλος επαφών και σήμανε συναγερμός στο πρωθυπουργικό επιτελείο για να γίνει η μέγιστη δυνατή και καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η παραδοχή Οικονόμου

Από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου μίλησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου που ήταν σε διακοπές και αξιολόγησαν την κατάσταση. Ήταν πολύ νωρίς όμως για εξαγωγή συμπερασμάτων. Όμως μετά τις αποκαλύψεις ότι η Ελληνική Αστυνομία είχε ειδοποιηθεί για την έλευση των Κροατών οπαδών και τις διασυνδέσεις τους στην Αθήνα και ανενόχλητο το κομβόι έφθασε στην πρωτεύουσα από τα σύνορα άλλαξε το σχεδιασμό. Άμεσα δόθηκε εντολή και καρατομήθηκαν διάφοροι ανώτεροι αξιωματικοί σε πόστα που είχαν σχέση με την διέλευση των οπαδών, ενώ ο Γ. Οικονόμου παραδέχθηκε τις αστοχίες και τα λάθη. Σε διαφορετική περίπτωση, πάντως, ο Γιάννης Οικονόμου θα είχε απομακρυνθεί έλεγε έμπειρος πρώην υπουργός χθες και σημείωσε ότι η απομάκρυνση προ ολίγων ημερών του Νότη Μηταράκη από το ίδιο υπουργείο τον έσωσε. Θα αναλάμβανε το βάρος και της πολιτικής ευθύνης που τώρα κάπου αιωρείται.

Αγωνία

Η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου και ευρύτερα στον πρωθυπουργικό κύκλο ήταν μεγάλη καθώς υπάρχει και ο σημερινός αγώνας του Παναθηναϊκού με την Μαρσέιγ για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ για να μην υπάρξει ένταση και επεισόδια. Η μεγαλύτερη αγωνία όμως είναι και για την προσεχή Τετάρτη που είναι ο μεγάλος τελικός του Σούπερ Καπ μεταξύ της κατόχου του Τσάμπιονς Λιγκ, Μάνστεστερ Σίτι και της κατόχου του ΟΥΕΦΑ, Σεβίλλη. Δεν ήταν τυχαία και η παρέμβαση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, που μίλησε με αρμόδιους παράγοντες της UEFA, καθώς δίνεται μεγάλη σημασία να κυλήσουν όλα ομαλά την προσεχή Τετάρτη.

Το κρίσιμο υπουργικό

Αυτό που εισέπραξα χθες από τρεις υπουργούς που μίλησα είναι ότι θα σφίξουν τα λουριά στην κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δε θα κάτσει στο γεγονός πως η αντιπολίτευση είναι ανύπαρκτη καθώς συνεχίζει να ψάχνεται. Επ’ αυτού ρώτησα στο Μέγαρο Μαξίμου και κατάλαβα από τα όσα μου είπαν πως μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα γίνει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι πάντες κρίνονται από τα έργα και τα αποτελέσματα που φέρνουν, είναι το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Τοξικότητα στο ΣΥΡΙΖΑ

Και ενώ στην κυβέρνηση έχουν να λύσουν σοβαρά ζητήματα, στο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί η τοξικότητα τις τελευταίες ημέρες και είδα πολλές βρώμικες επιθέσεις στην Έφη Αχτσιόγλου που έχει και σημαντικό προβάδισμα στην κούρσα διαδοχής. Επιθέσεις που μου προξένησαν αλγεινή εντύπωση καθώς προέρχονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει σχέση εάν είναι χαμηλόβαθμα ή μεσαία.

Η κίνηση Ευκλείδη

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προς τιμήν του βγήκε και την υπερασπίστηκε λέγοντας ότι δεν είναι πρώτη φορά που η Έφη Αχτσιόγλου αποτελεί στόχο έμφυλης επίθεσης. «Δεν «καταπίνεται» μια νέα, μορφωμένη, έξυπνη και ικανή γυναίκα να παίζει σημαντικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα» είπε και συμπλήρωσε και έγινε όπως έμαθα δέκτης πολλών θετικών μηνυμάτων: «Η Έφη έχει την απόλυτη στήριξη και αλληλεγγύη μου, όπως και όλες οι συντρόφισσες που πήραν την πρωτοβουλία υποστήριξής της».

Ο Τεμπονέρας για γραμματέας;

Πριν λίγο καιρό ο Διονύσης Τεμπονέρας είπε ότι «χρειάζεται σοκ ηγεσίας» και πολλοί διερωτήθηκαν τι σήμαινε η φράση του γνωστού εργατολόγου και μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Ρώτησα και έμαθα ότι από τη στιγμή που απερρίφθη η πρότασή του, η οποία υποστηρίζεται από πολλούς, δηλαδή να γίνει η εκλογή ηγεσίας μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και αφού προηγηθεί και συνέδριο, και έκανε πίσω και δεν θα είναι υποψήφιος αρχηγός, ξαναζεσταίνεται από ένα κύκλο ένα άλλο σενάριο. Να είναι στη θέση του γραμματέα που θα πρέπει να έχει ισχυρό ρόλο την επόμενη μέρα. Πριν λίγες μέρες συνυπέγραψε ένα πολιτικό κείμενο μαζί με τους πασοκογενείς Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα και τους Χρήστο Λαμπρίδη και Γιάννη Μπουλέκο. Σε αυτό το κείμενο αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται μια «πολιτική, ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική αναγέννηση» και τονίζουν πως χρειάζεται ισχυρή νομιμοποιητική βάση και εντολή, που θα δοθεί από ένα Συνέδριο, που θα καθορίσει τις πολιτικές, που θα κληθούν να υπηρετήσουν τα πρόσωπα. Ποια ήταν η φράση κλειδί στο κείμενο που πυροδότησε τα σενάρια: Προϋπόθεση για να λειτουργήσει το κόμμα συντεταγμένα και αποτελεσματικά είναι η ύπαρξη ισχυρών οργάνων, που θα έχουν την αποκλειστική ευθύνη της εφαρμογής των καταστατικών επιταγών.

Η ΦΑΓΕ έκανε νέες αυξήσεις 13% και αύξησε τα κέρδη της

Νέες αυξήσεις στα προϊόντα της έκανε η γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ, προκειμένου να διατηρήσει και όπως αποδείχτηκε, να αυξήσει σημαντικά τα κέρδη της, εν μέσω έντονα πληθωριστικής περιόδου. Στο πρώτο φετινό εξάμηνο ο τζίρος της έφτασε τα 309,6 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος κατά 10,6% σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2022. Ωστόσο για να το πετύχει αυτό έκανε αύξηση της μέσης καθαρής τιμής πώλησης των προϊόντων της σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται κατά 13%. Για τη γνωστή γαλακτοβιομηχανία το μεικτό της κέρδος στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ενισχύθηκε κατά 72,7%, και ως ποσοστό επί των πωλήσεων στο 46,4%, από 29,7%. Αυτή η αύξηση του κέρδους αποτελεί και απόρροια της μείωσης των τιμών του γάλακτος που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ σε ποσοστό 38,4% και 21,5%, αντίστοιχα. Παρά το γεγονός ότι η οικογένεια Φιλίππου διατηρεί και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες όπως είναι τα κοτόπουλα Μιμίκου, η εταιρεία ζύμης Κανάκι και η εταιρεία συσκευασίας ΒΙΣ, που είναι εισηγμένη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η ΦΑΓΕ φαίνεται ότι αποτελεί τη φωτεινή εξαίρεση, καθώς αποτελεί μία διαρκώς κερδοφόρα και αναπτυσσόμενη εταιρεία. Να σας θυμίσω ότι η ΦΑΓΕ διατηρεί εργοστάσιο στην Αμερική, ετοιμάζει νέο εργοστάσιο στην Ολλανδία και φυσικά διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα. Το κύριο προϊόν της είναι το γιαούρτι, το οποίο ειδικά επί αμερικανικού εδάφους αλλά όχι μόνο εκεί, χτυπάει «κόκκινο» σε πωλήσεις, καθώς έρχεται να ανταποκριθεί στο πρότυπο της υγιεινής διατροφής που μπαίνει σταδιακά στη ζωή πολλών καταναλωτών.

Ο Τόνι Μπλερ ίδρυσε εταιρεία στην Ελλάδα

Στη σύσταση εταιρείας με την ονομασία TBI, από τα αρχικά Tony Blair Insitute, προχώρησε ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός. Το Tony Blair Institute έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, καθώς αναλαμβάνει να υποστηρίξει ηγέτες στη στρατηγική, την πολιτική και τις υπηρεσίες, ξεκλειδώνοντας τη δύναμη της τεχνολογίας και στους τρεις αυτούς τομείς. Στους σκοπούς της νεοσύστατης εταιρείας είναι να αγορά αγοράζει, μισθώνει ή με άλλο τρόπο να αποκτά και διαχειρίζεται οποιαδήποτε ακίνητη ή προσωπική περιουσία και οποιαδήποτε δικαιώματα ή προνομία οποιουδήποτε είδους επί ή σε σχέση με οποιαδήποτε ακίνητη ή προσωπική περιουσία και να βελτιώνει, διαχειρίζεται, αναπτύσσει, κατασκευάζει, επισκευάζει, πωλεί, μισθώνει, υποθηκεύει, επιβαρύνει, παραδίδει ή διαθέτει ή με άλλο τρόπο διαχειρίζεται το σύνολο ή μέρος τέτοιας περιουσίας. Στους σκοπούς της εταιρείας είναι επίσης σαν δανείζεται και να συγκεντρώνει χρήματα και να διασφαλίζει την αποπληρωμή οποιουδήποτε χρηματικού ποσού συγκεντρώνει ή οφείλει με υποθήκη, εμπράγματη επιβάρυνση, εμπράγματο δικαίωμα ή άλλη ασφάλεια επί της περιουσίας ή και των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Επίσης έχει την δυνατότητα να επενδύει και διαχειρίζεται τα κεφάλαια της Εταιρίας που δεν απαιτούνται άμεσα για τις εργασίες της σε ή επί τέτοιων επενδύσεων, τίτλων ή περιουσιακών στοιχείων που κρίνει σκόπιμο. Επικεφαλής της εταιρείας στην Ελλάδα είναι η διευθύνουσα σύμβουλος του Tony Blair Insitute, το οποίο διατηρεί δραστηριότητα και σε άλλες χώρες, Κάθριν Ρίμερ.

Νέο κτίριο δώδεκα ορόφων στο Ελληνικό

Στα σκαριά μαθαίνω ότι βρίσκεται ένα νέο κτίριο δώδεκα ορόφων με κατοικίες, το οποίο θα χτιστεί στο Ελληνικό. Πρόκειται για μία ανάπτυξη, η οποία θα φιλοξενήσει αρκετές νέες κατοικίες στο πλαίσιο της ευρύτερης οικιστικής ζώνης που θα δημιουργηθεί εντός της επένδυσης. Οι τιμές των ακινήτων θα αγγίζουν περίπου τα 9.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Το σχεδιασμό του έχει αναλάβει το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο, Bjarke Ingels Group. Το συγκεκριμένο κτίριο δεν έχει ακόμη αδειοδοτηθεί προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή του. Θα πρόκειται για το δεύτερο κτίριο – σημείο αναφοράς εντός της μεγάλης επένδυσης στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, μετά τον πύργο Riviera Tower, οι δύο πρώτοι όροφοι του οποίου θα είναι πλέον εμφανείς για τους περαστικούς έως το τέλος της φετινής χρονιάς.

Γιατί ο Έλληνας κόβει ή υποκαθιστά το ελαιόλαδο

Σημείο των καιρών ή και όχι, αποτελεί η μείωση της κατανάλωσης ελαιολάδου από τους Έλληνες. Ή η υποκατάστασή του με κατώτερης ποιότητας προϊόντα που μπαίνουν στο τραπέζι του. Αυτό μου έλεγε γνώστης της συγκεκριμένης αγοράς πριν από λίγες ώρες. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το γεγονός ότι το δημοφιλέστερο ίσως αγροτικό προϊόν της χώρα μας, έχει φτάσει να πωλείται ακόμα και 8,5 ευρώ το κιλό από τον αγρότη στον μεταπωλητή. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη για το έξτρα παρθένο, το υψηλής ποιότητας δηλαδή ελαιόλαδο. Γι’ αυτό και πολλοί καταφεύγουν σε προσμίξεις ελαιολάδου κατώτερης ποιότητας. Τα πράγματα όμως σε αυτή την περίπτωση δεν είναι τόσο απλά όσο δείχνουν. Την ίδια στιγμή το πρόβλημα σε παραγωγικές χώρες της Ευρώπης είναι αρκετά μεγάλο, όπως δηλαδή η Ισπανία κατά κύριο λόγο αλλά και η Ιταλία, όπου πέρσι ένα μεγάλο μέρος της σοδειάς καταστράφηκε λόγω της έντονης ξηρασίας. Αντιθέτως η Ελλάδα είχε ικανές ποσότητες στην τελευταία παραγωγή της, με αποτέλεσμα η ζήτηση από τις δύο αυτές χώρες να είναι ιδιαίτερα έντονη και να ανέβει η τιμή του προϊόντος. Και επειδή όλα στην αγορά είναι προσφορά και ζήτηση, όταν η ζήτηση αυξάνεται κατά πολύ, αυξάνεται και η τιμή. Με συνέπεια τη μείωση της κατανάλωσης για ένα πλέον ακριβό προϊόν.

Ελ Ντοράντο επενδύσεων η Ομόνοια

Όπως μου έλεγε άνθρωπος της αγοράς ακινήτων, η Ομόνοια εκτός από το νέο επενδυτικό Ελ Ντοράντο του κέντρου της Αθήνας, όπου μεγάλοι και πολυεθνικοί όμιλοι όπως η Marriott με το Moxy και η ισραηλινή, Brown Hotels, έχουν ήδη καταλύσει, θα είναι και το νέο «Σύνταγμα» τα επόμενα χρόνια. Πληροφορούμαι ότι αυτή την περίοδο ένα μεγάλο ακίνητο εμπορικής χρήσης που έχει επιφάνεια περισσότερα από 4.000 τετραγωνικά μέτρα, βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης μισθωτή με μακροχρόνιο χαρακτήρα. Μην σας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι σε λίγα – όχι πολλά χρόνια – από σήμερα, θα πίνετε τον καφέ σας στην Ομόνοια ή θα κάνετε τη βόλτα σας στα εμπορικά καταστήματα της Πανεπιστημίου και της Σταδίου. Η ανάπλαση Μπακογιάννη στην Πανεπιστημίου, μπορεί να έχει «ακούσει» πολλά λόγω της αναστάτωσης που έχει φέρει στους καθημερινούς ρυθμούς και στην αισθητική της πόλης με τα σκαμμένα πεζοδρόμια – εργοτάξια, όμως εκεί θα δημιουργηθεί ένας εμπορικός πόλος που θα συνδέει το Σύνταγμα με την Ομόνοια και αρκετά καταστήματα θα γεννηθούν κατά μήκος της τα επόμενα χρόνια. Λίγη υπομονή…