Το κατώφλι του Αρείου Πάγου περνά σήμερα (23/2) ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, το 2016.

Ο κ. Παππάς απολογείται ενώπιον της ανακρίτριας του δικαστικού συμβουλίου του ειδικού δικαστηρίου Ευδοξίας Κιουπτσίδου – Στρατουδάκη μετά την δίωξη που άσκησε σε βάρος του η Βουλή για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Ο πρώην υπουργός βρέθηκε στο επίκεντρο της έρευνας μετά τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα ότι υπήρξε εικονική συναλλαγή με λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρία η οποία συνδέεται με τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Σύμφωνα με τον κ. Καλογρίτσα, ο οποίος έχει ήδη απολογηθεί κατηγορούμενος για συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος, ο Νίκος Παππάς, ήταν το κεντρικό πρόσωπο του σχεδίου που οργανώθηκε για να χρηματοδοτηθεί ώστε να περάσει στα χέρια του τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας. Τους ίδιους ισχυρισμούς φέρεται να προέβαλε και κατά την πολύωρη απολογία του στον Άρειο Πάγο ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας. Ο κ. Καλογρίτσας, μάλιστα, εμφανίζεται να ανέφερε ότι γνώριζε πως θα καταστεί κατηγορούμενος όταν προχωρούσε στις αποκαλύψεις του, ωστόσο, το έκανε «για να αποκαταστήσω το όνομα και την υπόληψή μου».

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς αρνείται κατηγορηματικά όσα του καταλογίζει ο επιχειρηματίας και κάνει λόγο για «ξεκάθαρο βιασμό της λογικής».

Μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός στο υπόμνημα των εξηγήσεων του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ανέφερε: «Μου αποδίδεται ότι προέβην στον σχεδιασμό, καθορισμό των όρων και νομοθέτηση ενός διαγωνισμού, στον οποίο εξ αρχής επεδίωκα να λάβει άδεια ο Χρ. Καλογρίτσας, ο οποίος όμως εξ αρχής γνώριζα ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του σε αυτόν, και γι’ αυτό εν τέλει προέβην στην παραβίαση των όρων του εν λόγω διαγωνισμού, τους οποίους όρους όμως εγώ είχα θεσπίσει και νομοθετήσει, ώστε διά της εν λόγω παράβασης μου ο προαναφερόμενος επιχειρηματίας να λάβει την επίμαχη άδεια, την οποία όμως τελικά ουδέποτε έλαβε, αφού κηρύχθηκε έκπτωτος από τον διαγωνισμό, του οποίου τους όρους εγώ παρέβην. Η εν λόγω αιτίαση αποτελεί ένα ξεκάθαρο βιασμό της λογικής».

Με την απολογία του Νίκου Παππά εκτιμάται ότι η ανακριτική έρευνα ολοκληρώνεται και η σκυτάλη περνά στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα αποφασίσει αν η υπόθεση θα πάρει το δρόμο για το Ειδικό Δικαστήριο.