Newsroom

Για μια νέα φάση της πανδημίας έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας ενόψει Πάσχα. «Θεωρούμε ότι πλέον μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό. Τα μέτρα υπάρχουν χωρίς τη διαδικασία υποχρεωτικότητας», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «μετά από δύο χρόνια έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού με μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά χαμηλή νοσηρότητα σε έναν πληθυσμό που είναι εμβολιασμένος. Σε ποσοστό 75% όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό 85% όσον αφορά τους ενήλικες και πάνω από 90% όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους»,.

«Δεν πιστεύουμε στη λογική του zero covid, όπως στην Κίνα. Πιστεύουμε στις πολιτικές όπου ενισχύοντας το ΕΣΥ, μπαίνουμε σε μια διαδικασία που οι δείκτες μας επιτρέπουν ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορονοϊό», σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και αναλόγως θα μπορούμε να προσαρμοζόμαστε.

Η χώρας μας βρέθηκε σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σημείωσε ο υπουργός Υγείας, συνεχίζοντας ότι «η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας, βλέπουμε να μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ακόμα και οι σκληροί δείκτες – το βασικό στοιχείο είναι ο δείκτης της υπερβάλλουσας θνητότητας και η χώρα μας είχε χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ».

«Αυτό δεν μας κάνει να εφησυχάζουμε», υπογράμμισε για να συμπληρώσει ότι η κυβέρνηση είναι «σε πλήρη ετοιμότητα για ό,τι χρειαστεί…».

Θεοκλής Ζαούτης: Γιατί προχωράμε στην άρση των μέτρων για τον κορονοϊό

Τους λόγους που η κυβέρνηση αποφάσισε τη μερική αποκλιμάκωση των μέτρων από 1η Μαΐου εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Οι λόγοι

  • Τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφεται σημαντική αποκλιμάκωση στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων
  • Η αποκλιμάκωση στα κρούσματα συνδυάζεται αντίστοιχα με σημαντική μείωση στο συνολικό αριθμό απλών νοσηλειών, στον αριθμό διασωληνωμένων ασθενών, καθώς και στον αριθμό θανάτων
  • Λόγω των παραπάνω και της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης, ανέφερε ο κ. Ζαούτης, απουσία νέας παραλλαγής και λόγω των κλιματολογικών συνθηκών της θερινής περιόδου που δεν ευνοεί τη διασπορά του κορονοϊού, έχει αποφασιστεί η μερική αποκλιμάκωση των μέτρων.

Τι αλλάζει από 1η Μαΐου

Από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Αυγούστου δεν θα χρειάζεται πλέον η επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού, το γνωστό COVID pass. Το μέτρο ωστόσο, θα επανεξεταστεί από την 1η Σεπτεμβρίου.

Από την 1η Ιουνίου παύει να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. Εδώ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί και θα περιλαμβάνει τα μέτρα αναλυτικά θα επισημαίνεται ότι η χρήση μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική σε νοσοκομεία και όλες τις υγειονομικές δομές, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα σούπερ μάρκετ.

Από την 1η Μαΐου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα προκειμένου να μεταβούν στην εργασία τους. Αυτός, επί της ουσίας θα είναι και ο μόνος περιορισμός που μένει για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Από την 1η Μαΐου έως τις 30 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων και σε εστίαση και διασκέδαση, με πληρότητα 100% και αίρεται κάθε περιορισμός. Και αυτό το μέτρο πάντως, θα επανεξεταστεί από την 1η Σεπτεμβρίου.

Από τις 3 Μαΐου που ανοίγουν ξανά τα σχολεία, οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία χωρίς να χρειάζεται να κάνουν self test.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.