Λίγες ημέρες πριν τεθεί σε ισχύ η χαλάρωση των μέτρων αλλά και ενόψει Πάσχα, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ενημερώσει μεν για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας αλλά και να παρέχει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για το νέο εφιάλτη που έχει ανησυχήσει την Ευρώπη, τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά.

Τα μέτωπα είναι ακόμα πολλά και παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών η ανησυχία είναι μεγάλη και για την κατάσταση στην Σαγκάη. Ειδικά για τη Σαγκάη, ο ίδιος ο pρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, δήλωσε χθες ότι «Όλοι γνωρίζουμε ότι η Κίνα είναι μια πιο κλειστή κοινωνία απ’ ό,τι είμαστε εδώ. Αυτές οι πρωτόγνωρες εικόνες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην Σαγκάη έχουν ανησυχήσει και εμάς αλλά και την διεθνή κοινότητα».

Αλλάζει ο τρόπος καταγραφής κρουσμάτων και θανάτων;

Ελλάδα κορονοϊός

Δεν αποκλείεται σήμερα να ακούσουμε από τα χείλη των ειδικών ότι θα αλλάξει ο τρόπος καταγραφής κρουσμάτων και θανάτων. Παρόντες στην συνέντευξη Τύπου που θα γίνει στις 11:30 θα είναι ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ειδικά όσον αφορά στους θανάτους λόγω κορονοϊού και την καταγραφή τους, ενδεχομένως να αλλάξει η πρακτική που ακολουθείται στην χώρα μας από την αρχή της πανδημίας με βάση τον ορισμό του ΠΟΥ. Η πρακτική αυτή συνίσταται στο ότι από την στιγμή που κάποιος αποβιώσει και έχει κορονοϊό, λογίζεται ως θάνατος από covid.

Ήδη είναι πολλές οι χώρες που στην πορεία της πανδημίας άλλαξαν τον τρόπο αυτό καταγραφής των θανάτων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εδώ και κάποιες ημέρες στην ημερήσια αναφορά του ΕΟΔΥ αναφέρονται χωριστά και οι επαναλοιμώξεις.

Συζήτηση γίνεται και για κάτι άλλο το οποίο πιθανότατα θα παραπεμφθεί για το φθινόπωρο και αφορά στην καταγραφή των κρουσμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και από πρόσφατες τοποθετήσεις μελών της επιτροπής ενδέχεται να καταγράφονται μόνο τα κρούσματα που έχουν συμπτώματα, όπως γίνεται δηλαδή και με την γρίπη. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα καταγράφονται όλα τα κρούσματα καθώς δεν θα γίνεται εκτεταμένο testing σε ασυμπτωματικούς αλλά θα γίνονται έλεγχοι μόνο σε αυτούς που προσέρχονται με συμπτώματα στις μονάδες υγείας. Έτσι, θα έχουμε μία εικόνα του ποσοστού των συμπτωματικών που έχουν μολυνθεί με τον ιό.

Ανησυχία για την ηπατίτιδα σε παιδιά

Η επιστημονική κοινότητα όσον αφορά στα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας από 3 έως 5 ετών που έχουν καταγραφεί σε 5 ευρωπαϊκές χώρες μέχρι στιγμής, είναι προς το παρόν σε φάση καταγραφής.

Ακόμα δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο ιός ή το μικρόβιο που είναι η αιτιολογία αυτής της ηπατίτιδας. ΕΟΔΥ και Υπουργείο Υγείας είναι σε επιτήρηση και σε επαφή με κέντρα αναφοράς παιδιατρικά σε περίπτωση που εμφανιστεί τέτοιο κρούσμα.

Ακόμα στην χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κάτι τέτοιο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.