Μονάδες αφαλάτωσης στα μικρά και άνυδρα νησιά

Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας ενόψει του καλοκαιριού


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23:36
27/02/2015
Μονάδες αφαλάτωσης στα μικρά και άνυδρα νησιά
6
loading

Σε μια προσπάθεια να καλυφθούν με μονάδες αφαλάτωσης τα μικρά και άνυδρα νησιά, ενόψει του καλοκαιριού και της αυξημένης τουριστικής κίνησης, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Θοδωρή Δρίτσα, του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Νίκου Ζωίδη και του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου.

Στόχος του υπουργείου, είναι να καλυφθούν οι ανάγκες των νησιών με μονάδες αφαλάτωσης και να αναζητηθεί ένα μοντέλο διαχείρισή τους, καθώς πολλοί νησιωτικοί δήμοι αδυνατούν αυτή τη στιγμή να ανταπεξέλθουν στο κόστος συντήρησης και ηλεκτροδότησης των μονάδων αυτών.

Από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κατατέθηκε σχετική πρόταση για την ανάθεση της συντήρησης των εγκαταστάσεων αφαλάτωσης μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, ενώ ζητήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να συνδράμει με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της, στις διαδικασίες εκπόνησης τεχνικών μελετών για την κάλυψη των αναγκών των άνυδρων νησιών.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε πρόθυμος να συνδράμει η Περιφέρεια στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υδροδότησης των νησιών, με οποιοδήποτε τρόπο κριθεί και αποφασιστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Ζήτησε επίσης την παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας, να σταματήσει η ΔΕΗ να χρεώνει τη λειτουργία των αφαλατώσεων με οικιακό τιμολόγιο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar n1K0SsT

  Μονάδες αφαλάτωσης είναι ο πιό ενεργοβόρος τρόπος παραγωγής πόσιμου νερού. Βρε άσχετε ρώτησες ποτέ το κόστος αφαλάτωσης σε ενέργεια; Σε μόλυνση από την παραγωγή αυτής την ενέργειας; Πάλι πάτε να βάλετε επιπλέον φόρο στους λογαριασμούς ΔΕΗ; Υποτίθεται ότι είσαστε και μαζί με τους ριζοσπάστες οικολόγους και κλείνετε και τις Σκουριές για να προστατέψετε το περιβάλλον. Άντε ξεκινήστε με την υποχρέωση όλων στα άνυδρα νησιά να έχουν στέρνες. Να φτιάξουν οι Δήμοι τους (με αμελητέο κόστος) στέρνες. Να κατασκευάσετε μονάδες επεξεργασίας νερού με κόστος υποπολλαπλάσιο. Να νομοθετήσετε μέτρα εξοικονόμησης νερού όπως τουαλέτες και βρύσες που εξοικονομούν νερό και συγκεκριμένη ποσότητα για κάθε σπίτι επιχείρηση. κλπ. ΄Εδώ πάτε να ξυριστείτε με σιδεροπρίονο.

  1. avatar Ανδρεας

   Απο τα πιό μελετημένα και τεκμηριωμένα σχόλια! Αν σκεφτούμε και το τόσο νερό που έπεσε τις μέρες αυτές που χάθηκε...
   Αλλά όπως τα λες,άλλος ποτίζει τον κήπο με τόνους λίτρων νερού κι άλλος απο το βαρελάκι που μάζευε.

  2. avatar Tsilikounas Dimitris

   Πιλοτικό πρόγραµµα µε µονάδα αφαλάτωσης και παραγωγή υδρογόνου από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ίο και αλλού. Ηδη το ΕΜΠ (στην ΕΛΛΆΔΑ) έχει δώσει λύση και δεν είναι αναγκαία η χρήση της ΔΕΗ. Αρα λοιπόν υπάρχει τρόπος να φύγουν από τη μέση ''συμφέροντα'' νεροκουβαλητών....Αν ζούσες στις Σκουριές θα είχες άλλη άποψη νομίζω. Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη και η ανταπόδοση μηδαμινή. Σωστή η παρατήρηση περί στερνών.

 2. avatar kinegiros

  Το πρόβλημα με εσάς είναι πως μιλάτε χωρίς να έχετε αίσθηση του κόστους... Αλλά αν δεν έχεις δουλέψει ποτέ στην ζωή σου αυτά είναι λεπτομέρειες....

 3. avatar Nikos-Nikos .

  Ενα μηχανακι να τυπωνει ευρω θα τους λειπει .

 4. avatar panos

  Άλλη μια κλασσική περιπτωση ασυμβατότητας μεταξύ εισοδημάτων και κόστους ζωής.
  Αν στην Αγγλία- Καναδα χρεώσεις 100 ευρώ το μηνα για νερό μια οικογένεια δεν τρέχει τίποτα. Ενώ για ένα φτωχό νησιώτη -συνταξιουχο είναι απαγορευτικό.
  Πως μετά να συντηρηθούν και να λειτουργήσουν αυτές οι μονάδες??

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει