«Αυτή τη στιγμή η Νομική Σχολή και γενικά το Πανεπιστήμιο εκεί πέρα έχει 30 χιλιάδες φοιτητές και 500 καθηγητές οι οποίοι μπορούν να λύσουν το πρόβλημα», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη με αφορμή τη συνεχιζόμενη κατάληψη στη Νομική.

«Πάει η αστυνομία τώρα και τους βγάζει, το απόγευμα θα ξαναμπούν. Γιατί δεν αναρωτιέται κανείς πως μπήκαν; Γιατί σας λέω ότι αύριο θα ξαναμπούν. Άρα το πρόβλημα δεν είναι κάθε φορά να φωνάζουμε την αστυνομία, την ίδια ώρα που μιλάμε για αυτονομία, για ελευθερία διαχείρισης των ιδεών κ.λπ. Μιλάμε για 7-8 δεν μιλάμε για 207, για 1000 με όπλα να πεις ότι εδώ θα γίνει πόλεμος, θα γίνει μάχη, που και εκεί θέλει στάθμιση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πανούσης μιλώντας στον Real FM.

Και συμπλήρωσε: «Η αστυνομία πρέπει να σταθμίζει τι γίνεται μέσα και έξω. Τι θα γίνει αν μπει. Αυτή τη στιγμή πάει ο πρύτανης εκεί μαζί με φοιτητές να τους πούνε να βγουν. Αν δεν βγουν και θέλουν οι 7 αυτοί να παραμείνουν, κανονικά θα πρέπει η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα να το πάρει πάνω της. Δηλαδή τι θα γίνει κάθε φορά που μπαίνουν πέντε και κάνουν κατάληψη σε μία αίθουσα να φωνάζουν την αστυνομία;»

Στο ερώτημα αν εφαρμόζεται ο νόμος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε: «Ουδείς εισαγγελέας μας έχει πει να μπούμε. Μιλάνε μόνο για διατάραξη οικιακής ειρήνης, δεν μιλάνε για καταστροφές, δεν μιλάνε για κακουργήματα, ό,τι καίγεται ο κόσμος. Ούτε κανείς δίνει καμία μαρτυρία ότι το εκκλησάκι δίπλα κάηκε από αυτούς. Μιλάνε για κατάληψη που δυστυχώς στην μεταπολιτευτική Ελλάδα γίνεται κάθε ημέρα. Το λύσαμε το ζήτημα και τους βγάζουμε. Αύριο θα είναι μέσα. Πως θα λύνεται αυτό; Κάθε ημέρα η αστυνομία θα μπαινοβγαίνει στα πανεπιστήμια; Εμείς εξαντλούμε όλη την επιείκεια, δεν πρόκειται να τελειώσει έτσι, δηλαδή να τους αφήσουμε να παίζουν. Βγήκαν δύο χθες και συνελήφθησαν».

Αναφερόμενος στο θέμα των χθεσινοβραδινών επεισοδίων στα Εξάρχεια ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε:

«Θέλουμε την αστυνομία ή δεν την θέλουμε; Να εφαρμόζει η Αστυνομία τον νόμο αλλά με πλήρη κοινωνική αποδοχή. Δεν γνωρίζουν τα Εξάρχεια που είναι οι θύλακες; Πιστεύετε ότι τα Εξάρχεια δεν γνωρίζουν που κατοικοεδρεύουν οι θύλακες αυτοί; Το γνωρίζουν μια χαρά».

Ο κ. Πανούσης επισήμανε: «Σε ποια χώρα του κόσμου θα λειτουργούσε έτσι. Είναι οι ίδιοι που αν μπει η αστυνομία, που δεν μπορεί να μπει κάθε μέρα, δεν μπορεί να μπαίνει συνέχεια, δεν μπορεί να ελέγχει μόνο τα Εξάρχεια. Σας λέω ότι φτιάχναμε ένα σώμα Εξαρχείων – που δεν είναι σωστό γιατί στιγματίζει μια ολόκληρη περιοχή σαν να είναι ένα γκέτο – και κάθε μέρα μπαίνει μέσα. Ξέρετε πολύ καλά ότι ο Έλληνας δεν τα θέλει αυτά, φωνάζει βοήθεια στην αστυνομία όταν κινδυνεύει ο ίδιος. Όταν η αστυνομία μπαίνει για να καταστείλει ένα άλλο γεγονός τότε “οι μπάτσοι, τα γουρούνια, οι δολοφόνοι”. Δεν είναι τόσο απλό στη συνείδηση του Έλληνα και στη σχέση του με τη δημοκρατία και τους θεσμούς της».